Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Probiotiká ako jedno veľké klamstvo? Nie sú až také skvelé, ako si mnohí myslia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Pre svoje účinky sú doslova ospevované do nebies! Reč je o probiotikách, inak povedané, dobrých baktériách, ktoré blahodarne pôsobia na ľudské črevo. Nie sú však zbytočne preceňované?

Probiotiká, často nazývané "dobré baktérie", nie sú až také skvelé, ako si mnohí doteraz mysleli! Dve štúdie publikované v časopise Cell uskutočnili niekoľko experimentov, v rámci ktorých sa pozreli na ľudské črevo. Zistili, že tráviaci trakt u väčšiny ľudí zabraňuje probiotikám, aby prejavili svoje účinky. Dá sa povedať, že nepôsobia na tráviaci trakt, len ním prejdu. To však nie je všetko! Dokonca môžu mať na svedomí to, že sa po užití antibiotík oddiali návrat normálnych črevných baktérií.

Čítajte tiež: Fatálny omyl pri skúšaní obuvi? Hrozba infekcie kvôli jednej chybe!

"Ľudia veria, že probiotiká sú prospešné. Chceli sme len zistiť, či probiotiká, ktoré kupujete bežne v supermarketoch kolonizujú gastrointestinálny trakt tak, ako by mali a taktiež, či tieto probiotiká majú akýkoľvek vplyv na ľudského hostiteľa," uviedol vo vyhlásení vedúci autor Eran Elinav z Weizmanského inštitútu vedy v Izraeli. "Na rozdiel od súčasných tvrdení, že probiotiká sú neškodné a prospešné pre všetkých, tieto výsledky odhaľujú nový potenciálny nepriaznivý vedľajší účinok probiotického pôsobenia s antibiotikami, ktoré môže priniesť aj dlhodobé dôsledky," pokračuje odborník.

Štúdie zamerané na probiotiká sa zvyčajne spoliehajú na vzorky stolice, ale v tomto výskume sme analyzovali priamo ľudské črevo. V prvej štúdii boli 25 dobrovoľníkom odobraté vzorky z čreva pomocou endoskopie a kolonoskopie, pričom jedna podskupina užívala probiotiká a druhá placebo.

Probiotiká ako jedno veľké
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výsledky experimentu

Výsledky prvej štúdie preukázali, že niektoré probiotiká by mohli kolonizovať v črevách určitých ľudí, ide o "perzisty", ale iné baktérie označené ako "rezistentné baktérie", dokázali tie dobré zničiť. Probiotiká boli schopné kolonizovať iba črevá niektorých ľudí, ale našli sa vo všetkých vzorkách stolice, čo je dôvod, prečo boli predchádzajúce štúdie zavádzajúce. To v podstate znamená, že keď vypijete jeden z probiotických jogurtových nápojov, je pravdepodobné, že len prejde do žalúdka a von. Jednoducho povedané, nebudete z nich nič mať, žiadne prospešné účinky probiotík neočakávajte.

Vedci tiež dodali, že probiotiká nie sú úplne zbytočné. Rôzni ľudia na ne reagujú rôznymi spôsobmi - a preto by terapie mohli byť ľuďom konkrétnejšie prispôsobené. Bude však potrebný ďalší výskum, najmä na vykreslenie klinických účinkov probiotík. Zdá sa však, že príznaky tohto výskumu poukazujú na to, že dobré baktérie nie sú také dobré, ako sme si mysleli.

Viac o téme: Probiotiká
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9