Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Otvorte ústa a zistite, v akom stave je vaše SRDCE: JAZYK ukáže na nebezpečný stav

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Blížiaci sa infarkt sa zvyčajne ohlási typickými neprehliadnuteľnými príznakmi. Niekedy je ho však ťažšie odhaliť. Oplatí sa sledovať svoj jazyk! Podľa neho totiž zistíte, či nemáte problémy so srdcom. 

Prezradia ich mikroorganizmy na jazyku

Problémy so srdcom sa môžu ukázať aj na jazyku! Stačí otvoriť ústa a zistíte, ako ste na tom. Podľa prezentovaného výskumu na HFA Discoveries, vedeckej platforme Európskej kardiologickej spoločnosti (ESC), mikroorganizmy v jazyku môžu pomôcť diagnostikovať srdcové zlyhanie.

Čítajte tiež: CHYBY, kvôli ktorým je repelent NEFUNKČNÝ: Takto by sa mal v skutočnosti používať!

„Jazyky u pacientov s chronickým srdcovým zlyhaním vyzerajú úplne inak ako tie u zdravých ľudí,“ uviedla autorka štúdie Dr. Tianhui Yuanová. "Normálne jazyky sú bledočervené a majú bledobiely povlak. Pacienti so srdcovým zlyhaním majú červenší jazyk so žltým povlakom a vzhľad sa mení s pribúdajúcimi rokmi ochorenia. Naša štúdia zistila, že zloženie, množstvo a dominantné baktérie na povlaku jazyka sa medzi pacientmi so srdcovým zlyhaním a zdravými ľuďmi líšia,“ uviedla.

Odhalia rakovinu pankreasu

Predchádzajúci výskum ukázal, že mikroorganizmy na povlaku jazyka môžu rozlíšiť pacientov s rakovinou pankreasu od zdravých ľudí. Autori tejto štúdie to navrhli ako včasný marker na diagnostiku rakoviny pankreasu. Keďže určité baktérie súvisia s imunitou, domnievajú sa, že mikrobiálna nerovnováha môže stimulovať zápal a choroby. Zápal a imunitná odpoveď tiež zohrávajú úlohu pri srdcovom zlyhávaní. 

Otvorte ústa a zistite,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môžu pomôcť pri diagnostike

Táto štúdia skúmala zloženie jazykového mikrobiómu u účastníkov s chronickým srdcovým zlyhaním a bez neho. Zahŕňala 42 pacientov v nemocnici s chronickým srdcovým zlyhaním a 28 boli zdraví ľudia. Žiadny z účastníkov nemal ochorenie ústnej dutiny, jazyka alebo zubov, v poslednom týždni nebol vystavený infekcii horných dýchacích ciest, týždeň pred tým neužíval antibiotiká a imunosupresíva, taktiež nešlo o tehotné ženy alebo dojčiace.

Na odber vzoriek povlaku jazyka sa použili lyžice z nehrdzavejúcej ocele. Vzorky boli odobraté ráno, pred tým ako si účastníci umyli zuby alebo jedli raňajky. Na identifikáciu baktérií vo vzorkách bola použitá technika nazývaná sekvenovanie génov 16S rRNA. Vedci zistili, že pacienti so srdcovým zlyhaním zdieľali vo svojom jazyku rovnaké typy mikroorganizmov. Rovnaké mikróby mali aj zdraví ľudia. Medzi týmito dvoma skupinami nedošlo k žiadnemu prekrytiu obsahu baktérií.

Dr. Yuanová uviedla: „Je potrebný ďalší výskum, ale naše výsledky naznačujú, že jazykové mikróby, ktoré sa dajú ľahko získať, by mohli pomôcť pri rozsiahlom skríningu, diagnostike a dlhodobom monitorovaní srdcového zlyhania. Základné mechanizmy spájajúce mikroorganizmy v povlaku jazyka so srdcovou funkciou si zaslúži ďalšie štúdium.“

Viac o téme: ZdravieInfarktSrdcové choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9