Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nakopne metabolizmus na plné obrátky: Koniec boja s chuťou na sladké vďaka jednej veci!

Vitamín D nájdete v rybách, ale aj mliečnych výrobkoch. Zobraziť galériu (2)
Vitamín D nájdete v rybách, ale aj mliečnych výrobkoch. (Zdroj: gettyimages.com)

Ak chcete podporiť svoj metabolizmus a dať niekoľko kíl dole, je to jednoduchšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Rokmi zaužívané tvrdenie sa ukázalo ako pravdivé. Nemeckí vedci poznajú odpoveď na otázku, ako skoncovať s chuťou na sladké a užívať si štíhlu postavu!

Začnete spaľovať tuky

Odborníci na výživu sa zhodujú v názore, že konzumácia raňajok je kľúčom k zníženiu hmotnosti. Nemeckí vedci tvrdia, že ak budete raňajkovať sýte raňajky, dlhšie ostanete plní a spálite dvojnásobok kalórií. Potvrdili vlastne to, čo sa hovorilo dlhé roky. Nízkokalorické raňajky podľa nich zvyšujú chuť do jedla a vy celé doobedie budete zápasiť s chuťou na sladké. 

“Okrem toho, že sa vám podarí schudnúť, udržíte si aj stabilnú hladinu cukru v krvi,”  tvrdia vedci z Lübeck University v Nemecku, ktorých štúdia bola  publikovaná v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Čítajte tiež: Ruky preč od týchto potravín v zimnom období: Prečo by sme sa im mali teraz vyhýbať!

Ako uviedli, sýte raňajky podporia metabolizmus a vy začnete správne spaľovať tuky. Ide o stav známy ako termogenéza vyvolaná stravou (DIT). DIT označuje počet kalórií, ktoré telo vynakladá na zahrievanie tela a trávenie potravy. Ukázalo sa, že tí ľudia, ktorí si dopriali sýte raňajky, spálili dvakrát viac kalórií ako tí, ktorí si dopriali sýtejšiu večeru. 

Výskumu sa zúčastnilo 16 mužov. Tí jeden deň konzumovali nízkokalorické raňajky a sýte večere a na druhý deň to vystriedali. Vedci zistili, že počet spálených kalórií bol 2,5-krát vyšší, keď raňajkovali sýtejšie jedlo ráno a nie večer.

Kedy telo lepšie spaľuje?

DIT je spôsob zahrievania tela, ktorý podporuje trávenie a transport krvi pri jedle. Rôzne jedlá a časy konzumácie ovplyvňujú to, koľko kalórií telo spáli. Štúdia tiež ukázala, že zvýšené hladiny cukru v krvi a inzulínu spôsobené jedlom sa znížili skôr po raňajkách. 

“Naše výsledky ukazujú, že raňajky bez ohľadu na množstvo kalórií, ktoré obsahujú, vytvárajú dvojnásobne vyššiu termogenézu indukovanú stravou ako rovnaké jedlo konzumované na večeru,” konštatovala neurobiologička z univerzity  v Lübecku Juliane Richterová. 

Nakopne metabolizmus na plné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodala, sýte raňajky namiesto večere by mohli zabrániť obezite a vysokej hladine cukru v krvi. Tieto choroby totiž môžu viesť k množstvu život ohrozujúcich ochorení vrátane rakoviny, vzniku kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky.

Stratégia, ako predísť kilogramom navyše

Výsledky výskumu podporuje aj iná štúdia, ktorej sa zúčastnilo 50-tisíc dospelých a bola zverejnená v roku 2017.  Účastníci ktorí jedli sýte raňajky, stredný obed a malú večeru, schudli a viditeľne sa znížil u nich index telesnej hmotnosti (BMI). Americkí a českí odborníci na výživu sledovali účastníkov sedem rokov a zistili, že sýte raňajky počas dňa boli jednou z najúčinnejších stratégií na prevenciu dlhodobého prírastku hmotnosti. Tí, ktorí prijali na raňajky viac kalórií, nepociťovali potrebu jesť počas dňa desiatu.

Dôležité je, kedy a ako často jete

Štúdia zistila, že obézni pacienti trpiaci cukrovkou po takejto strave stratili počas 3 mesiacov 5 kilogramov hmotnosti v porovnaní s prírastkom hmotnosti 1,4 kilogramu u tých, ktorí jedli šesť malých jedál denne. Pri konzumácii iba troch jedál denne sa podľa odborníkov znižuje hladina glukózy a inzulínu u diabetikov. 

Čas kedy a ako často jete je pri chudnutí dôležitejšie, ako to, čo jete a koľko kalórií príjmete,” konštatovala vedúca autorka štúdie Daniela Jakubowicz z Tel Avivskej univerzity. Ako dodala, je to tým, že metabolizmus tela sa mení po celý deň. “Krajec chleba konzumovaný na raňajky vedie k nižšej glukózovej odozve, ako keď si ho doprajete večer,” vysvetlila.

Čo je termogenéza?

Ide o stav, keď telo po jedle produkuje teplo, nazýva sa tiež termický účinok jedla. Po konzumácii jedla telo na niekoľko hodín vydáva viac energie, aby podporilo trávenie, transport krvi a vstrebávanie živín. Koľko kalórií telo spáli, bude závisieť od množstva skonzumovaného jedla a času, kedy ho zjete. Štúdie zistili, že niektoré potraviny vyžadujú termickejšiu reakciu ako iné.

Viac o téme: PotravinyRaňajkyJedloChudnutieMetabolizmus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9