KORONAVÍRUS môže u niektorých poriadne sťažiť priebeh ochorenia: Títo ľudia sú v ohrození

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-21 22:00:00

Ľudia, ktorí majú nadváhu, alebo sú obézni, často trpia na kardiovaskulárne ochorenia a cukrovku. Dnes, keď celý svet bojuje s pandémiou koronavírusu COVID -19 predstavuje táto skupina obyvateľstva vysoko rizikovú skupinu!

Títo ľudia majú väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú, objavia sa u nich komplikácie, alebo zákernému vírusu podľahnú, ako sa píše na thesun.co.uk.

Obézni ľudia sú viac ohrození

Je všeobecne známe, že obezita ohrozuje človeka na zdraví. Obézni ľudia mávajú problémy so srdcom, s vysokým krvným tlakom a často sa liečia na cukrovku. V súčasnosti ich ohrozuje aj nebezpečne šíriaci sa COVID – 19. Takmer dve tretiny pacientov, ktorí ochorejú na koronavírus, trpí obezitou, ako to vyplýva z údajov britských nemocníc.

Čítajte tiež: Viac BAKTÉRIÍ ako na záchodovej doske: NAJHORŠIE miesto na prácu, ktoré zničí chrbticu i psychiku

Hlavný francúzsky epidemiológ Jean-François Delfraissy je presvedčený, že nadváha je okrem vyššieho veku ďalším z faktorov, ktoré môžu výrazne sťažiť priebeh choroby. Podľa neho len v samotnom Francúzsku je ohrozených až 17-miliónov občanov v dôsledku veku, existujúcej choroby alebo obezity.

 „Obzvlášť ma znepokojuje situácia v USA, pretože približne 42 percent dospelej populácie má nadváhu a to môže byť veľký problém,“ konštatoval.

Obezita, ako rizikový faktor, je spájaná s možným vysvetlením vyššej ako priemernej úmrtnosti na ochorenie Covid-19 v americkom meste New Orleans a v Mexiku.

Obezita a pľúca

Obézni ľudia sa zle stravujú a konzumujú nezdravé, mastné a tučné potraviny. Často uprednostňujú polotovary a milujú fastfood. Trpia nedostatkom vlákniny, antioxidantov, vitamínov a minerálov, ktoré u zdravého človeka podporujú imunitný systém. Absencia pohybu je častá.

Nadváha sťažuje pľúcam prijímať kyslík, čo postupne vedie k ich zlyhaniu,“ konštatoval epidemiológ Delfraissy.

Podľa neho, práve pľúca sú najnáchylnejším orgánom, ktorý COVID -19 postihuje. Väčšina pacientov zomiera na zápal pľúc, či pľúcnu fibrózu.

Nedávna štúdia z Univerzity verejného zdravotníctva v Michigane ukázala, že obézni ľudia, ktorí sa nakazia chrípkou, nie sú len vystavení väčšiemu riziku komplikácií, ale sú aj dlhšie nákazliví. To znamená, že predstavujú väčšie riziko pre svoje okolie. Vedci zatiaľ nevedia, prečo sú obézni ľudia nákazlivejší, no domnievajú sa, že nadváha mení imunitnú odpoveď tela a vedie k chronickému zápalu.

Predchádzajúce štúdie taktiež ukázali, že ľudia s nadváhou, ktorí ochoreli na chrípku, potrebovali častejšie hospitalizáciu. Jedna štúdia, ktorá sa zamerala na pandémiu chrípky H1N1 v roku 2009 zistila, že obézni ľudia boli v porovnaní so zvyškom populácie dokonca až dvakrát viac hospitalizovaní.

Obezita ako svetový problém

Problémy s nadváhou však nemá len USA. Podľa najnovších údajov NHS je takmer 29 percent dospelých v Anglicku obéznych a ďalších 35 percent trpí nadváhou. Vo Francúzsku mala podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2013 približne polovica dospelých nad 20 rokov problémy s nadváhou, zatiaľ čo 18,2 percenta bolo obéznych. V USA je podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb obéznych 42,4 percent dospelých a 1,85 percent detí.

Nadváha a obezita sú tiež známym rizikovým faktorom pre iné chronické zdravotné stavy vrátane cukrovky 2. typu, mozgovej príhody, srdcového infarktu a niektorých druhov rakoviny.

Fotogaléria


Tagy:
choroba vírus obezita prevencia nadváha koronavírus

2020-04-21 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia