Lacné TRIKY, ktoré stiahnu začervenanie: Takto sa zbavíte SPÁLENEJ pokožky za niekoľko minút

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-03 06:00:00

Leto a prázdniny sú v plnom prúde. Hoci cestovanie do dovolenkových destinácií je výrazne obmedzené pre celosvetovú pandémiu COVID -19 a väčšina z nás strávi dovolenku na Slovensku, nemali by sme zabúdať na ochranu pokožky. Spáliť sa totiž môžeme aj doma.

Ochranu pred UV žiarením netreba podceňovať. Je jedno, či sa nachádzate pri mori, alebo na dovolenke v horách. V letných mesiacoch je slnko veľmi silné a ľahko sa môžete spáliť. Dôsledky môžu byť veľmi nepríjemné. Okrem toho, že spálená koža spôsobuje diskomfort, páli a svrbí, zvyšuje sa aj pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože. Používanie opaľovacieho krému je preto nutnosťou. Najlepšie urobíte, ak ho na pokožku budete nanášať každé dve hodiny. Keď na natieranie zabudnete a vaša koža sa spáli, mali by ste sa pobytu na slnku vyhnúť minimálne na najbližší týždeň. Ako sa píše na medicaldaily.comexistuje pár prírodných prostriedkov, ktoré fungujú ako prvá pomoc po spálení pokožky. Ktoré to sú?

Čítajte tiež: Zázraky s CHOLESTEROLOM vďaka jednej potravine: Zabráni srdcovému zlyhaniu a omladí!

Aloe vera

Aloe svojimi liečivými účinkami zmierňuje príznaky spálenia pokožky. Poskytuje pocit ochladenia, ale má aj prirodzené protizápalové vlastnosti, ktoré môžu dokonca hojiť rany. Antioxidanty, ktoré obsahuje, liečia popáleniny prvého aj druhého stupňa. Aloe má schopnosť hydratovať kožu a zabraňuje odlupovaniu pokožky. Môžete si ho vypestovať aj doma v črepníku. Ak sa rozhodnete pre kúpu v obchode, alebo v lekárni, uistite sa, že ide o 100-percentný aloe produkt, pretože niektoré by mohli obsahovať syntetické vône, ktoré by spálenie len podráždili.

Ovsené vločky

Ovsené vločky sú zdravý pokrm pri zhadzovaní nadbytočných kíl, no pomôžu aj spálenej pokožke vďaka protizápalovým vlastnostiam. Extrakt z vločiek bojuje so suchou kožou, svrbením a podráždením. Kožu dokáže dostatočne hydratovať. Ak je vaša pokožka spálená, pripravte si ovsený kúpeľ. Napustite vaňu vlažnou vodou, do ktorej ste nasypali vločky. Môžete ich nasypať aj do ponožky, ktorú zviažete a potom ponoríte do vody. Nechajte lúhovať aspoň 15 minút a potom si doprajte kúpeľ. Druhý spôsob, ako vám vločky môžu pomôcť je ten, že ich uvaríte a urobíte z nich kašu, ktorú po vychladnutí natriete na spálenú pokožku.

Studený obklad

Studený obklad pomáha v boji so spálenou pokožkou. Chladivé zábaly zmiernia začervenanie a stiahnu zápal. Namočte uterák do studenej vody. Ak chcete zdvojnásobiť účinok, vložte ho na pár minút do chladničky a potom priložte na postihnuté miesto. Môžete vyskúšať aj liečivé účinky vody s mliekom. Namočte do zmesi uterák a prikladajte ho na spálenú pokožku. Studený obklad uľaví od bolesti a mlieko vytvorí ochranný film, ktorý zabráni podráždeniu a vysušeniu.

Zelený čaj

Kúpeľ zo zeleného čaju upokojí spálenú pokožku. Vaňu napustite vlažnou vodou a pridajte do nej 15 až 20 vrecúšok čaju. Tanín, ktorý obsahuje, stiahne zápal a upokojí pokožku. Obsahuje množstvo antioxidantov a látok, ktoré pomáhajú pri hojení. Ak ste sa spálili, pravdepodobne ste dehydrovaní. Preto okrem liečivých kúpeľov by ste mali prijať dostatok tekutín. Je na vás, či to bude zelený, čierny čaj, alebo čistá voda.

Manuka med

Manuka med má mnoho zdravotných výhod, vrátane schopnosti upokojiť zápal a pomáha tiež pri hojení rán. Má prirodzené liečivé a antioxidačné vlastnosti. Po nanesení na pokožku poskytne úľavu a zmierni začervenanie. Navyše vytvára ochrannú vrstvu na koži a zabraňuje vysušovaniu. Vyrobte si vlastný balzam na spálenú pokožku. Zmiešajte dve, alebo tri lyžičky medu s telovým mliekom a naneste zmes na spálené miesta.

Fotogaléria


Tagy:
slnko zdravie prevencia spálenie

2020-07-03 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia