Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

POTRAVINY, ktoré naštartujú metabolizmus na plné obrátky: Spália TUKY v tele!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rozhodli ste sa schudnúť, upravili ste svoj jedálniček, začali ste cvičiť, no plány vám skrížila pandémia COVID -19? Nie ste v tom sami. Ľudia po celom svete zostali zo dňa na deň zavretí vo svojich domovoch s obmedzenou možnosťou pohybu. Ako počas karantény nepribrať?

Brány športových areálov a posilňovní ostanú ešte pár týždňov zavreté. Jedinou možnosťou, ako si udržať športového ducha, je cvičiť doma. Na internete nájdete množstvo videí a spôsobov, ako si zacvičiť. Stačí si len vybrať. Počas karantény by ste však nemali zabúdať na to, čo jete. Vyvážená strava totiž zohráva významnú úlohu pri znižovaní hmotnosti. Portál medicaldaily.com zverejnil zoznam potravín, ktoré by vo vašom jedálničku počas domácej karantény nemali chýbať. Ktoré to sú?

Čítajte tiež: NAJHORŠIE potraviny počas koronavírusu: Veľký HAZARD, ktorý zabíja vašu imunitu!

Potraviny, ktoré by ste mali jesť počas pandémie

Grapefruit

Doprajte si pol šálky grapefruitu pred každým jedlom a hmotnosť pôjde postupne dole. Platí to aj v prípade, ak dáte prednosť pitiu šťavy z tohto citrusového ovocia trikrát denne. Tajomstvo spočíva vo fytochemikáliách, ktoré grapefruit obsahuje. Tie znížia hladinu inzulínu v krvi, telo sa stimuluje a začne premieňať kalórie na energiu namiesto toho, aby ich ukladalo ako tuk.

POTRAVINY, ktoré naštartujú metabolizmus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Škorica

Škorica dokáže divy, má totiž množstvo zdravotných výhod. Jej konzumácia zlepšuje imunitu aj metabolizmus. Reguluje hladinu inzulínu v krvi po jedle a znižuje pocit hladu. Nemusíte jej ani veľa skonzumovať. Štúdie ukázali, že na zníženie hladiny cukru v krvi, triglyceridov a cholesterolu je potrebná iba štvrtina lyžičky denne.

Chilli

Chilli papričky obsahujú určité množstvo kapsaicínu. Ide o látku, ktorá dodáva papričkám štipľavú chuť. Zohrejú telo zvnútra a pomôžu pri úbytku hmotnosti a telesného tuku. Štúdie preukázali, že keď si ich doprajete na raňajky, na obed zjete menšiu porciu. Kapsaicín totiž to potláča chuť do jedla. Ľudia, ktorí konzumujú chilli papričky vo väčšine prípadov nemajú chuť na sladké, slané a mastné jedlá.

POTRAVINY, ktoré naštartujú metabolizmus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Feniklový čaj

Okrem toho, že feniklový čaj je bohatým zdrojom horčíka, draslíka, vápnika a vitamínu C, pomáha aj pri chudnutí. Znižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje metabolizmus a potláča chuť do jedla.

Baby špenát

Špenát patrí medzi najvýživnejšie potraviny na svete s minimom kalórií. Obsahuje vlákninu, vápnik aj bielkoviny, vysoké množstvo proteínu a málo uhľohydrátov a tukov. Podporuje trávenie a imunitný systém. Pozor si však dajte na dresingy, ktorými by ste si šalát chceli dochutiť, obsahujú často pridané cukry. Dajte radšej prednosť olivovému oleju alebo balsamikovému octu.

Zelený čaj

O zdravotných výhodách zeleného čaju sa popísalo veľa. Ochráni srdce, cievy, obsahuje veľké množstvo antioxidantov, pomôže znížiť vysoký krvný tlak. No vedeli ste, že pomáha aj pri chudnutí? Obsahuje kofeín a látky, ktoré pomáhajú udržať úroveň cukru v krvi v normále a zrýchľuje celkovú premenu látok v tele. Pravidelné pitie zeleného čaju znižuje chuť do jedla.

POTRAVINY, ktoré naštartujú metabolizmus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zeler

Zeler je známy svojou charakteristickou chuťou a vôňou, no pýši sa aj priaznivými účinkami na organizmus. Je známy ako diuretikum, pôsobí močopudne a priaznivo ovplyvňuje tráviaci systém. Táto zelenina má detoxikačné účinky na organizmus. Konzumácia zeleru, či už stoniek, alebo hľuzy pomáha pri spaľovaní kalórií a pri redukcii hmotnosti.

Šošovica

Šošovica je strukovina, ktorá sa radí medzi superpotraviny. Je plná vlákniny, bielkovín, má nízky glykemický index a neobsahuje tuk. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, zasýti na dlhšiu dobu. Je vynikajúcou náhradou mäsa, dá sa pripraviť na veľa spôsobov.

Horká čokoláda

Chudnete a čokoláde sa vyhýbate oblúkom? Nemusíte. Stačí, keď siahnete po takej, ktorá je telu prospešná. Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je plná zdravých mononasýtených tukov, ktoré zabraňujú ukladaniu tukov a podporujú chudnutie. Kakao, ktoré obsahuje patrí k potravinám s najvyššou antioxidačnou vlastnosťou, dokáže zlikvidovať voľné radikály. Jedna až dve kocky uspokoja vaše chúťky na sladké.

POTRAVINY, ktoré naštartujú metabolizmus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Quinoa

Keďže neobsahuje lepok, je vhodná aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou. Má nízky glykemický index, takže zasýti na dlhšiu dobu. Popri strukovinách je považovaná za skvelý zdroj rastlinných bielkovín a vlákniny. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov, je zdrojom vápnika, železa, draslíka a horčíka. Znižuje cholesterol a vysoký krvný tlak. Podporuje trávenie, a tak aj samotné chudnutie.

Vajcia

Vajcia sú obľúbenou potravinou pri chudnutí. Sú zdrojom až 12 vitamínov a bielkovín. Neobsahujú sacharidy a sú nízkokalorické, dokážu zasýtiť na dlhší čas. Bielkoviny, nachádzajúce sa vo vajciach dokáže telo stráviť ľahšie ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.

Viac o téme: PotravinyChudnutieMetabolizmusKilogramy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9