JEDLÁ, ktorým by sa mali ľudia po 65-ke vyhnúť: Bežne konzumované potraviny už nepatria na ich tanier

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-18 15:00:00

Starší ľudia, ktorí majú viac ako 65 rokov, sú vystavení väčšiemu riziku otravy jedlom. Niektoré potraviny by vôbec nemali jesť, iné by mali pred konzumáciou dôkladne tepelne upraviť. Hrozí im totiž, že z pokazeného jedla vážne ochorejú!

Zatiaľ čo väčšina zdravých ľudí sa zotavuje z otravy jedlom rýchlo a bez liekov či hospitalizácie, rizikovú skupinu predstavujú ľudia nad 65 rokov. Ich imunitný systém nie je dostatočne silný, aby dokázal bojovať s baktériami tak, ako to dokáže mladý človek.

Čítajte tiež: Nepodceňujte tieto štyri PRÍZNAKY: Naznačujú, že ste nevedomky prekonali KORONAVÍRUS

Symptómy u starších ľudí nad 65 rokov sú často horšie a môžu viesť k nebezpečným komplikáciám, ako je dehydratácia. Z ochorenia sa zotavujú oveľa dlhší čas. Ak patríte do rizikovej skupiny a máte príznaky otravy jedlom, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Odporúčania, čo by ľudia nad 65 rokov nemali konzumovať sa vzťahujú aj na ľudí s oslabeným imunitným systémom, tehotné ženy a deti. Akým potravinám by sa podľa nhs.uk mali vyhnúť?

Niektoré mäkké syry

Milujete syry s plesňou? Ak máte nad 65 rokov, je na čase vyradiť ich zo svojho jedálnička. Syry typu brie, hermelín, gorgonzola a roquefort môžu obsahovať viac vlhkosti ako tvrdé syry. Je to ideálne prostredie pre rast mikroorganizmov a vznik listeriózy. Ide o bakteriálne ochorenie, ktoré u starších ľudí môže vyvolať smrteľný zápal mozgových blán.

Paštéta

Pokúste sa vyhýbať všetkým druhom čerstvej alebo chladenej paštéty, pretože môžu obsahovať listériózu. Konzervovaná paštéta by mala byť neškodná, pretože v rámci procesu konzervovania prešla tepelným spracovaním.

Surové vajcia

Ľudia, ktorí majú oslabený imunitný systém, alebo sú na špeciálnej diéte, by mali vajcia pred konzumáciou dôkladne uvariť. Žĺtko by malo byť pevnej konzistencie a nemalo by sa roztekať. Ak ste si doteraz pripravovali domácu majonézu, alebo holandskú omáčku, kde idú surové vajíčka, radšej s tým skončite. Vyhnete sa tak potenciálnej otrave salmonelou.

Mäso

Niektoré druhy salámy, ako je parmská šunka, chorizo ​​alebo pepperoni, nie sú uvarené, iba konzervované, takže existuje riziko, že obsahujú parazity spôsobujúce toxoplazmózu. Je potrebné, aby ste dôkladne skontrolovali a čítali pokyny na obale, aby ste sa uistili, či je výrobok pripravený na konzumáciu, alebo ho predtým treba ešte uvariť. Aby ste predišli prípadnému výskytu parazitov v mäse, zamrazte ho na dobu minimálne 4 dní. Zmrazenie parazity zabíja, a tak konzumácia mäsa bude bezpečnejšia.

Surové alebo tepelne neupravené mäso a hydina

Ak radi grilujete, buďte opatrní. Nedostatočne tepelne upravené mäso najmä hydina, párky a hamburgery môžu byť nakazené salmonelou, kampylobaktériou a E.coli. Ak sa chcete vyhnúť nakazeniu, mäso by malo byť dôkladne prepečené. Po tom, ako surové mäso pripravíte, dôkladne umyte všetky povrchy s ktorými prišlo do styku, vrátane noža. Nezabudnite si poriadne umyť ruky.

Mäkkýše

Milujete morské plody a stredomorskú kuchyňu? Ak máte nad 65 rokov, mali by ste konzumáciu surových plodov zvážiť. Tepelne neupravené mušle, homáre, kraby, krevety môžu obsahovať škodlivé baktérie a vírusy, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom.

Sushi

Sushi a iné jedlá vyrobené zo surových rýb sú v poriadku, pokiaľ boli ryby najskôr zmrazené. Ak sú čerstvé, mali by ste ich konzumáciu zvážiť. Ryby občas obsahujú malé parazitárne červy, ktoré spôsobujú črevné problémy. Ak si doma pripravujete sushi, pred jeho prípravou radšej rybu zmrazte najmenej na 4 dni.

Mlieko

Možno vám nepasterizované mlieko chutí viac, ako pasterizované, alebo UHT z obchodov, no ak máte nad 65 rokov, na nepasterizované by ste mali zabudnúť. Ohroziť na živote vás môže nebezpečná listerióza, ktorú mlieko môže obsahovať.

Klíčky fazule

Semená a fazuľa potrebujú teplé a vlhké miesto, aby mohli klíčiť, no vzniká tu ideálne prostredie na množenie baktérií vrátane salmonely, listériózy a E.coli. Dokonca aj doma pestované môžu obsahovať škodlivé baktérie, keďže už samotné semienka môžu byť kontaminované.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny jedlo staroba

2020-04-18 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia