Pozor na opačný efekt jablčného OCTU: Kedy sa môže objaviť jeho odvrátená stránka!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-16 06:00:00

Ide o zázračný elixír, alebo môže aj uškodiť? Hoci je jablčný ocot mnohými ospevovaný do nebies, niekedy môže ukázať svoju odvrátenú stránku. Záleží od vás. Nesprávnym spôsobom jeho užívania vlastne odstránite mnohé z jeho benefitov. 

Keď sa do jablkovej šťavy pridajú kvasinky, premenia cukor v šťave na alkohol. Do zmesi sa následne pridajú baktérie, ktoré vzniknutý alkohol premenia na kyselinu octovú. Ocot tak obsahuje 5-6% kyseliny octovej, ďalej vodu a ďalšie kyseliny, vitamíny a minerály. Takto vzniká jablčný ocot, ktorý sa od toho klasického odlišuje hlavne tým, že obsahuje pektín. Ide o látku, ktorá podporuje trávenie a postará sa o odstránenie odpadových látok z organizmu.

Čítajte tiež: SIGNÁLY, ktoré vysiela CHORÉ telo: Nepodceňujte tieto zmeny na NECHTOCH!

Jablčný ocot má množstvo zdravotných benefitov. Okrem toho, že znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobí na krvný tlak, upravuje trávenie, utlmuje chuť na jedlo, taktiež je ideálny na očistu tela a chudnutie. Mnohí už o tom dobre vedia, preto je bežnou súčasťou v mnohých domácnostiach. Aby ste však využili jablčný ocot na maximum, je dôležité vedieť, kedy je najvhodnejšie ho užívať. Nesprávny spôsob konzumácie jablčného octu môže mať opačný efekt. 

Kedy ÁNO

Licencovaná výživová poradkyňa Elizabeth Abelová z First State Integrative Health Center vo Wilmingtone vysvetľuje, že pitie jablčného octu na lačný žalúdok má najväčší prínos pre ľudské zdravie, ako sa píše na thehealthy.com

„Mnoho ľudí, najmä v starobe, má sklon k poklesu žalúdočných štiav, ktoré môžu pomôcť pri rozklade jedla, ktoré skonzumujú,“ dodáva odborníčka a pokračuje: "Konzumácia menšieho množstva jablčného octu tesne pred jedlom môže pomôcť nahradiť tieto stratené žalúdočné šťavy, čím sa jedlo ľahšie strávi.

Výsledkom bude lepší pocit po jedle a teda menšia šanca, že budete musieť bojovať s nadúvaním či zlým trávením.

Kedy NIE

Jablčný ocot nalačno je síce dobrý nápad, no pozor na to, v ktorej časti dňa si ho doprajete. Jeho užívanie pred spaním má však opačný účinok. 

 „Užívanie jablčného octu bezprostredne pred spaním sa neodporúča, pretože má potenciál dostať sa späť do pažeráka,“ upozorňuje lekárka a klinická hypnoterapeutka Laura C. Stixová. 

Hoci je ocot zriedený, stále môže poškodiť váš pažerák, ak s ním príde do kontaktu kyselina počas toho, ako ležíte. 

"Bez ohľadu na dennú dobu by ľudia mali zostať v polohe 30 minút po užití, aby sa zabezpečilo, že nedôjde k refluxu a podráždeniu pažeráka," dodáva Stixová. 

Odborníčka odporúča vypiť jablčný ocot najmenej pol hodiny pred tým, ako si ľahnete do postele..

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chudnutie prevencia jablčný ocot

2020-07-16 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia