Vianočné trhy opäť navštívila hygiena: Najrizikovejšie pokrmy zo slovenských stánkov

Ilustračné foto: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
2018-12-11 19:00:00

Hygienici hľadali nedostatky na vianočných trhoch aj tento rok. Zamerali sa na pôvod ponúkaných surovín, z ktorých sa pokrmy pripravujú, dátumy spotreby, skladovanie surovín či hygienický štandard pri manipulácii s jedlom.

Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť prikryté aspoň ochrannou fóliou a osoby, ktoré s nimi manipulujú, by mali používať jednorazové rukavice a pokrývku hlavy. Pracovné dosky a kuchynské pomôcky by mali byť čisté a chladené potraviny musia byť uložené v chladiacich zariadeniach. To je len zopár „záchytných bodov“, pomocou ktorých môžu zákazníci narýchlo preveriť úroveň hygieny v stánku na vianočných trhoch, radí Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Čítajte viac: Prečo nás vianočné nákupy v obchodných centrách unavujú? Dôvod je záludnejší, než si myslíte!

Podľa ÚVZ SR je nedostatkov na vianočných trhoch z roka na rok menej. Ak aj nejaké odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) odhalia, zväčša nemajú vážny charakter a v prípade niektorých pochybení dôjde k náprave ešte počas kontroly.

„Na základe porovnania našich medziročných výsledkov kontrol vianočných trhov môžeme konštatovať, že tieto hygienické kontroly majú svoje opodstatnenie. Počas kontrol vianočných trhov podávané pokrmy nielen skontrolujeme, ale každoročne usmerníme a upozorníme prevádzkovateľov na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy, čím chránime zdravie občanov pred možnými alimentárnymi ochoreniam,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Vianočné trhy pod kontrolou

Výsledky mimoriadnych kontrol budú známe až pred vianočnými prázdninami, ale opatrenia na odstránenie možných nedostatkov musia prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení.

Počas vlaňajších mimoriadnych kontrol odborníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva skontrolovali 457 zariadení stánkového a ambulantného predaja a uskutočnili celkovo 646 kontrol. Nedostatky zistili v 28 zariadeniach, čo predstavovalo 6 percent, predminulý rok to bolo 42 zariadení, čo predstavovalo 8 percent.

Za zistené pochybenia uložili na mieste spolu 21 blokových pokút v celkovej sume 1 397 eur. Zároveň boli začaté tri správne konania vo veci uloženia pokuty. Jeden stánok s rýchlym občerstvením bol zatvorený z dôvodu nedodržania podmienok skladovania potravín a zistenia potravín neznámeho pôvodu. V troch stánkoch s rýchlym občerstvením hygienici uzatvorili prevádzku na potrebné obdobie z dôvodu nezabezpečenia zariadenia tečúcou pitnou vodou.

Nefunkčné chladničky a bez ochranných rukavíc

Na mikrobiologické vyšetrenie odobrali minulý rok hygienici 99 vzoriek hotových pokrmov, nevyhovelo 9 z nich, čo predstavuje 9 percent. Nadlimitný počet koliformných baktérií potvrdili v 8 vzorkách hotových pokrmov (lokše, pečená klobása, dusená cibuľa, bravčová cigánska), v jednej vzorke langoša bol prekročený povolený počet kvasiniek.

Najčastejšie boli počas minulého roka odhalené nedostatky pri skladovaní potravín a surovín - napríklad nefunkčné chladiace zariadenia, alebo nedostatočná chladiaca teplota v nich. V niektorých prípadoch nedodržali predávajúci zásady manipulácie s polotovarmi, potravinami a hotovými pokrmami – nezabezpečili ochranu pripravovaných pokrmov pred kontamináciou, prípadne nepoužívali ochranné rukavice. V menšej miere sa vyskytli nedostatky v prevádzkovej hygiene, v označovaní hotových pokrmov, napríklad neoznačenie alergénov v nich, alebo podávanie pokrmov po dátume spotreby.

Fotogaléria


Tagy:
vianočné trhy hygiena kontrola

2018-12-11 19:00:00  |  Foto: TASR/Pavol Zachar  |  Zdroj: ÚVZ SR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia