To, čo dovoľuje stredomorská DIÉTA, môže viesť k INFARKTU: Prečo zvážiť pitie VÍNA!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-04 06:00:00

Hoci odporúčania lekárov sú jednoznačné a hovoria o škodlivosti pitia alkoholu, veci sa menia a s nimi i výsledky štúdií. Jeden pohár vínka údajne neublíži, dokonca je súčasťou stredomorskej kuchyne. Bohužiaľ, najnovšia globálna štúdia má iný záver. 

Stačí si dať len polovicu pohára vína alebo jednu malú fľašu piva denne a odrazí sa to na našom tele. Toto množstvo totiž vedie k obezite, cukrovke a vysokému krvného tlaku, ako varuje nový výskum. Všetky tieto tri ohrozujúce stavy možno pomenovať pod súhrnným názvom metabolický syndróm. Jeho riziko údajne stúpa konzumáciou alkoholu, čo síce nie je žiadna novinka, no údajne k tomu prispeje i menšie množstvo. 

Čítajte tiež: ODPAD, ktorým sa pripravujete o veľa: Zvyšky z tejto ZELENINY vyriešia mnohé zdravotné problémy!

Stačí málo

Štúdia s takmer 27 miliónmi dospelých prispieva k rastúcim dôkazom, že neexistuje bezpečná úroveň pitia, ako sa uvádza na telegraph.co.uk. Tento zistený fakt môže viesť k prehodnoteniu oficiálnych odporúčaní.

Vedúci autor Dr. Hye Jung Shin z Národného lekárskeho centra v Soule v Južnej Kórei uviedol: „Aj príjem slabšieho alkoholu je spojený s metabolickým syndrómom.“

Môže spôsobiť vysokú hladinu cukru v krvi a zvýšený cholesterol. Tým sa zvyšuje tiež pravdepodobnosť srdcového infarktu a mozgovej príhody.  

Riziko stúpa s množstvom alkoholu

Muži, ktorí denne vypili v priemere pol pohára vína alebo štvrť litra piva, boli v priemere o desať percent náchylnejší na obezitu a metabolický syndróm. Jeden až dva poháre vína alebo pol litra piva boli spojené o 22 až 25 percent vyššou pravdepodobnosťou, no vzrástli na 34 až 42 percent nad túto hranicu. To sa porovnávalo s tými, ktorí nikdy nepili. Podobné trendy boli identifikované aj u žien.

Pol pohára vína denne zase zvýšilo riziko obezity o deväť percent v porovnaní s osobami, ktoré nepijú. U žien, ktoré si dopriali v priemere viac ako dva poháre, bola o 22 a 18 percent vyššia pravdepodobnosť vzniku obezity a metabolického syndrómu.

„Konzumácia viac ako polovica štandardného alkoholického nápoja denne je spojená so zvýšeným rizikom obezity a metabolického syndrómu u mužov i žien - a riziko stúpa úmerne s príjmom alkoholu,“ upozorňuje Dr. Shin.

Štúdia prezentovaná na Virtuálnom európskom a medzinárodnom kongrese o obezite bola založená na viac ako 14 miliónoch mužov a 12 miliónoch žien v Južnej Kórei.

Zohľadnili sa aj ďalšie faktory vrátane veku účastníkov, úrovne cvičenia, histórie fajčenia a príjmu.

Dr Shin a kolegovia analyzovali dvojročné údaje z Kórejského národného systému zdravotného poistenia zhromaždené v rokoch 2015 a 2016. Jeho tím definoval jeden štandardný nápoj ako 14 g alkoholu - čo je zhruba ekvivalent malého (118 ml) pohára vína alebo 355 ml fľaše piva.

Dr. Shin uviedol: „V tejto populácii existovala významná korelácia medzi konzumáciou alkoholu a obezitou po úprave podľa veku, pohybu, fajčenia a príjmu - rovnako ako medzi konzumáciou alkoholu a metabolickým syndrómom. Muži aj ženy, ktorí konzumovali väčšie množstvo alkoholu, mali vyššiu pravdepodobnosť obezity. Rovnaké výsledky sú pozorované aj pri metabolickom syndróme. Naše výsledky naznačujú, že riziko obezity a metabolického syndrómu sa zvyšuje úmerne s konzumáciou alkoholu, keď dospelí muži a ženy pijú viac ako polovicu štandardného nápoja denne."

Radšej byť abstinentom

Zaujímavé je, že sú známe výsledky výskumov, ktoré hovoria o priaznivých účinkoch pitia mierneho množstva alkoholu. Údajne predlžuje život, ak si doprajú jeden alkoholický nápoj denne. Podľa niektorých odborníkov malé množstvo alkoholu podporuje vznik antioxidantov, ktoré ničia voľné radikály, teda chemikálie vedúce k vzniku chorôb.

Po čase však prišla globálna štúdia s miliónmi účastníkov, ktorá zistila, že prospešnejšie je byť abstinentom. Americký tím naznačil, že jeden nápoj denne zvyšuje riziko jedného z 23 zdravotných problémov súvisiacich s alkoholom o 0,5 percenta. Toto číslo stúplo na sedem percent u tých, ktorí si dali dva poháre denne a na 37 percent, ktorí si dopriali až 5 pohárov. 

Fotogaléria


Tagy:
pivo alkohol víno zdravie prevencia

2020-09-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia