Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nenápadná prísada na pizzi s nečakaným vplyvom na telo: Toto dokáže s cukrom v krvi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cukrovka typu 2 je civilizačné ochorenie, ktoré po celom svete postihuje čoraz viac ľudí. Ochorenie spôsobuje, že telo nedokáže dostatočne produkovať inzulín, čím sa zvyšuje hladinu cukru v krvi. Jedna rastlina, ktorá svojím vzhľadom pripomína bodliak a mnohí ju poznajú hlavne ako súčasť pizze, pozitívne vplýva na cukrovku.

Ak zostáva hladina cukru v krvi príliš vysoká, môže spôsobiť celý rad komplikácií, vrátane zlyhania obličiek, poškodenia nervov, srdcových chorôb a mozgovej príhody. Aby ste predišli problémom s cukrovkou, mali by ste zmenili životný štýl a stravovanie návyky. Máte radi artičoky? Dobrá správa, práve táto zelenina je skvelou zbraňou v boji s vysokou hladinou cukru, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: Je za plešatosťou to, čo je okolo nás? Nenápadný vinník, ktorý vás môže pripraviť o vlasy!

Zelenina ako zbraň na cukrovku

Odborníci NHS sa zhodujú v názore, že ak trpíte cukrovkou typu 2, isté potraviny by mali byť pre vás tabu. Váš jedálniček by mal obsahovať ovocie, zeleninu, ryby, chudé mäso. Mali by ste sa pravidelne stravovať a nevynechať žiaden chod. Práve artičoky by ste mali jesť pravidelne, ak trpíte cukrovkou!

Jedna štúdia, ktorej sa zúčastnilo 39 dospelých s nadváhou zistila, že extrakt z fazule a artičokov, ktorý denne konzumovali po dobu dvoch mesiacov, znížil hladinu cukru v krvi. Ďalší výskum naznačil, že konzumácia uvarených artičokov znížila hladinu cukru v krvi a inzulínu 30 minút po konzumácií. Tento účinok sa prejavil u zdravých dospelých, ktorí nemali metabolický syndróm.

Ukázalo sa, že extrakt z artičokov spomaľuje aktivitu alfa-glukozidázy, enzýmu, ktorý štiepi škrob na glukózu a potenciálne ovplyvňuje hladinu cukru v krvi.

Nenápadná prísada na pizzi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

 „Artičoky obsahujú enzým inulázu a komplexný cukor inulín, zložený z jednotiek fruktózy, čo mu poskytuje nízky glykemický index,“ uviedla lekárska konzultantka Sarah Brewerová. 

Ako dodala, inulín a inuláza môžu pomôcť stabilizovať hladiny glukózy, najmä v kombinácii s potravinami s vyšším glykemickým indexom.

Strata kíl to uľahčí

Odborníci sa zhodujú v názore, že aj udržiavanie aktívnej činnosti pomáha ľuďom riadiť hladinu cukru v krvi. Mali by ste cvičiť minimálne 2,5 hodiny týždenne. Nemusíte sa rovno potiť v posilňovni, stačí rezká prechádzka v prírode, alebo si choďte zaplávať. Ak trpíte nadváhou a máte problém s vysokým cukrom v krvi, mali by ste schudnúť. Strata hmotnosti uľahčí telu znížiť hladiny cukru v krvi a zlepší krvný tlak a hladinu cholesterolu.

O zelenine

Artičok pochádza so Stredomoria. Kvetiny a listy obsahujú fenolické kyseliny, flavonoidy. Vďaka nim znižujú cholesterol, tuk a krvný cukor. Liečia kožné problémy, zatočia s vírusmi. Má močopudné účinky. Sú zdrojom horčíka, draslíka, zinku, medi, železa. Obsahujú viac druhov vitamínu B.

Viac o téme: RastlinaZeleninaCukrovkaCholesterolArtičoky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9