Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

TOP potraviny zo špajze: Podľa dermatológov ZABRÁNIA starnutiu a ZLEPŠIA celkový stav pokožky!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aby ste mali hladšiu a krajšiu pokožku, nepotrebujete luxusné či drahé výrobky. Stačí, ak otvoríte skrinky vo vašej kuchyni. Možno ani neviete, aké poklady sa tam skrývajú.

Ktorá žena netúži po krásnej, čistej a mlado vyzerajúcej pleti? Nie každej je to dopriate. Avšak,  nemusíte hneď bežať ku kozmetičke, či investovať do drahých kozmetických prípravkov, ktoré vám nemusia ani pomôcť. Ako sa píše na portáli thehealthy.com, namiesto toho vyskúšajte nasledujúce potraviny, ktoré určite nájdete doma. Budete prekvapené, čo dokážu s vašou pleťou.

Čítajte tiež: Pár lyžičiek JOGURTU zaženie psychickú PORUCHU: Nečakaný vplyv BAKTÉRIÍ na mozog!

Domáce prípravky pre krásnu pleť:

Kokosový olej

Kokosový olej pomôže eliminovať akýkoľvek lesk, ktorý sa objaví na tvári. 

Zvlhčuje pokožku a pomáha liečiť atopickú dermatitídu,“ konštatoval Joshua Zeichner, riaditeľ kozmetického a klinického výskumu dermatológie v New Yorku. 

Jedinečná kombinácia prírodných tukov vrátane kyseliny linolovej, ktorá pomáha v boji proti akné a kyseliny laurovej, ktorá hydratuje a má antimikrobiálne účinky, z neho robí skvelého pomocníka pri liečení nezdravej pokožky. 

Tip: Kokosový olej jemne vmasírujte do pokožky tváre a potom si na ňu priložte teplý uterák. Olej spolu s teplom otvoria póry. Počkajte 15 až 30 sekúnd, potom olej odstráňte kozmetickým tampónom. 

Jablčný ocot

Jablčný ocot sa v kozmetickom priemysle používa už od nepamäti. Aj Kleopatra ho používala ako prostriedok na čistenie tváre. Kľúčovou zložkou je kyselina jablčná, ktorá je podobná alfa-hydroxykyseline. Podporuje premenu buniek, obnovuje pH pokožky, čistí ju a pomáha odstraňovať upchaté póry a akné. Ak sa rozhodnete, že si ním vyčistíte pleti, mali by ste vedieť, že ho pred použitím musíte nariediť. Nikdy ho na pokožku nenanášajte neriedený.

TOP potraviny zo špajze:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tip: Zmiešajte 1 diel octu jablčného octu s 2 dielmi vody, dobre pretrepte a naneste na čistú tvár vatovým tampónom. Po zaschnutí použite krém určený na vašu pleť.

Med zmiešaný s citrónom

Keď spojíte med s citrónom, vytvoríte prírodný zvlhčovač a antiseptikum. Med je prirodzene antibakteriálny a obsahuje antioxidanty, o ktorých sa ukázalo, že zabraňujú vzniku akné a spomaľujú proces starnutia pokožky. Citrónová šťava je plná vitamínu C a antioxidantov. Má tiež antimikrobiálne a zápal-sťahujúce účinky.

Tip: Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu organického medu so šťavou z polovice citróna. Naneste masku na tvár a krk, ale vyhnite sa oblasti očí. Počkajte 20 minút, potom opláchnite teplou vodou a následne studenou vodou. 

Jogurt

„Jogurt je dokonalým prírodným čistiacim prostriedkom na tvár,“ uviedla dermatologička Judith Hellmanová.

Podľa nej pomáha omladiť a zjemniť pokožku. Ako uviedla, bielkoviny a kyselina mliečna v jogurte spolupracujú pri detoxikácii pokožky. Pravidelné používanie kyseliny mliečnej pomáha pokožke zbaviť sa odumretých buniek. Proteín v jogurte pomáha otvárať póry, znižuje výskyt jemných línií a hydratuje.

TOP potraviny zo špajze:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tip: Zmiešajte 2 polievkové lyžice obyčajného plnotučného gréckeho jogurtu s 1 až 2 čajovými lyžičkami medu. Naneste na tvár a nechajte pôsobiť asi 10 až 15 minút. Potom si tvár pretrite vlhkým uterákom, alebo zmes odstráňte navlhčenou vatou.

Olivový olej

Olivový olej je vynikajúci prírodný hydratačný prostriedok na výživu a zjemnenie pokožky. Antioxidanty a dobré tuky, ktoré obsahuje, pomáhajú znížiť množstvo voľných radikálov a zmierňujú príznaky podráždenej alebo spálenej pokožky.

Tip: Zmiešajte jeden vaječný žĺtok, 1 lyžicu medu, 1 lyžicu olivového oleja a pár kvapiek citrónovej šťavy. Naneste na čistú tvár a nechajte pôsobiť 5 až 10 minút. Potom opláchnite.

Hrozno

Fytonutrienty v hrozne chránia bunky pokožky pred škodlivým UV žiarením. Obsahuje tiež vitamín C, ktorý pomáha tvoriť kolagén a proteín, ktorý zlepšuje pružnosť a udržiava pleť mladú.

Tip: Do mixéra vložte 1 vaječné bielko so 6 alebo 7 bobuľkami hrozna. Dôkladne pomixujte, aby sa rozdrvili aj semená, ktoré obsahujú hroznový olej. Akonáhle je zmes napenená, naneste ju na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút, potom dôkladne opláchnite a hydratujte.

Droždie

Droždie sa nepoužíva len na pečenie chleba, ale aj v kozmetickom priemysle. S tvárou dokáže divy, pleť hydratuje, produkuje kolagén, zabraňuje starnutiu a rozjasňuje. Chráni pokožku pred poškodením vplyvom znečisteného životného prostredia, posilňuje jej štruktúru a pomáha opravovať poškodené kožné bunky. 

TOP potraviny zo špajze:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tip: Rozpustite 1 polievkovú lyžicu suchého droždia v 2 polievkových lyžiciach teplého mlieka, potom pridajte 1 čajovú lyžičku medu a zmes naneste na tvár. Vyhnite sa očiam. Nechajte pôsobiť 10 až 15 minút. Opláchnite teplou vodou. 

Prírodné oleje

Ak máte na tvári akné, možno vám nebude príjemné si na pleť naniesť olej. Nebojte sa toho. Oleje s vysokým obsahom kyseliny linolovej pleti prospievajú. Prirodzene sa nachádza v pokožke. Ak trpíte na akné, máte vyrážky, znamená to, že jej máte málo. Medzi oleje, ktoré obsahujú vysoké množstvá kyseliny linolovej patrí konopný, šípkový, hroznový , či svetlicový.

Tip: Do dlaní si vlejte malé množstvo oleja a dlane o seba šúchajte, aby ste ho ohriali. Naneste na tvár a jemne masírujte. Nechajte pôsobiť, potom tvár opláchnite.

Avokádový olej a klíčky

Avokádový olej je vynikajúcim pomocníkom, ak vás trápi suchá, poškodená a popraskaná pokožka. Aj oleje z makadamových, mandľových a pšeničných klíčkov sú podobne bohaté na mastné kyseliny a polyfenoly, ktoré vyživujú pokožku a pomáhajú bojovať proti starnutiu.

Tip: Dostatočné množstvo oleja vmasírujte do pokožky a nechajte chvíľu pôsobiť. Olej pootvára póry a pleť bude krajšia a jasnejšia.

Majonéza a mandle

Táto kombinácia môže znieť divne, no robí zázraky so suchou pokožkou. Majonéza vyživuje pleť a mandle ju zbavia odumretej kože.

Tip: Dôkladne si očistite tvár akýmkoľvek čistiacim prostriedkom na tvár. Rozmixujte 40 gramov mandlí a premiešajte ich s lyžicou majonézy. Zmes jemne naneste na tvár a nechajte pôsobiť 10 minút. Potom ju odstráňte pomocou navlhčených kozmetických tampónov.

Viac o téme: PotravinyZdraviePleťPokožka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9