Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VYSOKÝ KRVNÝ TLAK mení telo na nepoznanie: Takto pôsobí počas koronavírusu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Žijeme v období, kedy bojujeme s novým koronavírusom. Preto by sme si mali ostražitejšie strážiť svoj krvný tlak. Vysoký krvný tlak spolu s ochorením Covid-19 môžu byť veľmi nebezpečnou dvojkou. O to horšie, že vysoký krvný tlak nebolí.

Lekári varujú. Tí, ktorí majú vysoký krvný tlak a ochorejú na Covid-19, budú mať s veľkou pravdepodobnosťou horšie príznaky tejto nákazy, ako aj celý priebeh. Nakoniec sa to môže skončiť fatálne a podľahnú novému koronavírusu, ako sa píše na thesun.co.uk. Nejde o prehnané tvrdenie, skutočne je vysoký krvný tlak veľmi rizikový práve v tomto období! Preto je najvyšší čas spraviť niečo pre svoje zdravie, ak ste tak už neurobili.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS môže dať o sebe vedieť nečakaným spôsobom: Pozrite sa na NOHY!

Na vine je oslabená imunita

Odborníci naliehajú na ľudí s vysokým krvným tlakom, aby počas pandémie dbali na zvýšenú opatrnosť. Údaje z Číny a Talianska, dvoch krajín zasiahnutých vírusom ukazujú, že u ľudí s vysokým krvným tlakom existuje vyššie riziko infekcií a komplikácií Covid-19. V Číne malo 25 až 50 percent ľudí, ktorí prišli do nemocníc s koronavírusom vysoký krvný tlak alebo iný zdravotný stav, ako je rakovina, cukrovka alebo problémy s pľúcami. V Taliansku malo viac ako 99% ľudí, ktorí zomreli na vírus, jeden z týchto zdravotných stavov – až 76% z nich malo vysoký krvný tlak!

U ľudí s vysokým krvným tlakom je o niečo väčšia pravdepodobnosť, že zomrú na koronavírus, pričom ich riziko je asi o šesť percent vyššie ako u celkovej populácii. Slabší imunitný systém je jedným z dôvodov, prečo sú ľudia s vysokým krvným tlakom a inými zdravotnými problémami vystavení väčšiemu riziku. Dlhodobé zdravotné problémy a starnutie oslabujú imunitný systém, takže je menej schopný odolať vírusu.

VYSOKÝ KRVNÝ TLAK mení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príznaky vysokého krvného tlaku

Ak máte vysoký krvný tlak, možno o ňom ani neviete. Aj preto sa často nazýva „tichým zabijakom“, keďže nebolí a mnohí ani len netušia, že ho majú. Zriedkavo sa objavia nejaké príznaky, preto môžu byť na svete milióny ľudí, ktorí ním trpia potichu. 

Ak je ale váš krvný tlak veľmi vysoký, môžete spozorovať tieto prejavy:

  • Silná bolesť hlavy
  • Únava alebo zmätenosť
  • Problémy so zrakom
  • Bolesť na hrudi
  • Ťažké dýchanie
  • Nepravidelný tlkot srdca
  • Krv v moči
  • Búšenie v oblasti hrude, krku alebo uší

Ako sa chrániť?

Existuje niekoľko zásad, ktoré treba dodržiavať, ak máte vysoký krvný tlak. Mali by o nich vedieť hlavne tí, ktorí majú viac ako 70 rokov alebo majú už nejaké existujúce zdravotné ťažkosti vrátane srdcových chorôb alebo cukrovky. 

Ako by sa mali správať ľudia s hypertenziou počas koronavírusu:

1. Neustále sledujte svoj krvný tlak

Bohužiaľ, človek necíti vysoký krvný tlak. Dá sa iba odmerať. Monitorujte si ho pravidelne doma! Za optimálny krvný tlak sa považuje ten s hodnotami – systolický tlak je menej než 120 a diastolický menej než 80, normálny krvný tlak má hodnoty systolického tlaku 120-129 a diastolického 80-84 a ak sú hodnoty systolického 130 a viac a diastolického 85-89, už ide o vyšší krvný tlak. 

VYSOKÝ KRVNÝ TLAK mení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Zostaňte doma

Buďte radšej doma a choďte von len na nevyhnutné nákupy. Samozrejme pešo, vyhnite sa radšej MHD. 

3. Umývajte si často ruky

Najlepším spôsobom, ako chrániť seba a ostatných, je umývať si ruky mydlom a vodou. Toto odporúčanie je pre úplne všetkých, nielen tých, ktorí bojujú s vysokým krvným tlakom. Umývanie rúk by malo trvať min. 20 sekúnd. Ak nemáte k dispozícii mydlo a vodu, použite dezinfekčný prostriedok na ruky, ktorý obsahuje najmenej 60 percent alkoholu. Vyvarujte sa kontaktu s očami, nosom a ústami nevyčistenými rukami.

4. Nestresujte sa

Stres môže podľa odborníkov potlačiť imunitný systém a urobiť vás zraniteľnejšími voči infekciám. Jeden výskum zistil, že stres spôsobuje uvoľňovanie hormónu kortizolu. Ten môže zvýšiť zápal, ktorý je predchodcom mnohých chorôb vo vašom tele. Chronický stres môže tiež narušiť schopnosť vašich bielych krviniek bojovať proti infekciám, čo vás robí náchylnejšími na nákazy.

VYSOKÝ KRVNÝ TLAK mení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jenna Macciochiová, jedna z popredných britských imunologičiek uviedla: „Stres je jedným z hlavných prispievateľov k nevyváženému imunitnému systému a náchylnosti k infekciám. Je dôležité pokúsiť sa čo najviac stres zredukovať dýchacími technikami alebo si len chvíľku oddýchnuť a zrelaxovať.“

5. Ak sa necítite dobre, izolujte sa

Ak ste prvou osobou vo vašej domácnosti, ktorá má príznaky koronavírusu, musíte zostať doma sedem dní. Avšak pre všetkých ostatných členov domácnosti, ktorí sú v poriadku, musia zostať doma a neopúšťať dom či byt 14 dní. Ide o odporúčanie, o ktorom už pravdepodobne každý dobre vie. 

6. Pridajte do stravy určité potraviny

Existujú určité potraviny, ktoré preukázateľne znižujú krvný tlak. Aby toho nebolo málo, celkovo prispievajú k zdraviu ľudského tela a posilňujú imunitu. Dr. Josh Ax, klinický odborník na výživu a zakladateľ webovej stránky DrAxe.com sa podelil o niektoré z najlepších vedecky dokázaných potravín, ktoré zaručujú zníženie krvného tlaku. Zaraďte do jedálnička: špenát, koriander, pistácie, šťavu z červenej repy, šťavu z granátového jablka, olivový olej, tmavú čokoládu, ľanové semená, zeler, paradajky a sezamový olej. 

Viac o téme: ZdravieKoronavírusVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9