Máte radi syr, ale nedoprajete si ho často, pretože obsahuje veľa tuku? Neobmedzujte sa. Podľa jednej štúdie, konzumácia syru a mliečnych výrokov vás môže zachrániť pred mŕtvicou!
Konzumácia mlieka, mliečnych výrobkov a syra by mala byť súčasťou zdravej výživy. Tvrdia to vedci v štúdii podľa escardio.org. Samozrejme, toto tvrdenie platí v prípade, že človek nie je na mlieko alergický, alebo netrpí niektorou formou intolerancie.
Čítajte tiež: Nečakaný príznak, že sa o vás pokúša infarkt: Stačí jediný pohľad na nechty!
Stačí pohár mlieka
Odborníci na výživu odporúčajú, aby ste dali prednosť výrobkom s nižším obsahom tuku. Mliečne výrobky sú významým zdrojom bielkovín, vápnika, ale aj vitamímov B2 a B12. Udržujú hladinu inzulínu v norme, napomáhajú správnej hustote kostí, znižujú rizko vzniku rakoviny, cukrovky typu 2 a ochorení srdca.
Štúdia s viac ako 418-tisícami účastníkov z deviatich krajín odhalila, že konzumácia mliečnych výrobkov môže znížiť riziko najbežnejšieho typu mŕtvice. U tých, ktorí vypili pohár mlieka denne, riziko ischemickej mŕtvice spôsobenej krvnou zrazeninou pokleslo o päť percent a u účastníkov, ktorí konzumovali jogurt, to bolo až o deväť percent.
Typy mŕtvice
Vedci analyzovali súvislosť medzi jedlom a dvoma hlavnými typmi mŕtvice - ischemickou a hemoragickou. Ischemická cievna mozgová príhoda sa vyskytuje v dôsledku zablokovania tepny, čím sa zastaví prísun krvi do mozgu, zatiaľ čo hemoragická cievna mozgová príhoda nastáva, keď dochádza ku krvácaniu v mozgu, ktoré poškodzuje okolité bunky.
Rovnako ako všetky orgány, aj mozog potrebuje kyslík a živiny poskytované krvou, aby správne fungoval. Ak je prísun krvi obmedzený alebo zastavený, mozgové bunky začínajú odumierať. To môže viesť k poraneniu mozgu, invalidite a v mnohých prípadoch aj smrť.
Doteraz sa väčšina štúdií zaoberala vzťahom medzi jedlom a mozgovou príhodou (všetky typy mozgovej príhody) alebo sa zameriavali iba na ischemickú mozgovú príhodu. Táto štúdia skúmala ischemickú mŕtvicu a hemoragickú mŕtvicu osobitne.
Nižšie riziko mozgovej príhody
Výskumníci z Oxfordskej univerzity požiadali ľudí z deviatich európskych krajín o informácie o stravovacích návykoch, životnom štýle a anamnéze. Následne ich sledovali 12 rokov. Počas tohto obdobia zaznamenali približne 4 281 prípadov ischemickej mozgovej príhody a 1 430 prípadov hemoragickej mozgovej príhody.
“Štúdia zistila, že vyšší príjem ovocia, zeleniny, vlákniny, mlieka, syrov alebo jogurtov súvisí s nižším rizikom ischemickej mozgovej príhody,” konštatovala prvá autorka štúdie a nutričná epidemiologička na Katedre populačného zdravia v Nuffield na Oxfordskej univerzite Tammy Tongová.
Z výskumu vyplynulo, že každých 10 gramov vlákniny denne navyše bolo spojené s 23 percentným nižším rizikom ischemickej mozgovej príhody. Pri konzumácii ovocia a zeleniny to bolo 13 percent.
Čím skoršia liečba, tým menšie poškodenia
Cievna mozgová príhoda je vážny život ohrozujúci zdravotný stav. Nastane vtedy, keď dôjde k prerušeniu prívodu krvi do časti mozgu. Čím skôr bude postihnutému nasadená liečba, tým k menej závažným poškodeniam dôjde.
Hlavným príznakom mŕtvice je výrazné ochabnutie jednej strany tváre, oka, kútika úst. Postihnutý sa nedokáže usmiať. Pacient nedokáže zdvihnúť obe ruky naraz a udržať ich predpažené. Reč môže byť nezreteľná alebo skomolená. Postihnutý môže mať problémy s pochopením toho, čo mu hovoríte.