Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Riziko, o ktorom vám lekár nepovie: Tieto vlasové výrobky zvyšujú pravdepodobnosť ochorenia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Používate pravidelne farbu na vlasy alebo si ich často chemicky vyrovnávate? V tom prípade by ste mali spozornieť. Odborníci varujú, že je u vás vyššia pravdepodobnosť jedného zákerného ochorenia.

Čo by sme neurobili pre krásu? Väčšina z nás aspoň párkrát za život nejakú klasickú farbu na vlasy vyskúša. Mnohé ženy ich však používajú úplne pravidelne a iné zase s rovnakou pravidelnosťou podstupujú chemické vyrovnávanie svojich neposlušných vĺn. Výnimočné nie je ani to, že súčasťou pravidelnej starostlivosti o korunu krásy sú obidve tieto procedúry. Čo na to odborníci?

Čítajte tiež: Štyri zmeny na tvári ako nebezpečná predzvesť: Môžu signalizovať vážny zdravotný stav

Vedci z Národného inštitútu zdravia, pobočky amerického ministerstva zdravotníctva, prišli k záveru, že ženy pravidelne používajúce permanentné farby na vlasy alebo ich chemické vyrovnávanie, môžu mať o 9% vyššiu pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu prsníka. Riziko sa zvyšuje pri častejšom používaní chemických vlasových výrobkov. Napríklad chemické vyrovnávanie vlasov každých päť až osem týždňov zvyšuje riziko rakoviny o 30%, informuje dailymail.co.uk. Ako však vedci dodávajú, „je nepravdepodobné, že by toto riziko vysvetľoval iba jeden jediný faktor.“

Významnú úlohu hrá frekvencia chemického ošetrovania

Vedci počas ôsmich rokov sledovali takmer 50 000 belošiek a Afroameričaniek. Tie, ktoré uvádzali pravidelné používanie permanentnej farby, mali o deväť percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu zákernej choroby v porovnaní s tými, ktoré si vlasy tak často nefarbili. Rovnaké výsledky sa ukázali aj u žien, ktoré si dávajú pravidelne vyrovnávať vlasy chemickou procedúrou. Odborníci varujú, že chemikálie sa môžu dostať do organizmu cez pokožku hlavy a pri aplikovaní farby tiež vdychujeme výpary. Konštatovali, že vyhýbanie sa týmto chemikáliám „by mohlo byť ďalšou vecou, ​​ktorú ženy môžu urobiť, aby znížili riziko rakoviny prsníka“.

Americký Národný inštitút pre rakovinu upozorňuje, že vo výrobkoch na farbenie vlasov sa používa viac ako 5 000 chemikálií, z ktorých niektoré sú dokázateľne karcinogénne. Treba však povedať, že nie je známe, či niektoré z chemických látok, ktoré sa v súčasnosti vo farbách na vlasy nachádzajú, môže u ľudí priamo spôsobovať rakovinu. Existujú protichodné dôkazy.

Farbenie vlasov nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Väčšina štúdií o farbení vlasov nezistila zvýšené riziko rakoviny prsníka, ale existujú dôkazy o zvýšenom riziku rakoviny močového mechúra a krvi. Štúdia, publikovaná v Medzinárodnom vestníku rakoviny, naznačuje, že riziko rakoviny prsníka sa zvyšuje pri častejšom používaní chemických vlasových výrobkov. Riziko vzniku rakoviny u človeka závisí od toho, koľko, ako dlho a ako často je vystavený karcinogénnym chemikáliám. V prípade farbenia vlasov veľmi záleží na tom, aké konkrétne zložky farba obsahuje.

Ak si vlasy farbíte len občas alebo namiesto permanentných farieb používate šampóny na farbenie, riziko ochorenia na rakovinu prsníka z tohto dôvodu je veľmi malé.

Názory odborníkov sú rôzne

Iní odborníci upozorňujú, že výsledky štúdie nemožno zovšeobecňovať. 

„Do štúdie boli zapojené ženy, ktorých sestra mala rakovinu prsníka, takže závery sa nemusia nevyhnutne vzťahovať na ženy v širšej populácii, a preto je potrebné získať ďalšie dáta,“ vysvetlil Michael Jones z Inštitútu pre výskum rakoviny v Londýne.

Tiež je dôležité poznamenať, že súčasťou vzorky boli aj Afroameričanky, ktorých štruktúra vlasu si vyžaduje iné zložky vo farbách a napríklad belošky používajú iné typy farieb.

Aj profesor Paul Pharoah z univerzity v Cambridge, ktorý sa zaoberá rakovinou, vníma závery štúdie ako „zaujímavé“, no ako uviedol, neposkytujú úplne kvalitné dôkazy o tom, že farbenie vlasov alebo ich chemické vyrovnávanie zvyšujú riziko rakoviny.

Odborníci z kozmetického priemyslu tvrdia, že bezpečnosť výrobkov je podporená mnohými vedeckými výskumami a prísnymi právnymi predpismi.

Viac o téme: ChorobaRakovinaVlasy Farba na vlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9