Správne vetranie v zime: Ako nás môže tento nevinný zvyk ohroziť?

Zdroj: gettyimages.com
2018-10-20 06:00:00

Keď vonku vládne chladnejšie počasie, zvykneme menej otvárať okná, aby sa chlad nedostal dovnútra. Je to však správne riešenie? Hoci chcete vo svojich domovoch udržať teplo, zo zdravotného hľadiska nerobíte dobre!

Zima praje plesniam

Hoci sa to nezdá, počas zimy sa v bytoch dokonale darí plesniam! Je to z dôvodu vlhkosti, ktorá sa v priestoroch zdržiava. Plesne na prvý pohľad nemusíme vidieť, ani ich cítiť, no spôsobujú rôzne alergie a ekzémy, ktoré nás môžu potrápiť. Vlhkosť môže spôsobiť aj sušenie bielizne na radiátoroch v miestnosti.

Čítajte tiež: Na CHYBY pri vykurovaní dopláca telo: Číslo, pod ktoré nikdy nesmie klesnúť teplota v spálni!

Ak pravidelne a v dostatočne dlhých intervaloch nevetráme, zvyšuje sa v miestnosti koncentrácia oxidu uhličitého, ktorý môže spôsobiť bolesť hlavy, problémy s dýchaním, malátnosť aj únavu. Kvalitné vetranie zabraňuje vzniku chorôb ako je bronchitída a astma práve preto, že ťažký vzduch sa v miestnosti „vymení“ a s ním odídu rôzne alergény nahromadené v miestnosti. Takto sa z bytu dostanú von aj splodiny, ktoré sa nahromadili z plastov, elektroniky či nábytku. 

Na „vetračku“ v zime zabudnite

Keď vetráte cez mikroventiláciu, odniesť si to môže tesnenie vašich okien. Tiež to spôsobuje 15 – 30% tepelného úniku. Steny v okolí okien začínajú vlhnúť a ochladzovať sa, čo je len krôčik od vytvorenia plesní. Na druhej strane ani prílišné vetranie nie je dobré, pretože môžeme prechladnúť a taktiež je vyššie riziko reumatizmu.

Ako často vetrať?

  • Trikrát denne – ráno, po príchode z práce a pred spaním.
  • Vetranie by malo byť rýchle a intenzívne – vzduch sa musí ochladiť, podlahy a steny by mali ostať teplé.
  • Ideálna dĺžka je päť minút, pri intenzívnych mrazoch 3 minúty.
  • Najlepšie bude v miestnostiach vytvoriť prievan, tak sa vzduch vymení rýchlejšie.

V kuchyni, kúpeľni a v spálni by sme mali vetrať častejšie ako napríklad v pracovni či miestnostiach, kde sa bežne nezdržujeme často.

Ďalšie tipy

Ak viete, že steny v miestnosti vlhnú, nesušte v nich bielizeň. Nesušte ju ani na radiátoroch, pretože sa zabraňuje úniku tepla, aby vzduch mohol cirkulovať. Pri varení používajte digestor a každý hrniec by mal mať pokrievku.

Nábytok by mal byť od steny aspoň 5 centimetrov, aby vzduch mohol prúdiť a nevytvárali sa plesne. V kúpeľni by mali byť odvetrávania, ak nie sú, vetrajte tam čo najčastejšie. Klimatizácia sa však neráta!

Fotogaléria

2018-10-20 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia