Fatálny omyl pri skúšaní obuvi? Hrozba infekcie kvôli jednej chybe!

Zdroj: gettyimages.com
2018-09-11 12:55:00

Každý už vie, že topánky v obchode by sa nemali skúšať na bosú nohu kvôli tomu, že je to nehygienické. Ani zďaleka to však nie je všetko! Po tom, čo svetom otriasol prípad dievčatka, ktoré sa nakazilo infekciou po skúšaní nových topánok, to vyzerá tak, že táto chyba sa vám môže poriadne vypomstiť!

Sepsa po skúšaní topánok

Svet obehla šokujúca správa o dievčatku z Veľkej Británie, ktoré si skúšalo obuv v jednom obchode. Hoci by na tom nebolo nič zvláštne, nakazilo sa nebezpečnou sepsou! Bolo to po tom, ako si skúšalo obuv na bosú nohu. Výsledok? Malá Sienna Rasulová musela kvôli infekcii do nemocnice, kde strávila 5 dní a liečila sa antibiotikami. Znamená to, že by sme si obuv mali vždy skúšať len s ponožkami?

Čítajte tiež: Citrónová voda ako mýtus? Veľký omyl o trende, ktorý vám otvorí oči

Môže sa to stať každému z nás? Podľa odborníka sa nemáme čoho báť. Údajne ide o ojedinelý prípad. Takže, obavy, že by sme zo skúšania obuvy na bosej nohe mohli vážne ochorieť, nie sú na mieste. Ako uviedol doktor Amesh Adalja z Centra zdravotnej bezpečnosti Johna Hopkinsa z Marylandu, skúšanie topánok bez ponožiek väčšine ľuďom nespôsobí sepsu.

Na vine je poranená pokožka

Podľa lekárov, ktorí mali prípad Sienny na starosti, sa u malého dievčatka objavila bakteriálna infekcia kvôli rane na pokožke. Infekcia sa dostala do organizmu cez ranu pri tom, ako si skúšala obuv. Skúšanie topánok však nie je rizikové než ostatné veci. Všade naokolo sa nachádza množstvo baktérií, aj vrátane topánok. Preto nie je na stopercent isté, či baktérie, ktoré spôsobili infekcie, pochádzali z nových topánok.

Prečo nie na bosú nohu?

Hovorí sa, že skúšanie topánok na bosú nohu je nehygienické. Dokonca to mnohí neznesú, je to pre nich nepríjemné. Ponožky však pri tom na sebe mať nemusíte! Žijeme vo svete, kde je veľa mikroorganizmov, ktoré sa nachádzajú všade okolo nás. Až 99% z nich je neškodných, takže sa nemusíme báť, že by nás závažnejším spôsobom ohrozili. Navyše, ponožky nie sú nepriepustné. Ak by ste sa mali nakaziť sepsou, nezabránili by tomu.

V prípade poranenia je leukoplast či obväz skvelým riešením. Samozrejme, ak je vyslovene zakázané skúšať obuv s ponožkami, treba to poslúchnuť. Ak máte bosé nohy, vypýtajte si od predavačky malé silonkové ponožky, ktoré bývajú vo väčšine obchodov s obuvou.

2018-09-11 12:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia