Zabráni mozgovej MŔTVICI: Obyčajná ZELENINA, ktorá dá do poriadku srdcové TEPNY!

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-26 16:00:00

Niektorí ju milujú, iní sa na ňu nemôžu ani pozrieť, nie to ešte vložiť do úst. Reč je o brokolici. Má zvláštnu chuť, ktorá nie každému sadne. Vedeli ste však, že je na zozname desiatich najzdravších potravín na svete?

Čo robí s krvnými cievami? 

Konzumácia brokolice prináša mnoho zdravotných benefitov. Je zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny, kyseliny listovej a mnoho iných zdraviu prospešných látok. Nakopne imunitný systém, podporí zdravé trávenie a je ľahko stráviteľná. Výskumníci z Edith Cowan University v Austrálii v najnovšej štúdii odhalili, že brokolica má blahodarné účinky na zdravie krvných ciev. Je to najmä vďaka obsahu draslíka. Ten hrá dôležitú úlohu v prevencii srdcových ochorení.

Čítajte tiež: NAJLEPŠIE potraviny na kŕčové žily: Jedlo, ktoré ZLEPŠÍ vzhľad vašich nôh!

Vedci sa zamerali na skupinu 684 starších žien, ktorých priemerný vek bol 75 rokov. V dotazníku ženy uviedli, koľko zeleniny skonzumovali za predchádzajúcich 12 mesiacov. Zamerali sa hlavne na brokolicu, kapustu, kel, karfiol. Výsledky ukázali, že u žien, ktoré jedli viac tejto zeleniny sa znížilo riziko kalcifikácie, alebo stvrdnutia tepien. Tie, ktoré jedli viac ako 45 gramov zeleniny denne, mali o 46 percent menšiu pravdepodobnosť, že sa na ich srdcových tepnách usadí kalk, ako u tých, ktoré skonzumujú len 15 gramov denne. Kalcifikácia krvných ciev nastáva vtedy, keď telo hromadí tuk a vápnik po stranách ciev. Prietok krvi sa zúži a postihnutému hrozí riziko vzniku mozgovej príhody, alebo infarktu.

Ďalšie zdravotné výhody

Brokolica patrí do čeľade kapustovitých rastlín. Okrem nej sem patrí napríklad kapusta, čínska kapusta, kaleráb, kel, alebo mangold. Obsahuje vysokú dávku sulforafánu, ktorý má protirakovinové účinky a zlepšuje krvný tlak. Táto zelenina je bohatým zdrojom vlákniny, aj betakaroténu. Nachádza sa v nej aj selén, minerál, ktorý má protirakovinové a protivírusové účinky. Je plná antioxidantov. Vďaka vláknine bojuje so zápchou, zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Pravidelnou konzumáciou si udržíte nízku hladinu cukru v krvi.

Brokolica je nutrične nabitá vitamínmi, minerálmi a látkami, ktoré sú zdraviu prospešné. V jednej šálke sa nachádzajú 2 gramy bielkovín, 2 gramy vlákniny, 288 miligramov draslíka, 81 miligramov vitamínu C, folát, horčík, fosfor, betakarotén, luteín a zeaxatín. Práve posledné dva karotenoidy zabraňujú poškodeniu makuly najmä u starších ľudí. Konzumovať ju môžete v surovom, či varenom stave. Dlhým varením stráca brokolica vitamín C o polovicu. Najlepšia príprava je na pare.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie brokolica

2020-08-26 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia