Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rýchly test doma, ktorý odhalí desivú diagnózu: Všímajte si tento znak na prstoch!

Ak pracujete v kancelárii alebo uzavretých priestoroch, patríte do jednej z rizikových skupín. Zobraziť galériu (2)
Ak pracujete v kancelárii alebo uzavretých priestoroch, patríte do jednej z rizikových skupín. (Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa spája predovšetkým s ľuďmi, ktorí holdujú fajčeniu, týkať sa môže aj ostatných. Rakovinu pľúc prezradí jednoduchý test, ktorý si môžete spraviť v domácom prostredí. Ako zistiť, či máte zvýšené riziko?

Každý rok je diagnostikovaná stovkám tisícom ľudí na svete. Rakovina pľúc. Podľa lekárov by si ľudia mali spraviť test, či nie sú ohrození touto chorobou, ktorá často končí fatálne, ako sa uvádza na thesun.co.uk!

Čítajte tiež: Je za plešatosťou to, čo je okolo nás? Nenápadný vinník, ktorý vás môže pripraviť o vlasy!

Podchyťte chorobu v predstihu

Ide o test pomocou prstov, konkrétne ukazovákov. Je dôležité sledovať medzeru medzi prstami po tom, ako ich spojíte. Obvykle sa medzi nimi vytvára akoby „diamant“, čo je dobré znamenie. Ak sa však miesto medzi prstami nevytvorilo, ide o príznak tzv. paličkových prstov, čo je častý príznak rakoviny pľúc. Podľa organizácie Cancer Research UK dochádza k vzniku takýchto paličkových prstov u viac ako 35 percent ľudí s rakovinou pľúc.

Paličkové prsty, inak nazvané aj ako Hippokratové prsty, sa nazýva jav, keď dochádza k rozšíreniu posledných článkov prstov. V dôsledku toho sú zväčšené konce prstov, kde sú nechty. Príčinou je zhromažďovanie tekutín v mäkkých tkanivách na koncoch prstov - nie je však úplne jasné, prečo sa to deje a ich spojitosť s rakovinou.

Dôkazom je Jean Taylorová, ktorá ešte pred tým, než si vypočula diagnózu od lekára trpela paličkovými prstami. Jej nechty neboli na prvý pohľad práve najkrajšie, no nepripisovala tomu nič zvláštne. V súčasnosti vyzýva ostatných, aby si spravili tento test, známy tiež ako test Schamrothovho okna. Týmto spôsobom môžete podchytiť rakovinu pľúc skôr, ako ju budete počuť od lekára! 

Ako si spraviť test?

Dajte ruky vedľa seba a dotknite sa oboch ukazovákov. Ohnite prsty a nechajte nechty, aby sa navzájom dotýkali. Ak medzi nimi vidíte medzeru v tvare diamantu, čo je tzv. Schramrothove okno, vaše prsty nie sú paličkové, čo je dobré znamenie. 

Pre lepšiu predstavu, takto by to malo vyzerať:

V prvom prípade, ak uvidíte medzeru medzi prstami, ide o dobré znamenie. Avšak, v prípade paličkových prstov sa medzera vytvára pro končekoch prstov, čo by mohol byť príznak ochorenia. (Foto: screenshot thesun.co.uk)
Zobraziť galériu (2)
V prvom prípade, ak uvidíte medzeru medzi prstami, ide o dobré znamenie. Avšak, v prípade paličkových prstov sa medzera vytvára pro končekoch prstov, čo by mohol byť príznak ochorenia. (Foto: screenshot thesun.co.uk)  (Zdroj: screenshot thesun.co.uk)

Pozor, nemusí to nevyhnutne znamenať, že máte rakovinu pľúc. Existuje veľa dôvodov, prečo sa vaše prsty môžu prejavovať týmto spôsobom. Napriek tomu je dôležité vylúčiť rakovinu, takže nezabudnite čo najskôr navštíviť svojho lekára, aby ste zistili príčinu.

Iné príznaky rakoviny pľúc

Nie všetci ľudia s rakovinou pľúc majú podobný symptóm na prstoch. Medzi ďalšie príznaky rakoviny, na ktoré si treba dávať pozor patria:

  • Dlhšie váš trápi kašeľ
  • Neustále lapáte po dychu
  • Vykašliavate krv
  • Pociťujete bolesť v hrudníku alebo ramene
  • Stratili ste chuť do jedla
  • Bojujete s únavou
  • Schudli ste bez toho, aby ste sa snažili

Bohužiaľ, rakovina pľúc často býva diagnostikovaná neskoro, pretože zvyčajne nespôsobuje viditeľné príznaky, až kým sa nerozšíri do jednotlivých častí tela. V prípade akýchkoľvek, i tých najmenších zmien, kontaktujte svojho lekára. 

Viac o téme: Test ChorobaPrstyRakovina pľúcDiagnóza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9