Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

STRAVOU proti EPILEPTICKÝM záchvatom: Jedálníček, ktorý zabráni život ohrozujúcemu stavu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Trasie sa, je v kŕči, má neprítomný pohľad, ktorý sprevádzajú nekontrolovateľné pohyby končatín. Pacient s epileptickým záchvatom. Epileptikom však svitá nádej na lepší život vďaka určitej strave.

Približne 60 - 65% pacientov s epilepsiou užíva pri liečbe antiepileptiká, ktoré ich zbavujú záchvatov. Zvyšných 35% je rezistentných na lieky. Jeden výskum, uverejnený v časopise Neurology, však predstavuje sľubnú alternatívnu liečbu znižovania epileptických záchvatov vo forme stravy s vysokým obsahom tukov a s nízkym obsahom uhľohydrátov, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Prekonali ste INFARKT bez toho, aby ste o tom vedeli? NENÁPADNÉ príznaky, ktoré si nemusíte všimnúť

Stravovanie, ktoré pomohlo

Výskumníci sa zamerali na preskúmanie ketogénnych a modifikovaných Atkinsových diét s nízkym obsahom tukov na liečbu refraktérnej epilepsie (epilepsia rezistentná na lieky) u dospelých. Obe diéty sa u detí ukázali ako úspešné, napriek tomu sú však nedostatočne preskúmané u dospelých.

Modifikovaná Atkinsonova diéta a ketogénna strava zahŕňajú potraviny s vysokým obsahom tuku, ako je slanina, vajcia, majonéza, maslo, hamburgery a ťažká smotana, s určitým ovocím, zeleninou, orechmi, avokádom, syrmi a rybami. Ketogénna strava je reštriktívna, málo chutná a logisticky ťažko realizovateľná. Atkinsonova diéta bola upravená pre pacientov s ťažko liečiteľnou epilepsiou. Tá sa im ľahšie dodržiavala, ako to bolo u ketogénnej stravy.

Pomery tukov k uhľohydrátom a bielkovinám boli nasledujúce:

Ketogénna strava: hmotnostný pomer 3: 1 alebo 4: 1 (tuk : proteíny) s 87 až 90% kalórií získaných z tuku

Modifikovaná Atkinsova strava: hmotnostný pomer 0,9: 1 (tuk : proteíny) s približne 50% kalórií odvodených z tuku.

Naproti tomu typická americká strava sa skladá asi 50% kalórií z uhľohydrátov, 35% z tukov a 15% z bielkovín. Vládne smernice USA pre dospelých odporúčajú 45 - 65% kalórií zo sacharidov, 10 - 20% z tukov a 10 - 35% z bielkovín.

STRAVOU proti EPILEPTICKÝM záchvatom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potrebujeme novú liečbu pre 35% ľudí s epilepsiou, ktorých záchvaty nie sú zastavené liekmi. Ketogénna strava sa často používa u detí, ale málo sa skúmala jej účinnosť u dospelých,“ dodal autor štúdie Pavel Klein zo Stredoatlantického centra epilepsie a spánku v Bethesde a člen Americkej neurologickej akadémie. 

Vedci skúmali päť štúdií o liečbe ketogénnou diétou u 47 dospelých a päť štúdií o modifikovanej liečbe Atkinsonovou diétou u 85 dospelých s epilepsiou. Vo všetkých štúdiách dosiahlo 50% alebo viac záchvatov 32% kortogénnych pacientov liečených ketogénnou diétou a 29% pacientov liečených Atkinsovou diétou. Tiež 9% pacientov na ketogénnej strave a 5% pacientov s Atkinsonovou diétou dosiahlo viac ako 90% zníženie záchvatov!

Stopli s diétou skôr

Pozitívny účinok na záchvaty sa objavil hneď pri obidvoch diétach v priebehu dní až týždňov. Výsledky pretrvávali dlhodobo, ale na rozdiel u detí sa zdá, že účinky netrvajú po ukončení diéty. 

„Bohužiaľ, dlhodobé dodržiavanie týchto diét je nemožné, keďže sú dosť obmedzené a komplikovanejšie. Väčšina ľudí nakoniec prestane diétu kvôli kulinárskym a sociálnym obmedzeniam dodržiavať,“ povedal Klein. 

Štúdie však ukazujú, že strava je mierne až veľmi účinná ako ďalšia možnosť pre ľudí bojujúcich s epilepsiou. Treba však dodať, že 51% pacientov liečených ketogénnou diétou a 42% pacientov s modifikovanou Atkinsonovou diétou ukončilo svoje stravovanie ešte pred ukončením štúdie. Dokonca aj tí so 75 až 100% znížením frekvencie záchvatov nakoniec stopli svoju diétu kvôli sociálnym a iným obmedzeniam.

Autori dospeli k záveru, že na liečenie refraktérnej epilepsie súčasné údaje neposkytujú dôkazový základ pre ketogénnu stravu a Atkinsovu stravu. Pokiaľ nebude k dispozícii viac údajov, mali by sa používať iba ako posledná možnosť.

Účinný je údajne aj rybí olej s omega-3 mastnými kyselinami, ktorý znižuje epilepsiu u pacientov. Štúdia tvrdí, že pacienti s epilepsiou by mohli znížiť frekvenciu záchvatov konzumáciou nízkych dávok rybieho oleja každý deň.

Ďalšie rady pre epileptikov

  • Nekonzumovať alkohol
  • Obmedziť fajčenie
  • Vyhnúť sa nadmernému príjmu tekutín (prílišné „zavodnenie“ mozgu znižuje záchvatový prah a môže  vyprovokovať záchvat)
  • Pozor na nadmerne solené a korenené jedlá
  • Dôležitý je dostatočne dlhý spánok
Viac o téme: StravaDiétaEpilepsiaKetogénna stravaAtkinsonova diéta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9