Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

CHYBY, kvôli ktorým je repelent NEFUNKČNÝ: Takto by sa mal v skutočnosti používať!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

U niektorých môže vyvolať alergickú reakciu, iní sa zase čudujú, prečo nefunguje. Repelent proti komárom sa považuje za účinný prostriedok proti dotieravému hmyzu. Ak sa používa podľa pokynov, je neškodný a veľmi efektívny. Veľa ľudí však v skutočnosti nevie, ako ho správne aplikovať!

Ktoré repelenty sú účinné? 

Repelenty môžu byť vyrobené zo syntetických chemikálií alebo z rastlín. Syntetické chemické repelenty zvyčajne obsahujú chemikálie, ako je dietyltoluamid, známy ako DEET, Picaridin alebo PMD. Čím silnejšia je chemická koncentrácia v týchto repelentoch, tým dlhšie bude prípravok účinný, ako sa uvádza na health.qld.gov.au.

Čítajte tiež: Zabráni mozgovej MŔTVICI: Obyčajná ZELENINA, ktorá dá do poriadku srdcové TEPNY!

Prípravky, získané z rastlín, používajú rastlinné výťažky, ako je eukalyptus, citronela, čajovníkový olej a mäta pieporná na odpudenie komárov. Môžu používať jednu alebo kombináciu viacerých zložiek v koncentráciách menších ako 10%. Komáre môžu odpudiť na dobu maximálne dvoch hodín, no zvyčajne pôsobia jednu hodinu.

Najúčinnejšie repelenty obsahujú DEET alebo Picaridin. Na druhej strane, typ repelentu, ktorý používate (so syntetickou chemickou látkou alebo botanickou) a koncentrácia prísad určujú, aká účinná je ochrana a na ako dlho. Napríklad repelent s koncentráciou DEET nižšou ako 10% vás ochráni približne 2 hodiny, zatiaľ čo koncentrácia 20-40% až 4 - 6 hodín. Prečítajte si informácie na obale výrobku, aby ste zistili, ako často by ste mali repelent aplikovať.

Ako fungujú?

Samičky komárov sa živia ľudskou krvou, aby získali bielkoviny potrebné na výrobu vajíčok. Pri hľadaní krvi vyhľadávajú oxid uhličitý a „zápach“ našej pokožky. Repelenty pracujú na maskovaní týchto spúšťačov, vďaka čomu komáre hľadajú krmivo inde. Komár môže pristáť aj na osobe so správne aplikovaným odpudivým účinkom, ale neprisaje sa.

CHYBY, kvôli ktorým je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Postup aplikácie

Repelent by sa nemal nanášať na telo a oblečenie podobne, ako keby ste si dávali parfum! Účinným spôsobom nanášania je vystreknúť určité množstvo prípravku do svojich rúk. Následne ho votrite postupne na členky, kolená, zápästia, čelo a na iné miesta na tele, kde je pokožka tenšia. Uistite sa, že ho nanášate rovnomerne na pokožku. Netreba však zabúdať na to, že veľké množstvo repelentu nie je o nič efektívnejšie ako jeho rovnomerná aplikácia. Riaďte sa pokynmi na obale produktu.

Ďalšie odporúčania podľa webmd.com:

  • Neaplikujte repelent na poranenú alebo podráždenú pokožku
  • Nepoužívajte prípravok pod odevom
  • Po návrate do interiéru si pokožku umyte mydlom a vodou
  • Oblečenie hneď vyperte
  • Nestriekajte sa repelentom v uzavretých priestoroch
  • Aplikujte si prípravok tak, že ho nastriekate do dlane a potom pretrite tvár. Nikdy ho nestriekajte priamo na tvár. 

Sú bezpečné? 

Niektorí majú pochybnosti o bezpečnosti používania syntetických chemických repelentov obsahujúcich prísady ako je napr. DEET. Austrálsky úrad pre pesticídy a veterinárne lieky (APVMA) reguluje výrobky vrátane repelentov proti hmyzu, hodnotí ich vo vzťahu k bezpečnosti ľudí a životného prostredia a zaisťuje, aby sa na ich obale zobrazoval názov a koncentrácia účinných látok. 

Vo všeobecnosti, bezpečnosť akýchkoľvek repelentných výrobkov závisí od ich správneho použitia. Je dôležité si uvedomiť, že nežiaduce účinky môžu vzniknúť aj z produktov získaných z rastlín. Vždy si prečítajte štítok na produkte a postupujte podľa pokynov. Osobitnú pozornosť venujte pokynom, ktoré sa týkajú aplikácie repelentu na tvár, u detí, opakovanému použitiu a pokynom prvej pomoci, ak sa u vás vyskytne nepriaznivá reakcia.

Viac o téme: HmyzZdravieKomáreRepelent
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9