Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie medicínske objavy v roku 2018: Prehľad noviniek, ktoré zachránia ľudské životy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Veda smeruje míľovými krokmi dopredu! Týka sa to aj oblasti zdravia a medicíny, v ktorom zaznamenala v uplynulom roku veľké pokroky. Vzniká tak nádej na lepšiu liečbu a prevenciu, čoho výsledkom môže byť záchrana ľudských životov, ktoré doteraz vyhasínali!

Očkovacia látka proti rakovine

Začiatkom tohto roka výskumní pracovníci Stanfordskej univerzity vyhlásili v tlačovej správe, že zahájili klinické testovanie na pacientoch s lymfómom. Išlo o potenciálne očkovaciu látku proti rakovine. Liečba zahŕňala injekciu imunostimulačných činidiel priamo do nádorov. V pokusoch na myšiach sa ukázalo, že injekcia eliminuje "všetky stopy rakoviny u zvierat" bez vedľajších účinkov tradičnej imunoterapie. 

Čítajte tiež: Podobá sa na kiwi, no skrýva oveľa viac: Čím je výnimočná africká uhorka?

"Náš prístup využíva jednorazové použitie veľmi malých množstiev dvoch látok na stimuláciu imunitných buniek v samotnom nádore. V myšiach sme zaznamenali úžasné účinky vrátane eliminácie nádorov v celom tele hlodavca, "povedal profesor onkológie Ronald Levy v tlačovej správe. 

Ak budú pokusy na ľuďoch úspešné, injekcia by mohla liečiť rôzne typy rakovinových nádorov!

Test, ktorý detekuje hyperkalémiu

Hyperkalémia je stav, keď hladina draslíka v krvi je vyššia ako normálne má byť. Podľa Národných inštitútov zdravia to zvyčajne vyplýva z problémov s obličkami, cukrovky alebo môže ísť ako vedľajší účinok niektorých liekov na krvný tlak. Keď hladiny tohto minerálu začnú stúpať, môže ísť o nebezpečný stav pre srdce, čo vedie k bolesti na hrudi a slabému pulzu. Pre ľudí s chronickou chorobou obličiek môže byť smrteľná! Na zistenie zvýšenej hladiny draslíka je potrebný krvný test. Avšak na jeseň, Food and Drug Administration vyhlásil novú softvérovú platformu za "prelomové zariadenie", ktoré dokáže rýchlo zistiť zvýšenú hladinu draslíka. Technológia, vyvinutá na klinike Mayo, detekuje hladiny draslíka pomocou umelej inteligencie prostredníctvom elektrokardiogramov (EKG).

EKG na ruke a detektor pádu

Do konca roku 2018 by mali byť k dispozícii nové hodiny od známej spoločnosti, ktorá okrem iného vyrába aj iphony, ipady, a pod. V týchto hodinkách si môžete spustiť aplikáciu EKG! Aplikácia "je schopná generovať EKG podobné elektrokardiogramu s jedným elektródom", tvrdí spoločnosť. Elektródy zabudované do zadnej časti hodiniek obsahujú údaje o elektrických impulzoch vášho srdca, aby sa zistili abnormality, ktoré môžu naznačovať nepravidelný srdcový rytmus, ako je fibrilácia predsiení. Údaje sa ukladajú v priebehu času, pričom neskôr ich môžete ukázať svojmu lekárovi. Ďalším pokrokom v hodinkách by mohol byť akcelerometer a gyroskop, ktorý detekuje pád a môže automaticky zavolať na pohotovosť.

Nová liečba mŕtvice

Liečba nazývaná hlboká stimulácia mozgu je o krok bližšie k tomu, aby sa stala terapiou, ktorá pomôže pacientom opätovne získať motorické funkcie po tom, čo ostali paralyzovaní z mozgovej príhody. Liečba je vyvinutá Clevelandskou klinikou s podporou Národných inštitútov zdravia (NIH). Výskumníci oznámili, že po piatich mesiacoch 59-ročný pacient v prvej klinickej štúdii u ľudí urobil obrovské zlepšenia! NIH v tomto roku oznámila, že štúdia bude pokračovať a poskytne Clevelandskej klinike grant vo výške 2,5 milióna dolárov na ďalšie financovanie svojho výskumu. 

"Ak sa tento výskum podarí, ponúkne novú nádej pacientom, ktorí utrpeli mozgovú mŕtvicu a zostali paralyzovaní. Je to príležitosť umožniť pacientom rehabilitovať a získať nezávislosť," povedal Dr. Andre Machado z Cleveland Clinic, spoluzamestnanec grantu v tlačovej správe. 

Vedci neustále skúmajú nové
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkstock.cz)

Liek na migrény

Tieto nepredvídateľne ťažké liečiť bolesti hlavy môžu reagovať na nový liek schválený v máji FDA! Aimovig je prvý injekčný liek, ktorý môže zabrániť migréne. 

"Poskytuje pacientom novú možnosť na zníženie počtu dní s migrénou," hovorí Eric Bastings, MD, zástupca riaditeľa oddelenia neurologických produktov v centre FDA pre hodnotenie a výskum liekov v tlačovej správe. 

V klinických štúdiách pacienti, ktorí užívali Aimovig, znížili dni migrény o dva a pol mesiaca v porovnaní s pacientmi liečenými placebom.

Drogová látka na Parkinsonovu chorobu

Ketamín je najznámejší pre svoj vzostup ako nelegálna psychedelická drogová látka v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Dnes však môže dať nádej pacientom s Parkinsonovou chorobou. Univerzita Arizona v tucsonských výskumných pracoviskách začala v lete klinickú štúdiu fázy I, v ktorej desať pacientov užívali ketamín na kontrolu vedľajších účinkov levodopov, lieku prvej línie pre Parkinsonovu chorobu. Zatiaľ čo tento liek je účinný pri liečbe príznakov, 40 percent pacientov má ťažké vedľajšie účinky, ako sú nekontrolovateľné pohyby tela, čo uviedla tlačová správa z University of Arizona Health Sciences. Zistilo sa však, že ketamín znižuje tieto pohyby. Pod dohľadom a správnou dávkou sa vedci domnievajú, že dokážu kontrolovať účinky lieku, ktoré menia myseľ.

Inteligentné kontaktné šošovky na kontrolu cukrovky

U pacientov s cukrovkou je regulácia hladiny cukru v krvi rozhodujúca pre dobrý pocit, udržanie zdravia a kontrolu choroby. Výskumníci v Ulsanskom národnom inštitúte pre vedu a techniku v Južnej Kórei vyvinuli inteligentnú kontaktnú šošovku, ktorá dokáže rozpoznať hladiny glukózy v krvi v slzách, ako to oznámili na začiatku roku 2018 v časopise Science Advances. Teraz sa bude šošovka testovať na ľuďoch. 

Viac o téme: ZdravieNovinkyMedicína
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9