Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vysoký krvný tlak sa môže prejaviť na vlasoch: ZNAMENIE, že je zaťažené vaše srdce!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vysoký krvný tlak je jedným z najbežnejších zdravotných problémov. Hovoríme o ňom aj ako o tichom zabijakovi, lebo spočiatku sa nijako neprejavuje. Neliečený vysoký tlak je však nebezpečný, lebo ničí srdce. Signálom, že niečo nie je v poriadku, môžu byť vaše vlasy!

Vypadávanie vlasov ako signál

Podľa najnovších informácií vedci a odborníci na zdravie nedávno objavili súvislosť medzi vysokým krvným tlakom (hypertenziou) a vypadávaním vlasov. Tento stav totiž vedie k obmedzeniu prísunu krvi ku korienkom vlasov, čoho následkom je práve ich vypadávanie, píše portál medicaldaily.com. Ak si teda všimnete, že koruna krásy vám redne akosi rýchlejšie než doteraz, mali by ste si skontrolovať krvný tlak.

Čítajte tiež: Dá srdce do kondície: Nebráňte sa novej chuti tejto potraviny!

Okrem tohto zistenia vedci tiež odhalili, že plešatí muži majú o 52 percent vyššiu pravdepodobnosť srdcových chorôb ako tí, ktorí majú vlasy. 

„U mužov s plešinou by sa mali starostlivo vyhodnocovať kardiovaskulárne rizikové faktory. Odporúčame zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa nízkotučné diétu, cvičenie a menej stresu,“ uviedol k tomu vedecký pracovník z Tokijskej univerzity Tomohide Yamada.

Vysoký krvný tlak sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môžu byť za tým aj iné príznaky

Samozrejme, netreba čakať len na vypadávanie vlasov ako na signál vysokého krvného tlaku. Vysoký krvný tlak sa prejavuje aj ďalšími príznakmi, medzi ktoré patria závraty, dýchavičnosť, bolesti hlavy, bolesť na hrudníku, krv v moči, rozmazané videnie či krvácanie z nosa. 

„Veľa ľudí s vysokým krvným tlakom sa cíti dobre. Ale aj vtedy, keď sa cítite dobre, mali by ste si krvný tlak pravidelne kontrolovať,“ prízvukujú odborníci.

Za vypadávaním vlasov môže byť celý rad iných zdravotných problémov. Príčinou môže byť choroba, napr. cukrovka, anémia či poruchy štítnej žľazy, stres, genetika, nadbytok hormónov androgénov alebo používanie niektorých kozmetických prípravkov. Neprepadajte hneď panike. Ak sa vám niečo nezdá, popr. pociťujete náhlu zmenu a zvýšené vypadávania vlasov, navštívte svojho lekára. 

Viac o téme: ZdravieVypadávanie vlasovVlasy Vysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9