Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prepichovať pľuzgiere? Pravda o bežnom odstraňovaní kožných poranení vás dostane!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú bolestivé, znepríjemňujú každodenný život a mnohí nevedia, čo s nimi. Súčasť života nejedného z nás – pľuzgiere. Takmer každý už minimálne raz s nimi bojoval. Prepichnúť alebo nie? Odpoveď vás prekvapí!

Ako pľuzgier vzniká?

Po správnosti sa im hovorí tlakové pľuzgiere, takže ich vznik je viac menej jasný. Pľuzgier vzniká tlakom alebo trením pokožky na určitom mieste na koži. Otlak na nohách najčastejšie vznikne pri nosení novej topánky, ktorá ešte nie je prispôsobená tvaru nohy. Tlak pôsobí na všetky vrsty kože, tá sa na hranici zamše odtrhne a priestor sa plní tkanivovou tekutinou. 

Čítajte tiež: Obvod pása odhalí skryté riziko: Zistite, či ste na tom lepšie než polovica Slovákov!

Predísť pluzgieru sa v takýchto prípadoch asi nedá, s niektorými novými topánkami s tým treba rátať. Prečo? Pretože niekedy máme tendenciu kupovať topánky, ktoré nás omínajú, povieme si ale, že "ich rozchodíme". To je však zásadná chyba. Povolí iba malé percento z nich a vy si môžete spôsobiť otlaky vždy, keď si topánky obujete. 

Ako to teda vyriešiť? Najlepšie je nakupovať topánky popoludní. Noha je totiž mierne opuchnutá. Ak nakupujete obuv, je lepšie mať v topánke priestor, nie taký, aby sa vám vyzúvali. Medzi špičkou topánky a palcom by ste mali mať voľný priestor. Opuchnutá noha tento priestor "vyplní" aj sama. 

Pľuzgiere nie sú iba od nových topánok. Mozole na rukách môžete mať od manuálnej práce, pľuzgier sa na pokožke vytvorí aj po popálenine či pri spálení sa od slnka. 

Kedy povedať áno prepichnutiu? 

Ak by ste pľuzgier prepichli, dopomohli by ste ku vzniku infekcie. Predĺžili by ste si hojenie a asi by sa vám rana aj ťažšie liečila. Práve tkanivová tekutina totiž zabraňuje miestu vzniku otlaku nezapáli sa, slúži ako ochrana a dezinfekcia zároveň.

Väčšina pluzgierov nepotrebuje lekárske ošetrenie. Pod tekutinou sa začne tvoriť nová pokožka, tekutina sa začne pomaly vstrebávať a po otlaku neostane časom ani stopa.

Výnimky existujú! 

Ak je pľuzgier veľký a je možné, že praskne sám, treba ho prepichnúť a náležite ošetriť. Okrem toho, že ihla by mala byť sterilná či aspoň prevarená, vpich do pľuzgiera by mal byť zboku pri okraji a tekutinu by sme mali vytláčať pomocou sterilnej gázy.

Prepichovať pľuzgiere? Pravda o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy sa mať na pozore?

Návštevu lekára zvážte, ak nastanú tieto situácie: 

  • okolie pľuzgiera začne červenať, svrbieť, na dotyk je horúce
  • ak je tekutina v otlaku biela alebo žltá, respektíve, ak vytekajúca tekutina má takéto sfarbenie
  • ak máte zvýšenú horúčku, ktorá by mohla súvisieť so vznikom či prebiehajúcim hojením otlaku

Dôležité je tiež pripomenúť, že kožu by sme si z pľuzgiera nikdy nemali strhávať!

Kedy pľuzgier neprepichovať?

Niektorí pacienti by sa prepichovaniu otlakov mali vyhnúť, nech sú akejkoľvek veľkosti. Predovšetkým to platí pre cukrovkárov, ľudí s HIV, pacientov s rakovinou či srdcovou chorobou. Nebezpečné je to najmä preto, lebo infekcia by zdravotný stav mohla ešte zhoršiť.

Ak sa vám vytvoril pľuzgier v rámci prekonávania ovčích kiahní, tiež si prepichnutie radšej premyslite.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9