Ruky preč od týchto potravín v zimnom období: Prečo by sme sa im mali teraz vyhýbať!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-26 11:00:00

Čím viac času medzi zberom a konzumáciou potravín, tým menej živín. Hoci ovocie a zeleninu môžete jesť celoročne, to ešte neznamená, že sú vhodné v tomto období. Ktoré z nich nepatria na tanier, keď sú vonku nízke teploty?

Ruku na srdce. Kto z vás si prispôsobuje jedálniček ročnému obdobiu? Obchody ponúkajú veľké množstvo rôznych potravín, ktoré na prvý pohľad vyzerajú chutne v júni i v decembri. Aj preto končí takmer čokoľvek v nákupnom košíku, aby sme sa nad tým čo i len pozastavovali. 

Problém však nastáva vtedy, keď sú potraviny dovážané z ďalekých krajín. Dlhotrvajúca preprava má na svedomí stratu živín, ktoré ľudskému organizmu vôbec nepomôžu. 

Čítajte tiež: Popoludňajšia aktivita ako riziko: Obľúbený zvyk v skutočnosti zvyšuje krvný tlak!

Ktoré potraviny by sme mali počas zimy radšej obmedziť podľa prevention.com

Balená zelenina

V balenej zelenine sa nachádzajú vopred nakrájané a umyté kúsky. Predčasné umývanie ju však môže obrať o vlákninu a vitamín C. Jedna štúdia dokonca zistila, že švajčiarsky mangold takto stratil až 50 % tohto vitamínu. 

Vyberte si: Dajte prednosť radšej voľne predajnej zelenine, ktorá je najzdravšia v lete. Napríklad kel je zeleninou, priam ideálnou v zimnom období. Obsahuje veľa vápnika a vitamínu K, čo je skvelá kombinácia pre tvorbu kostí. Taktiež je bohatý na železo, draslík a vitamín A.

Špargľa

Hoci je špargľa dostupná celoročne, hlavne na jar, ak zbadáte túto zeleninu v obchodoch aj v zime, môže byť dodaná až z Peru a Číny. Pri takomto dovoze sa však oslabuje chuť i textúra a výsledkom je strata vitamínov zo zeleniny. 

Vyberte si: Ružičkový kel je vynikajúci v zimnom období. Bojuje proti rakovine a už 1 šálka tejto zeleniny dodá 100% vášho odporúčaného denného príjmu vitamínu C a vitamínu K. 

Broskyne

V lete sú jedným z najlepších ovocí, ktoré je príjemne sladké a šťavnaté. Po auguste však zmiznú z pultov predajní. Ak ich náhodou nájdete v tomto období, treba rátať s tým, že sú dodávané až z Južnej Ameriky. 

Vyberte si: Kaki sa vyznačujú sladkou chuťou a bohatou výživou. Stačí si dopriať jeden kus a váš organizmus bude obohatený o antioxidačné vitamíny A a C, draslík a 6 gramov vlákniny, čo je takmer trojnásobok v porovnaní s broskyňami. 

Čerstvý hrášok

Hrášok je jarným zážitkom na tanieri! Natrafili ste naň aj teraz? S veľkou pravdepodobnosťou budú škrobnatejšie než sladké. 

Vyberte si: Mrazený sladký hrášok je strukovinou, ktorú si môžete dopriať aj v zime. Napríklad sója edamame dodá 10 gramov bielkovín a 6 gramov vlákniny, pričom si stačí dať len pol šálky. Ak sa chcete vyhnúť geneticky modifikovaným sójovým bôbom, rozhodnite sa pre organické.

Jahody

Všimli ste si, aké sú jahody, ponúkané v chladnom období, bledšie? Čím viac farby má toto ovocie, tým má vyšší obsah fytonutrientov.  Bohužiaľ, pri preprave a skladovaní sa stráca vyššie množstvo vitamínu C. 

Vyberte si: Dajte prednosť radšej mrazeným jahodám, ktoré boli balené a zmrazené v čerstvom stave. Tým pádom neprišli o sladkú chuť a taktiež vitamín C, ako dodala Lisa Harková, PhD., odborníčka na výživu. 

Paradajky

Najlepšie sú neskoré letné paradajky, ktoré vás doslova omámia svojou chuťou! O zelenine v zimnom období sa to však nedá povedať. Hoci majú teraz mäsitú textúru, chuťové poháriky si neprídu na svoje – nemajú totiž žiadnu chuť. 

Vyberte si: Konzervované paradajky môžu byť dokonca lepším variantom! Lykopén, antioxidant bojujúci proti rakovine a zodpovedný za červený odtieň paradajok ľudské telo lepšie absorbuje, keď si dáte konzervované paradajky. Vyhýbajte sa odrodám s pridanou soľou a rozhodnite sa pre plechovky bez obsahu BPA. 

Čučoriedky

Nielenže cena čučoriedok prudko stúpa práve v zime, ale dlhá preprava z farmy do chladničky degraduje vitamín C a môže znamenať plesnivé bobule.

Vyberte si: Mrazené čučoriedky sú rovnako zdravé ako čerstvé. Výskum Štátnej univerzity v Južnej Dakote zistil, že mrazené čučoriedky dodávajú viac antioxidantov, bojujúcich proti chorobám.

Varená kukurica

Neočakávajte sladkú chuť kukurice v zimnom období. Jej dlhá preprava z Mexika môže spôsobiť, že bude plná škrobu. 

Vyberte si: Podľa profesora výživy z Tufs University Jeffrey Blumberga, PhD. sú mrazené výrobky zdravšou alternatívou oproti tým, ktoré boli čerstvé dávnejšie a teraz sú dovážané. Menším zlom je mrazená kukurica plná luteínu a zeaxantínu, ktorý je dobrý pre oči. 

Fotogaléria


Tagy:
zelenina potraviny ovocie

2020-02-26 11:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia