Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS môže dať o sebe vedieť nečakaným spôsobom: Pozrite sa na NOHY!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nielen pohľad na teplomer vás upozorní na chorobu. Najnovšie sa koronavírus môže prejaviť aj na nohách, podľa ktorých spoznáte, že je zle. Ako na seba upozorní nákaza?

Diagnostika koronavírusu môže byť ťažká. Pozitívni na ochorenie môžu byť aj tí, ktorí nejavia žiadne príznaky. Odborníci na zdravie však zistili potenciálny spôsob identifikácie koronavírusovej infekcie jednoduchým pohľadom na nohy. 

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré naštartujú metabolizmus na plné obrátky: Spália TUKY v tele!

Objavili sa u viacerých pacientov

Lekári uviedli, že u mnohých pacientov, ktorí boli pozitívni na Covid-19, sa objavili malé lézie na nohách. Výskum, nedávno zrealizovaný v Španielsku, naznačil, že by to mohol byť ďalší príznak nového koronavírusu, ako to uviedol web standardmedia.co.ke.

Medzinárodná federácia podiatristov prvýkrát oznámila lézie u 13-ročného infikovaného chlapca. Lekári si pôvodne mysleli, že je to spôsobené pavúkom, ale malý pacient začal prejavovať príznaky Covid-19. Dermatológovia a podiatri neskôr uviedli podobné prípady u viacerých pacientov s koronavírusom v Taliansku a vo Francúzsku, ako uviedla Španielska generálna rada oficiálnych pedagógov.

Sú to fialové lézie (veľmi podobné léziám pri ovčích kiahňach či osýpok), ktoré sa zvyčajne objavujú na prstoch na nohách a normálne sa liečia bez znechania stôp,“ uviedla rada vo vyhlásení.

KORONAVÍRUS môže dať o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vo väčšine prípadov sa lézie objavili u dospievajúcich a detí, ktoré ochoreli na vírus. Bol len malý počet dospelých pacientov s takýmito léziami na nohách.

Potrebné sú ďalšie štúdie

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v Španielsku boli informovaní o potenciálnych nových príznakoch Covid-19. Rada podiatristov v krajine však uviedla, že kolégiá a jej členovia by mali byť „veľmi ostražití, pretože to môže byť znakom detekcie Covid-19, čo môže pomôcť vyhnúť sa nákazám.“

Rada však poznamenala, že sú potrebné ďalšie štúdie na to, aby boli oficiálne pridané malé lézie na chodidlách do zoznamu symptómov vírusu. Uviedla, že „o vedeckých dôkazoch sa ešte nedá diskutovať“, pretože na preskúmanie prípadov je potrebné viac času.

Viac o téme: PrevenciaPríznakyNohy Koronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9