Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nevinný SIGNÁL počas spánku, ktorým telo kričí o POMOC: Varovný NÁZNAK tohto typu rakoviny!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina sa vyskytuje v mnohých formách, ale spoločnou črtou je dôležitosť včasného varovania, aby sa zlepšili možnosti prežitia. Jedným z príznakov rakoviny, na ktoré si treba dať pozor, je nočné potenie.

Nočné potenie môže byť príznakom rakoviny, ako sa uvádza na express.co.uk.

Rakovina je všeobecný pojem pre abnormálne bunky, ktoré sa v tele delia a množia, útočia na okolité tkanivá a niekedy napadajú iné oblasti. Je to jedna z hlavných príčin úmrtí na svete, čiastočne preto, že rakovina je často v neskoršej fáze neliečiteľná. Všímanie si včasných ukazovateľov je preto nevyhnutné na zlepšenie šance na prežitie.

Čítajte tiež: Majú zlú povesť, ale úžasné účinky na mozog: Následky po krvnej zrazenine odstránia tieto potraviny!

Kedy treba spozornieť? 

Existuje viac ako 200 rôznych druhov rakoviny, takže príznaky sa líšia v závislosti od toho, kde rakovina začína a kde sa rozšírila. Jedným z menej známych príznakov, na ktoré treba dať pozor, je potenie, najmä v noci. Varovné je vtedy, ak je nadmerné, akútne a náhle. Nočné potenie môže signalizovať rakovinu kostí - zhubný nádor, ktorý vzniká z buniek, ktoré tvoria kosti. Je známa tiež ako primárna rakovina kostí. Okrem nočného potenia je bežným symptómom spojeným s rakovinou kostí ich bolesť.

Môže byť za tým niečo iné

Netreba sa hneď ľakať, mnohí z nás sa potia nadmerne aj vtedy, keď nemáme žiadne ochorenie. Príčinou môže byť zvýšená fyzická námaha, teplo či metabolizmus. Ak sa vám však na vašom potení niečo nezdá, je lepšie poradiť sa s odborníkom.

Bolesť spôsobená rakovinou kostí zvyčajne začína pocitom citlivosti v postihnutej kosti. Postupne to vedie k pretrvávajúcej bolesti alebo bolesti, ktorá prichádza a odchádza, pokračuje v noci a pri oddychu,“ vysvetľuje Národná zdravotná služba (NHS) Veľkej Británie.

Nevinný SIGNÁL počas spánku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy hrozí riziko rakoviny kostí?

Aj keď nie je úplne známe, čo presne rakovinu kostí spôsobuje, existujú faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko jej rozvoja. Podľa britskej charitatívnej organizácie zameranej na výskum rakoviny Cancer Research je rozšírená mylná predstava, že za jej vznikom môže stáť úder alebo poškodenie kosti, ale dôkazy na toto tvrdenie neexistujú. Je pravdepodobnejšie, že zranenie zapríčiní opuch, ktorý po vyšetrení odhalí už existujúcu rakovinu, hovoria zástupcovia organizácie. 

„Alebo môže byť kosť postihnutá rakovinou oslabená a preto je pravdepodobnejšie, že sa pri nehode poškodí. Lekári môžu potom objaviť nádor, keď riešia zranenie,“ vysvetľujú.

Liečba rakoviny kostí

Liečba závisí od typu rakoviny kostí a ako ďaleko sa rozšírila. Keď pocítite, že vás bolia kosti, v každom prípade by ste mali navštíviť lekára. Ten skontroluje, či máte opuchy alebo hrčky a zistí, či máte problémy s pohybom v postihnutej oblasti. Bude ho zaujímať, či ide o konštantnú bolesť alebo príde a odíde a či sa zhoršuje.

Podľa toho, o aký typ rakoviny ide a v akom je štádiu, môže lekár odporučiť chirurgický zákrok a odstránenie časti rakovinovej kosti, ktorú je v mnohých prípadoch možné rekonštruovať alebo vymeniť, hoci občas je potrebná aj amputácia. Liečba sa obvykle kombinuje s chemoterapiou, pri ktorej sa používa liek na ničenie rakovinových buniek. Súčasťou liečby môže byť aj rádioterapia.

 „Ak absolvujete chemoterapiu pred operáciou, lekári sa pozrú na váš nádor, aby zistili, ako dobre reagoval na chemoterapiu. Ak máte dobrú odpoveď, váš výhľad je lepší,“vysvetľuje NHS.

Viac o téme: ZdravieChorobaPotenieRakovina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9