Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyrovná oblečenie a zachráni vás pred chorobami: Dôvod, prečo po praní použiť žehličku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Inkubátor fekálnych baktérií! Reč je o práčke, v ktorej sa koncentrujú mikroorganizmy a choroboplodné zárodky. Môže za to oblečenie v práčke, ktoré poskytuje baktériám priam ideálne podmienky na ich rozmnožovanie. Ako tomu zabrániť?

Boli by ste prekvapení, čo všetko sa nachádza v práčke! Ide o miesto plné baktérií. Nájdete tam baktérie ako e.coli, Staphylococcus aureus, salmonelu, rotavírus, vírus hepatitídy a Pseudomonas aeruginosa. Hlavným dôvodom, prečo sa milióny mikroorganizmov nachádza v práčkach je špinavé kontaminované oblečenie. Niektorí zvyknú dať do práčky špinavú bielizeň, ktorá tam ostane aj niekoľko dní. Postupne zapĺňajú práčku špinavým oblečením a spustia ju až vtedy, kým je plná. Zatiaľ tým dajú šancu baktériám, aby sa rozmnožili, a ktoré ani voda a prací prášok neodstránia!

Čítajte tiež: Vyskúšajte delikatesu z talianskej kuchyne: Cuketa, diétna finta večne štíhlych ľudí!

Čo všetko hrozí?

Odborníci odporúčajú, aby do práčky nedávali príliš veľa oblečenia. Údajne sa tým znižuje proces čistenia bez ohľadu na to, koľko ste dali pracieho prostriedku. Vedci dokonca zistili, že najhoršie je na tom spodná bielizeň, ktorá obsahuje najväčšie množstvo fekálií a niekoľko typov patogénov, ktoré môžu spôsobiť množstvo chorôb vrátane infekcií, dermatitídy a ekzému. Čím viac oblečenia v práčke, tým väčšia koncentrácia baktérií, pričom samotné pranie ich nemusí všetky odstrániť.

Aj napriek pravidelnému praniu v práčke sa môžete ľahko infikovať baktériami! Ohrozené sú hlavne ženy. Spodná bielizeň môže byť za vznikom kvasiniek a plesňových infekcií, za čo môžu spomínané baktérie, ktoré sa vplyvom vlhkosti zachytávajú na tkaninu. Choroboplodné zárodky sa tak rozmnožujú i napriek tomu, že ste bielizeň oprali.

Mikrobiológovia z Arizony potvrdzujú a upozorňujú na to, že pračka je inkubátorom fekálnych baktérií. Pri praní sa do vody dostáva veľké množstvo črevných baktérií, ktoré ťažko zničí prací prášok.

Žehlička ako riešenie

Ako tomu predísť a zlikvidovať baktérie? Hoci pranie nezabije všetky mikroorganizmy, je tu jedno riešenie, ktoré by vás mohlo ochrániť! Siahnite po žehličke, ktorá odstráni baktérie, ktoré po praní ostali na bielizni. Jedna štúdia spred 12 rokov vo Veľkej Británii potvrdila, že žehlenie oblečenia je dostatočné na zabíjanie baktérií prítomných v tkanine. Mnohí nepoužívajú žehličku, no je tu jeden z hlavných dôvodov, prečo nezabúdať na žehlenie! 

Vyrovná oblečenie a zachráni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dôvod, prečo praním neodstránime všetky baktérie je fakt, že dnes už nie je nutné prať pri vyšších teplotách. Dokonalé spotrebiče a pracie prostriedky sa zlepšili, čo síce znamená vyššiu čistotu odevov, no neplatí to o samotnej hygiene bielizne. Nízka teplota ich nedokáže zničiť, preto sú na mieste žehličky, ktoré pracujú s teplotami okolo 100 stupňov Celzia. Táto teplota už baktérie spoľahlivo zabije!

Vďaka žehleniu sa uzavrú vlákna v bielizni. Pri praní sa zase otvárajú, tým pádom púšťajú špinu a nečistoty. Hoci aviváž ich pomáha zatvárať, nie je to stopercentné. Hlavne syntetické vlákniny nie sú po vypraní dokonale hladké a môže dojsť k dráždeniu pokožky.

Čo treba žehliť kvôli dezinfekcii oblečenia:

  • Bielizeň pre bábätká a malé deti
  • Všetko, čo používate, keď ste chorí
  • Textílie v priamom kontakte s telom, vrátane spodnej bielizne
Viac o téme: PráčkaBaktérieŽehlička
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9