Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PIVO môže skomplikovať počatie dieťaťa: Reakcia v tele, z ktorej muži nebudú nadšení

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ktorý muž by neodolal zlatému moku? Takmer každý si rád pochutná na dobrom pive, problém však prichádza vtedy, keď tých pohárov padne viac než by malo. Výsledkom je pár kíl navyše, ktorými neohrozujú len svoju líniu, ale aj plodnosť. 

Pivo brzdí mužskú plodnosť, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Podľa vedcov je u mužov s pivným bruchom menej pravdepodobné, že sa stanú otcami. Prišli na to odborníci z Harvardskej univerzity, ktorí  zistili, že pivné brucho znižuje šance človeka stať sa otcom takmer o 50 percent. Títo muži sú vystavení zvýšenému riziku, pričom každých 5 centimetrov navyše v páse znižujú ich pravdepodobnosť o 10 percent, že budú mať dieťa. Založenie vlastnej rodiny tak môže byť ťažšie ako predpokladali. 

Čítajte tiež: SIGNÁLY, ktoré vysiela CHORÉ telo: Nepodceňujte tieto zmeny na NECHTOCH!

Pivné brucho ako problém

Lekári v USA merali a vážili 180 mužov a žien pred začatím liečebných cyklov IVF, čo je in vitro fertilizácia. Ide o metódy, pomocou ktorých sa oplodní vajíčko spermiami partnera alebo anonymného darcu mimo tela žena. Vedci zistili, že každé zvýšenie o spomínaných 5 centimetrov okolo pásu muža znížilo šance na otehotnenie o 10 percent po každom pokuse o IVF. Ak pás muža meria 101 cm, bude o jednu tretinu menej pravdepodobné, že sa stane otcom ako ten, ktorý má obvod pása menší, teda 82 cm. 

„Muži s pivným bruchom, dávajte si pozor,“ upozorňuje profesor a klinický riaditeľ spoločnosti Care Fertility Clinics Charles Kingsland po tom, čo štúdia odhalila, že pivné brucho je veľkým problémom. 

Títo muži tak kvôli svojej láske k pivu nevedomky znížili ich šance na počatie dieťaťa o 46 percent. Tuk produkuje chemikáliu, ktorá premieňa testosterón na estrogrén, teda ženský pohlavný hormón. Kvôli tomu je pre páry ťažšie počať dieťa. Aby sa určilo, či zohrávali rolu iné faktory životného štýlu, odborníci z Harvardu brali do úvahy, či bol muž fajčiarom, ako aj vek a hmotnosť ženy.

PIVO môže skomplikovať počatie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Týka sa to aj mužov

Jeden z odborníkov na výročnej konferencii Európskej spoločnosti pre ľudské reprodukcie uviedol, že muži sa taktiež musia pripraviť na tehotenstvo - nielen ženy. Ako dodal výskumník Dr. Jorge Chavarro, tuk uložený v strede tela môže byť škodlivejší ako iné tuky v tele.

„Tieto výsledky zdôrazňujú, že reprodukcia je tímový šport a sústredenie sa výlučne na ženy môže zakrývať dôležitú časť,“ zdôrazňuje Dr. Jorge Chavarro. 

U obéznych mužov je menej pravdepodobné, že budú mať deti, pretože produkujú menej spermií ako tí so zdravou hmotnosťou. Ich DNA je tiež viac poškodená, čo bráni plávaniu spermií, ktoré sa nemôžu dostať k ženským vajíčkam.

Viac o téme: PivoZdravieMužiPlodnosťPivné brucho
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9