Prekonali ste INFARKT bez toho, aby ste o tom vedeli? NENÁPADNÉ príznaky, ktoré si nemusíte všimnúť

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-06 19:00:00

Dá o sebe vedieť, no nie vždy je to pravidlom. Aj preto sa infarkt považuje za tichého zabijaka. Niekedy na seba upozorní nenápadnými príznakmi, kvôli ktorým dotyčný ani nevie, že ho prekonal. Ako zistiť, či sa to netýka práve vás? 

Vedieť rozpoznať symptómy tohto stavu môže zachrániť život. O to horšie, ak sa o vás pokúša tichý infarkt, ktorý si nemusíte všimnúť! Tichý infarkt sa vyskytuje bez akýchkoľvek jasných príznakov alebo niekedy bez akýchkoľvek prejavov. Podľa health.harvard.edu, takmer polovica ľudí, ktorí majú infarkt, si to v tom čase vôbec neuvedomuje. 

Čítajte tiež: Preč s chémiou, tento olej zaberá lepšie: Kliešte od vás utečú vďaka domácemu repelentu!

CardioSecur na svojich webových stránkach uviedol: „Keďže je počas infarktu ovplyvnená cirkulácia, časť srdcového svalu zomrie. Tiché srdcové infarkty sa vyskytujú častejšie u mužov ako u žien, u žien sú však často fatálne. Okrem toho, po tichom infarkte je riziko úmrtia v dôsledku srdcových chorôb trikrát vyššie ako u ľudí s normálnym EKG a celkové riziko úmrtia stúpa na 34 percent.“

Ako sa môže prejaviť tichý infarkt?

Medzi klasické príznaky srdcového infarktu patrí bolesť na hrudníku, ťažkosti s dýchaním a potenie, avšak pri tichom infarkte nie sú tieto príznaky vždy rovnaké.

Medzi možné symptómy môže patriť únava, nevoľnosť, zdĺhavosť alebo ťažkosti s dýchaním, ako sa uvádza na express.co.uk. Pocit slabosti, závratu alebo slabosti, ktorý buď ustúpi sám, alebo sa zvýši intenzita až do kolapsu, môže byť tiež potenciálnym ukazovateľom tichého infarktu.

Jorge Plutzky z Harvard-affiliated Brigham and Women’s Hospital povedal: „Ľudia sa môžu cítiť unavení alebo fyzicky nepohodlne, čo si môžu mýliť s prepracovanosťou, zlým spánkom alebo niektorými inými bolesťami alebo bolesťou spojenou s vekom. Ďalšie typické príznaky, ako je mierna bolesť v krku alebo hrudníku, sa môžu zamieňať s žalúdočným refluxom a pálením záhy. Tiché srdcové infarkty často zanechávajú jazvy a poškodenie srdca, ktoré v spojení so skutočnosťou, že veľa ľudí, ktorí majú tichý srdcový infarkt, nehľadajú okamžitú starostlivosť, môžu ďalej zvýšiť riziko osoby pre druhý a potenciálne nebezpečnejší srdcový infarkt."

S odborníkom súhlasí tiež Dr. Kenneth Rosenfield, vedúci oddelenia vaskulárnej medicíny a intervencie na Harvarde, podľa ktorého si niektorí mýlia svoje príznaky s tráviacimi ťažkosťami alebo bolesťami svalov. Iní zase môžu pociťovať bolesti v častiach tela, ktoré nie sú v strede hrudníka. Jedným z vysvetlení tohto javu, teda tichého infarktu je vyššia alebo priemerná tolerancia bolesti. 

Bolesť sa môže vyskytnúť v ramene, krku, čeľusti alebo kdekoľvek inde v hornej polovici tela.

Mal som jedného pacienta, ktorý pociťoval bolesť ušného lalôčka, a druhého, ktorý mal bolesti v zápästí,“ hovorí Dr. Rosenfield. 

Ako ho odhaliť? 

Tichý srdcový infarkt sa zvyčajne zisťuje z elektrokardiogramu (EKG) alebo echokardiogramu, čo môže zvýrazniť poškodenie srdcového svalu. Ďalšou metódou je krvný test na molekulárne stopy troponínu T, proteínu uvoľňovaného poškodenými srdcovými bunkami. Tento test sa často používa na pohotovostných oddeleniach pre pacientov so symptómami srdcového infarktu, ako uviedla Harvard Medical School.

Ak príznaky, ako je bolesť na hrudníku (angina pectoris), pretrvávajú, je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc, aby sa zabránilo smrti ďalších srdcových svalov a pridruženým vedľajším účinkom. V prípade príznakov, ako sú bolesť na hrudníku, závraty, ťažkosti s dýchaním a/alebo ľahká únava, odporúča sa vykonať vyšetrenie srdca. Odporúča sa zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa vyváženú stravu a dostatok pohybu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia infarkt príznaky tichý infarkt

2020-07-06 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia