Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezvyčajný znak, ktorý prezradí riziko cukrovky: Každý jeden centimeter navyše ako záchrana!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cukrovka je chronické a zároveň nevyliečiteľné ochorenie. Počet chorých celosvetovo narastá. Nový výskum z Nemecka ukázal, že vyšší ľudia majú nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu. Podľa nedávnej diabetologickej štúdie na každých 10 centimetrov výšky sa u mužov znižuje riziko o 41 percent a u žien o 33 percent!

Nižšie riziko u vyšších ľudí

Vedci naznačujú, že riziko vzniku cukrovky typu 2 u vyšších ľudí je nižšie, pretože sa u nich tvorí menej tuku v pečeni, majú lepší metabolizmus a kardiovaskulárny systém pracuje lepšie. Štúdia je výsledkom práce vedcov z Nemeckého centra pre výskum cukrovky a nemeckého inštitútu výživy ľudí Potsdam-Rehbruecke. Bola uverejnená v časopise Diabetologia

Čítajte tiež: Rýchly test doma, ktorý odhalí desivú diagnózu: Všímajte si tento znak na prstoch!

Vedci čerpali zo záznamov týkajúcich sa 27 548 účastníkov, ktorí sa v rokoch 1994 - 1998 prihlásili do štúdie o Európskom potenciálnom výskume rakoviny a výživy (EPIC) v Postupime v Nemecku. Z týchto účastníkov bolo 16 644 žien vo veku 35 - 65 rokov a 10 904 mužov vo veku od 40 do 65 rokov. Vedci na svoju analýzu náhodne vybrali reprezentatívnu vzorku približne 10 percent zúčastnených. 

Nové zistenia nadväzujú na predchádzajúce výskumy, ktoré tiež spájajú nižšiu postavu s vyšším rizikom cukrovky 2. typu. Vedci vtedy prišli s tvrdením, že vyšší ľudia majú vyššiu citlivosť na inzulín a lepšie fungovanie beta buniek. Tieto štúdie tiež zistili súvislosti medzi nižšou postavou a zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Dĺžka nohy ako ďalší faktor

Nová štúdia sa snažila nielen preskúmať vzťah medzi výškou a cukrovkou 2. typu, ale tiež sa bližšie pozrieť na dĺžku nohy a výšku sedenia. Odborníci zistili, že u mužov existuje spojenie medzi dĺžkou nohy a nižším rizikom cukrovky 2. typu. U žien však k tomuto efektu prispela výška sedenia aj dĺžka nohy.

Nezvyčajný znak, ktorý prezradí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

O cukrovke

Cukrovka je choroba látkovej premeny. Prejavuje sa zvýšením cukru v krvi, inak nazývanou hyperglykémia. Vzniká následkom poruchy vylučovania inzulínu. Pri cukrovke dochádza aj k poruche spracovania tukov, bielkovín, minerálnych látok a vody. Zvýšené hodnoty krvného cukru môžu viesť k poškodeniu ciev, obrať človeka o zrak, poškodiť obličky a nervový systém. Na reguláciu hladiny cukru v krvi je nevyhnutná prítomnosť hormónu inzulínu. Ten sa produkuje v B-bunkách v podžalúdkovej žľaze pankrease. Odtiaľ sa vylučuje do krvi.

Cukrovka 2. typu predstavuje viac ako 90 percent v všetkých prípadov cukrovky. Najčastejšie postihuje ľudí po 40-tke, no v súčasnosti sa považuje za civilizačné ochorenie a tak sa nevyhýba ani mladším ročníkom. Pri cukrovke 2. typu sú klinické príznaky menej výrazné ako pri cukrovke typu 1. Ochorenie môže trvať mesiace a mať rôzne príznaky. Odhaliť ju môže aj očné, alebo kožné vyšetrenie. Najrizikovejšou skupinou sú ľudia s nadváhou a obezitou.

Viac o téme: VýškaChorobaCukrovka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9