Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Keď minúty zábavy vystriedajú zdravotné problémy: Pozor na jedy, ktoré potrápia týchto ľudí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čo by to boli silvestrovské oslavy bez ohňostrojov a pyrotechniky! Mnohí si však neuvedomujú, že s minútami zábavy prichádzajú aj minúty, kedy hrozia zdravotné problémy. Spotrebiteľský organizácia dTest upozorňuje na negatíva používania pyrotechniky a prináša tipy, ako s ňou bezpečne zaobchádzať.

Hoci výbuch petárd či delobuchov môžete občas počuť už od Mikuláša, horšie to bude na Silvestra. Niektoré mestá už používanie zábavnej pyrotechniky obmedzujú, ako napr. Praha, ktorej magistrát rozohodl o nahradenie oficiálneho novoročného ohňostroja video-mappingom. Stále sú však v mnohých mestách ohňostroj a delobuchy povolené!

Čítajte tiež: Veľký HOROSKOP zdravia na rok 2020: Tieto zmeny nás čakajú podľa astrologičky!

Hluk ako pri štartujúcom lietadle

Prvým rizikom, ktoré podľa spotrebiteľskej organizácie dTest spôsobuje zábavná pyrotechnika, je hluk. Tým trpia nielen ľudia, ale i domáce, hospodárske a volne žijúce zvieratá. Sila zvuku niektorých petárd  dosahuje až 120 decibelov, čo je porovnateľné s hlukom štartujúceho lietadla. Prah bolesti spôsobeného hlukom je na úrovni 130 dB. 

Jedovaté látky v ovzduší

Pri vybuchovaní pyrotechniky sa do ovzdušia dostávajú rôzne škodliviny, napríklad zlúčeniny kovov, ako je olovo, hliník alebo cín. Vo forme malých čiastočiek putujú obzduším a dostávajú sa tak do dýchacích ciest ľudí i zvierat. Na pozore by sa mali mať tí, ktorí trpia astmou. Kvôli splodinám v ovzduší v blízkosti ohňostrojov hrozí astmatický záchvat! Pri spaľovaní pyrotechniky sa taktiež môže uvoľňovať prízemný ozón, ktorý je pre ľudský organizmus jedovatý. Epileptikom zase môžu uškodiť záblesky z ohňostrojov, čím u nich hrozia epileptické záchvaty. 

Tipy na zaobchádzanie s pyrotechnikou

"Apelujeme na spotrebiteľov, aby sa v záujme ochrany zdravia a životného prostredia týchto radovánok vzdali. Ak sa z nejakého dôvodu rozhodnú pyrotechniku použiť, odporúčame im dodržiavať rady, ktoré sme zostavili v spolupráci s odborníkmi," hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Keď minúty zábavy vystriedajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tipy, ako bezpečne zaobchádzať so zábavnou pyrotechnikou:

  • Kupujte pyrotechnické výrobky, ktoré prešli riadnym testovaním bezpečnosti, spĺňajú stanovené technické požiadavky a sú vybavené návodom na použitie.
  • Nakupujte len v špecializovaných obchodoch, nikdy nie na trhu. 
  • Zakúpené pyrotechnické výrobky uložte mimo dosah detí.
  • Nekonzumujte pred manipuláciou alkohol či iné drogy, rastie tým riziko nehody.
  • Dodržujte návod na použitie.
  • Používajte pyrotechnické výrobky len tak, ako stanovuje výrobca.
  • Niektoré výrobky je potrebné pred odpálením riadne zaistiť, aby odpalované časti smerovali nahor do voľného priestoru.
  • Odpaľujte pyrotechniku len na otvorenom priestranstve, v bezpečnej vzdialenosti od ľudí, zvierat, áut a iných predmetov.
  • Treba mať na pamäti, že pyrotechnické látky ako zmesy horlavín a iných látok vo výrobkoch môžu mať pri horení teplotu až niekoľko tisíc stupňov Celzia. 
  • Po aktivácii pyrotechnického výrobku ustúpte dostatočnú vzdialenosť.
  • Ak zlýha odpal, počkajte min 10 minút alebo dlhšie, než začnete s pyrotechnickým výrobkom znovu manipulovať. 
  • Následne pyrotechniku, ktorá zlýhala, zlikvidujte v súlade s návodom na použitie.
  • Zaobchádzajte s pyrotechnikou ako so zbraňou. Tieto výrobky môžu spôsobiť devastačné poranenia s trvalými následkami alebo aj smrť.
  • Pri použití pyrotechnických výrobkov buďte ohľaduplní k ostatným. 
Viac o téme: ZdraviePyrotechnikaOhňostrojSilvester
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9