Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Signály, že vaše PĽÚCA kričia o pomoc: Tieto ZNAMENIA upozornia na problémy s orgánom

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pľúca sú dôležitým orgánom v našom tele. Rovnako ako mozog a srdce, pracuje od nášho narodenia bez prestávky. Ak je človek zdravý, fungujú ako hodinky a dokážu sa samé čistiť. Ich funkciu však môže ohroziť choroba a nedostatok kyslíka!

Práve v tomto období počas koronavírusu by sme mali viac venovať pozornosť našim pľúcam a príznakom, ktoré nám dávajú znamenie, že niečo nie je v poriadku. Môže vám to zachrániť život! Ako sa píše na portáli brigtside.me, ak zbadáte nasledujúce príznaky, mali by ste zbystriť pozornosť.

Čítajte tiež: SUPERPOTRAVINY, ktoré sú len plytvaním peňazí: Od dokonalosti majú ďaleko!

Príznaky, že sa niečo deje s pľúcami:

1. Bolesť chrbta a ramien

Aj keď ide o zriedkavý príznak, bolesť chrbta, ramien alebo dokonca hrudníka môže naznačovať začiatok rakoviny pľúc. Ak sa diagnostikuje v skoršom štádiu, je vysoká pravdepodobnosť, že sa pacient vylieči. Keď vás bolí chrbát a bolesť je silnejšia s akou ste sa doteraz stretli, alebo trvá dlhšie ako zvyčajne, mali by ste zvážiť návštevu lekára.

2. Kašeľ

Ak začnete kašlať, môže to znamenať, že ste prechladli. Je pravdepodobné, že ako kašeľ prišiel, tak aj odíde. Stačí, keď budete brať dostatok vitamínov, prípadne siahnete po liekoch, ktoré vám od kašlania uľavia. Niekedy to môže byť príznakom chronických chorôb dýchacieho ústrojenstva. Akútny a subakútny (trvá viac ako 3 týždne) kašeľ môžu byť však príznakom rakoviny pľúc, najmä ak sú kombinované s inými symptómami, ako je napríklad vykašliavanie krvi.

Signály, že vaše PĽÚCA
Zobraziť galériu (4)

3. Dýchavičnosť

Dýchavičnosť je najčastejšie spôsobená ochorením srdca alebo pľúc, ale môže sa za ňou skrývať aj astma alebo alergia. Ak máte problémy s dychom a máte pocit, že sa neviete nadýchnuť z plných pľúc, vyhľadajte alergológa a nechajte sa otestovať.  Žiaľ, astma a alergia vás môžu prekvapiť v akomkoľvek veku. Pozrite si peľový kalendár a pokúste sa zistiť, či sa váš stav pri prechádzke na čerstvom vzduchu nezhoršuje.

4. Žlté oči a pokožka

Ak vám z ničoho nič ožltnú oči a pokožka, mali by ste zbystriť pozornosť. Je to znak, že s vašou pečeňou nie je všetko v poriadku. Problém s týmto dôležitým orgánom môže byť znakom, že vás ohrozuje rakovina pľúc, alebo máte žltačku.

5. Nedostatok energie

Každý sa občas cíti unavený, je to normálne. Aj nedostatok spánku a príliš veľa stresu môžu spôsobiť, že pociťujete vyčerpanosť. Ak únava neustupuje a pridá sa k nej nevysvetliteľný kašeľ a strata chuti do jedla, môže to znamenať zdravotné ťažkosti, napríklad aj závažné ochorenia pľúc.

Signály, že vaše PĽÚCA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo robiť, aby sme mali zdravé pľúca?

  • Ak fajčíte, okamžite s tým prestaňte. Aj príležitostná cigareta vie napáchať veľa škody. Fajčenie spôsobuje rakovinu pľúc, ročne na ňu zomrie 5 miliónov ľudí. Fajčiarov trápia aj chronické zápaly a opuchy. Ak žijete s chronickým ochorením, skúste do svojej stravy pridať jedlo bohaté na antioxidanty.
  • Nečakajte, až sa vám zhorší zdravotný stav natoľko, že budete prinútení cvičiť. Urobte tak hneď. Cvičenie posilňuje imunitný systém a funkciu dôležitých orgánov v tele. Ak trpíte chronickým ochorením, poraďte sa so svojim lekárom. Ten vám odporučí šport, ktorý vám pomôže a nezhorší zdravotný stav. Vedeli ste, že aj ľudia, ktorí trpia na astmu, dokážu zabehnúť maratón?
  • Aj keď astma ešte nemá jasnú príčinu, roztoče a iné baktérie, ktoré sa nachádzajú v prachu zhoršujú zdravotný stav, keď sa dostanú do krvného obehu. Preto je dôležité, aby ste často vysávali a utierali prach. Používajte prírodné produkty na upratovanie a vyvarujte sa kúpe príliš aromatických výrobkov a aerosólom.
Viac o téme: ZdraviePľúcaPevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9