Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

BOLESTI na hrudníku, ktoré sú len FALOŠNÝM infarktom: NAPODOBŇUJÚ problémy so srdcom!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pociťujete bolesti na hrudníku? Hoci väčšina pravdepodobne zájde za svojím lekárom pre podozrenie na blížiaci sa infarkt, v skutočnosti za tým môže byť niečo iné. 

Každý si automaticky spája infarkt s bolesťami na hrudníku. Aj keď môže ísť o jeho príznak, existujú aj iné príčiny, ktoré sa za tým skrývajú. Telo tak môže volať o pomoc kvôli páleniu záhy či zápalu pľúc, ako sa uvádza na thehealthy.com. Ak chcete spoznať rozdiel medzi skutočným a „falošným“ infarktom, treba venovať pozornosť ďalším príznakom, ktoré sprevádzajú bolesť na hrudníku. Mali by ste byť oboznámení so svojou anamnézou, aby ste zistili, či existujú nejaké zdravotné problémy či preddispozície, ktoré môžu spôsobiť okrem iného aj bolesť na hrudníku. 

Čítajte tiež: Pred príchodom BÚRKY sa ohlási táto CHOROBA: Hrozí zhoršenie príznakov, netýka sa to aj vás?

Odborníčky prezradili tipy na identifikáciu ďalších príčin bolestí na hrudníku, vďaka ktorým zistíte, či ide o skutočný infarkt alebo ide len o planý poplach. 

Páli vás záha

Závažné príznaky pálenia záhy sú často za "falošným" infarktom. Ľahko človeka môžu priviesť k panike. Bolesť je spôsobená kyselinou vo vašom pažeráku. Skúste si vziať antacidum, ktoré by malo upokojiť pálčivú bolesť pri trávení. Taktiež si dávajte pozor na to, čo máte na tanieri. Určité potraviny prispievajú k páleniu záhy.

Trpíte pásovým oparom

Ďalšou možnou príčinou bolesti na hrudníku, ktorá môže napodobniť infarkt, sú pásové opary, ako hovorí Kristine Arthurová, MD, internistka na Medical Memorial Group vo Fountain Valley v Kalifornii. Pásový opar, ktorý je vlastne obnoveným vírusom ovčích kiahní, môže spôsobiť silnú bolesť, vystreľujúcou okolo jednej strany hrudného koša. Zvyčajne ho spoznáte aj podľa výraznej vyrážky na tele. V niektorých prípadoch je však taká malá, že ju neuvidíte. 

"Podozrenie na pásový opar je na mieste, ak bolesť pociťujete v línii rebra a ak sa v oblasti, ktorá bolí, vyskytujú akékoľvek zmeny pokožky," hovorí Dr. Arthurová a pokračuje: "Je to takmer vždy len na jednej strane."

BOLESTI na hrudníku, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Máte pankreatitídu

Ide o zápal podžalúdkovej žľazy - dlhej plochej žľazy za žalúdkom. Zvyčajne spôsobuje bolesti brucha, no môže vystreľovať až do hrudníka, preto si môžete myslieť, že súvisí so srdcom podľa inštitútu National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Aby ste zistili, čo je príčinou bolesti, je potrebné absolvovať lekárske vyšetrenie.

Zmocnila sa vás panika

Stiahnutý hrudník, búšenie srdca, spotené dlane, zvýšená citlivosť - to všetko sú príznaky infarktu. No môžu byť za nimi tiež prejavy záchvatu paniky. Ak sa u vás vyskytne panická porucha, požiadajte svojho lekára, aby vyhodnotil vaše zdravie srdca, aby ste pri ďalšom záchvate vedeli, čo máte robiť. 

Máte kostochondritídu

Ďalšou možnou príčinou bolesti na hrudníku je kostochondritída, resp. zápal chrupaviek, ktoré pripájajú rebrá ku hrudnej kosti. 

"Bolesť môže byť veľmi ostrá, ak sa zhlboka nadýchnete," hovorí Dr. Arthurová. „Aj keď môže byť prítomná na obidvoch stranách, zvyčajne je na jednej strane hrudníka horšia.“ 

Skvelý spôsob, ako zistiť, či za bolesťou na hrudníku môže byť costochondritída: zdvihnite ruky nad hlavu a sledujte, či sa bolesť zlepšuje. Počas srdcového infarktu budete mať bolesti bez ohľadu na pohyb.

BOLESTI na hrudníku, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vaše svaly sú bolestivé

Syndrómy chronickej bolesti, ako je fibromyalgia, môžu spôsobovať bolesť na hrudníku súvisiacu so svalom, ktorú si možno ľahko zameniť za infarkt. Príznaky sa líšia, ale veľa ľudí hlási intenzívnu, ostrú alebo bodnú bolesť na hrudníku. Fibromyalgia, spôsobujúca zápal chrupavky, ktorá spája horné rebrá s hrudnou kosťou, vedie k kostochondritíde.

Máte zápal pľúc

Pľúcne problémy vrátane zápalu pľúc, môžu tiež napodobňovať príznaky srdcového infarktu. Kvapalina nahromadená vo vzduchových vakoch pľúc „môže vyvolať bolesť a tlak na hrudníku, čo spôsobí, že si ľudia myslia, že majú infarkt,“ hovorí Nicole Weinbergová, MD, kardiologička v Pacific Heart Institute v Santa Monice v Kalifornii. Odborníčka odporúča vyhľadať lekársku pomoc a zájsť za kardiológom. Pri riešení problémov s pľúcami môže byť zahrnuté aj vyšetrenie srdca.

Trpíte na žalúdočné vredy

Bolesť pri žalúdočných vredoch môže vyžarovať až na hrudník.

 „Čokoľvek od úst až po žalúdok môže byť príčinou bolesti na hrudníku,“ hovorí Dr. Weinbergová. 

Viac o téme: SrdceBolestiInfarktHrudníkPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9