Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skrytý príznak cukrovky, ktorý dá o sebe vedieť v noci: Mnohí si ho nevšímajú!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Často sa prehliada a prejavuje sa vtedy, kedy by ste to najmenej čakali. Cukrovka 2. typu sa môže ukázať nezvyčajným spôsobom – počas spánku. Zatiaľ čo vy oddychujete a „lietate“ v ríši snov, vaše telo naznačuje, že niečo nie je v poriadku!

Občas sa stáva, že sa poriadne nevyspíte a vaša kvalita spánku je zlá. Hoci to nepripisujeme ničomu vážnemu, treba sa mať na pozore!

Vplyv nedostatku spánku na inzulín

Podľa výskumu môže byť prerušovaný spánok rizikovým faktorom cukrovky 2. typu. Vedci zo štúdie uverejnenej v časopise Diabetes Care spájajú zlú kvalitu spánku alebo zmeny v cirkadiánnom rytme spôsobené nočnou prácou so zmenami hladiny inzulínu!

Čítajte tiež: Skrytý záškodník, ktorý je za priberaním: Dôvod neúspechu v boji s brušným tukom!

Ak dlhšie obdobie nespíte dobre a máte nekvalitný spánok, telo vytvára menej inzulínu, čo je hormón umožňujúci telu využívať glukózu ako energiu. Keďže hladina cukru v krvi je regulovaná inzulínom, vyčerpanie tohto hormónu môže viesť k cukrovke 2. typu. To však nie je všetko! Zlý spánok zvyšuje hladinu stresového hormónu – kortizolu. Ten oslabuje produkciu inzulínu tým, že zvyšuje hladiny cukru v krvi. Výsledkom je vysoké množstvo cukru v krvnom obehu. Práve vysoká hladina cukru v krvi, inak nazývaná hyperglykémia, je znakom rozvoja diabetu 2. typu. 

Tí, ktorí majú cukrovku a zlý spánok, majú vyššiu inzulínovú rezistenciu a tým aj väčšie problémy s liečením tejto choroby. 

„Ľudia s problémom kontrolovať hladinu glukózy v krvi majú vyššie riziko komplikácií, zníženú kvalitu života a tým aj skrátenú dĺžku života,“ povedala Kristen Knutsonová, vedúca autorka štúdie. 

Skrytý príznak cukrovky, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spánok rovnako účinný ako lieky

Okrem trvania a kvality spánku u diabetikov si vedci všímali, či účastníci štúdie trpeli poruchami spánku, ako je napr. nespavosť, spánkové apnoe alebo chrápanie. Výsledky ukázali, že diabetici so slabým spánkom mali o 82% vyššiu inzulínovú rezistenciu v porovnaní s cukrovkármi s normálnym spánkom. Ukázalo sa, nielen lieky, ale aj zlepšenie spánku môže byť pri cukrovke typu 2 účinné. Zlepšenie kvality spánku u diabetikov môže mať tak priaznivý účinok a netreba ho podceňovať, ako potvrdila spoluautorka štúdie Eve Van Cauterová. 

Cukrovka 2. typu sa vyskytuje najčastejšie u starších dospelých. Medzi jej príznaky patrí zvýšený smäd, ospalosť, zhoršenie zraku, časté vylučovanie veľkého množstva moču a výskyt opakovaných infekcií kože a ústnej dutiny. 

Viac o téme: SpánokCukrovkaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9