Uhryznutie kliešťom môže v tele spustiť nečakanú reakciu: Trvalý stav, ktorý sa nedá vyliečiť!

28.10.2019

Kliešte môžu byť veľmi nebezpečné, infikované prenášajú lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu. V našich zemepisných šírkach sa im darí, postupne sa z nížin presúvajú aj do horských oblastí, kde sa predtým vôbec nevyskytovali!

Uhryznutie nakazeným kliešťom môže okrem spomínaných chorôb spôsobiť aj fatálne alergie na mäso! Lekári varujú, tento stav je trvalý, neexistuje žiadna liečba, postihnutý môže na bravčové, hovädzie a jahňacie mäso zabudnúť. Tieto zistenia boli uverejnené v časopise Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Čítajte tiež: Robia bežné lieky pravý opak? Zbavia nás zdravotných problémov, no za krutú cenu!

Na vine je imunitná reakcia na sacharid

U piatich pacientov vo Veľkej Británii, ktorých poštípal kliešť sa vyvinula alergia na mäso. Pôvodne boli lekári presvedčení, že ak by kliešte preniesli alergiu na človeka, museli by byť predtým prisaté na iného cicavca. Nová štúdia však ukázala, že za alergiu môže imunitná reakcia na sacharid alfa – gal. Nachádza sa v tele zvierat, ako sú napríklad ovce, či hovädzí dobytok.

Kliešte sacharid prenášajú vo svojich slinách. Keď sa prisaje na človeka, do tela sa dostane alfa –gal, ktorý spustí alergickú reakciu. Podľa lekárov je táto alergia neliečiteľná a dá sa jej predísť jedine tak, že ľudia vyškrtnú zo svojho jedálnička červené mäso.

Ľudia zvyčajne nie sú alergickí na alfa - gal, ktorý sa nachádza v mäse, keď ho konzumujú. Ak sa však dostane do krvného obehu viackrát, keď nakazený kliešť pohryzie človeka niekoľko ráz po sebe, rozvinie sa u neho alergická reakcia. Ľudia, ktorí ju dostanú, majú problém s konzumáciou červeného mäsa, paradoxne hydina ani ryby im nevadia.

Ako sa prejavuje alergia na mäso?

Alergia na červené mäso sa prejavuje ako klasická alergia na potraviny. Medzi príznaky patrí žihľavka, bolesť brucha, postihnutý môže mať problémy s dýchaním, dokonca u neho môže nastať anafylaktický šok. Zatiaľ čo väčšina alergických reakcií sa prejaví okamžite, alergia na červené mäso môže začať tri až osem hodín po jeho konzumácii.

Lekári varujú, že reakcia sa nemusí prejaviť okamžite, ale aj po rokoch. Preto si túto alergiu lekári dlho nedávali do súvisu s kliešťami. Podľa nich v súčasnosti panuje značný nedostatok povedomia o tom alergéne, keďže iba 21 percent pacientov bolo správne diagnostikovaných do jedného roka od vzniku prvých príznakov.

Fotogaléria


Tagy:
kliešte alergia mäso

28.10.2019  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Diskusia