Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Horšie ako neuvarené mäso: Kedy najviac hrozí nákaza nebezpečnou baktériou?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odolnú baktériu E.coli chytíte skôr z nedostatočnej hygieny, ako z nesprávne upraveného jedla. Prenáša sa najmä z človeka na človeka. Za posledných 20 rokov sa stala odolnejšou voči antibiotikám!

Šíri sa tak, že ľudia si po použití toalety neumyjú poriadne ruky. Na začiatku je nakazený jedinec, ktorý nedodržal správnu hygienu, stačí, ak podá ruku zdravému človeku, ako sa uvádza na huffingtonpost.co.uk. Jeho ruka je už kontaminovaná a potom už len stačí, že zje nejakú potravinu, no predtým si neumyje ruky. Nákaza je na svete. 

Čítajte tiež: Uhryznutie kliešťom môže v tele spustiť nečakanú reakciu: Trvalý stav, ktorý sa nedá vyliečiť!

Čo zistila štúdia?

Odborníci z Veľkej Británie skúmali genetické zloženie rezistentnej E. coli z rôznych zdrojov, vrátane fekálií človeka, jeho krvi, hovädzieho, bravčového, kuracieho mäsa, ovocia a šalátu. Zamerali sa na kmene beta-laktamázy (ESBL). Ide o enzýmy, ktoré sú odolné voči antibiotikám. Rezistentné sú najmä na penicilín a cefalosporín. 

„Odolný kmeň baktérie sme objavili v ľudskej krvi, aj vo vzorkách stolice. V mäse sa našli iné kmene E.coli,“ uviedol autor štúdie David Livermore z Norwich Medical School v UEA. Ako dodal, nákaza pochádzala zo zle umytých rúk. „To však neznamená, že prestanete byť obozretní, čo sa týka úpravy jedál. Mäso musíte i naďalej kvalitne upravovať a po manipulácii so surovým mäsom, zeleninou a ovocím si poriadne umyť ruky,“ konštatoval.

Horšie ako neuvarené mäso:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Každá návšteva toalety znamená stretnutie s choroboplodnými zárodkami. Vedci apelujú na ľudí, aby si pri každej návšteve dôkladne umývali ruky. Je úplne jedno, či močíte, alebo vykonávate veľkú potrebu. Dôležité je podľa nich aj to, aby sa v domovoch dôchodcov kládol vyšší dôraz na hygienické návyky klientov, pretože väčšina závažných infekcií E. coli sa vyskytuje najmä u starších ľudí.

Čo je E.coli?

Baktéria E.coli sa bežne nachádza v ľudskom čreve a nespôsobuje žiadne problémy. Niektoré kmene odolné voči antibiotikám spôsobujú otravu jedlom. U ľudí vyvolávajú nevoľnosť, zvracanie, hnačku, infekciu močových ciest a tráviaceho traktu. V niektorých prípadoch prenikne do krvného obehu a môže spôsobiť septický šok, aj smrť.

Viac o téme: PotravinyBaktériaHygienaAntibiotiká
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9