Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podobá sa na kiwi, no skrýva oveľa viac: Čím je výnimočná africká uhorka?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeho názov môže naznačiť spojenie s kiwi, no bližšie má k uhorkám a melónom. Kiwano ešte donedávna poznali len obyvatelia krajín ako Afrika, Nový Zéland a Austrália. Mali by však o ňom vedieť úplne všetci vďaka jeho zloženiu a taktiež účinkom na ľudský organizmus.

Kiwano pochádza pôvodne z Afriky. Inak sa mu hovorí ako rohatý africký melón alebo tiež sa označuje ako africká uhorka. Na povrchu plodu sa nachádza žltá až oranžová koža s malými rohmi, pričom vnútro tvorí ovocná buničina, podobajúca sa na kiwi. Táto africká uhorka obsahuje až 80% vody, čo prezrádza jej vhodnosť pri chudnutí. Taktiež sa v nej skrýva množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré inde nenájdete!

Čítajte tiež: Mylná predstava o hydratácii pokožky v zime: Hrozia akné, vrásky či pigmentové škvrny!

Čo sa v ňom skrýva? 

Toto exotické ovocie, ktoré mnohí považujú za niečo medzi uhorkou a tekvicou, obsahuje vitamíny, minerály, bielkoviny, sacharidy a iné cenné látky. Ak by sme sa na kiwano pozreli bližšie, zistili by sme, že sa v ňom nachádza vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, zinok, sodík, draslík, vitamíny A, skupiny B a C, betakarotén, ale i kyselina listová. Vyniká aj obsahom antioxidantov, vrátane silného antioxidantu alfa-tokoferol, ktorý zlepšuje stav krvných ciev a nervov. Antioxidanty ničia voľné radikály, ktoré poškodzujú organizmus a môžu spustiť nejaké choroby. Kiwano je teda skvelým spôsobom, ako sa ochrániť pred chorobami!

Prispieva k chudnutiu

Ovocie sa hodí hlavne vtedy, ak sa chcete zbaviť prebytočných kilogramov! Stabilizuje hladinu cukru v krvi, čím odstraňuje chute na sladké a podporuje trávenie. Je to skvelý doplnok pri zdravom chudnutí. Prečistí vás, keďže obsahuje veľa vody a zároveň zaplní žalúdok. Vláknina v ovocí pomáha k pravidelnej stolici, takže budete sa cítiť oveľa lepšie!

Skvelý pre srdce i mozog

Ak chcete niečo spraviť pre svoje srdce, siahnite po tejto africkej uhorke! Kiwano je totiž výbornou prevenciou srdcových ochorení, ktoré denne zabijú množstvo ľudí na svete! Môže za to hlavne prítomnosť veľkého množstva lyseliny linolovej, ktorá pomáha posilniť srdcové svaly. Niečo si z neho odnesie aj váš mozog! Vitamín E, nachádzajúci sa v ovocí, posilňuje funkcie mozgu a znižuje riziko demencie a Alzheimerovej choroby. Podporuje zdravý myseľ u mladých či starších ľudí. 

Podobá sa na kiwi,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie účinky kiwano

  • Posilňuje imunitný systém
  • Prevencia proti vzniku rakoviny
  • Podporuje trávenie
  • Preventívne chráni pred vznikom osteoporózy
  • Prispieva k pevnosti kostí a kĺbov
  • Prečisťuje obličky a podporuje močové cesty
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi

Príjemným plusom je fakt, že znižuje príznaky starnutia! Spomalí tvorbu vrások a stareckých škvŕn, za čo môže zmes vitamínov a antioxidantov, ktoré chránia a zlepšujú celkové zdravie pokožky. 

Ako konzumovať kiwano? 

Plod pozdĺžne prerežte na polovicu a lyžičkou vyberte dužinu. Dužinu si môžete vychutnať ako samotné ovocie ako súčasť raňajok alebo na desiatu. Taktiež je vhodná do rôznych koktejlov, smoothies, jogurtu, tvarohu, kaše či šalátu. 

Viac o téme: PotravinyOvocie ZdravieZeleniny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9