Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štatistiky nazreli Slovákom do úst: Zuby poistencov potvrdili najväčšie obavy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Návšteva zubára je pre nejedného Slováka postrachom. Aj preto mnohí z nich prichádzajú na ošetrenie o päť minút dvanásť, keď je liečba pokazených zubov bolestivá a nákladná. Patríte k nim aj vy?

Štatistiky zdravotnej poisťovne (ZP) Union sú zaujímavou sondou do oblasti starostlivosti o chrup u Slovákov. Ukazuje sa, že prevencia je u nás stále nedoceneným pojmom. Možno aj preto majú Slováci pomerne vysoký počet zubných kazov. Podľa slov Aleny Májekovej, šéfky ZP Union, má zhruba 60 percent poistencov nejaký zubný kaz, pričom kazy stomatológovia nachádzajú aj v ústach škôlkarov. Už 15-roční tínedžeri majú priemerne tri plomby.

Čítajte viac: Vytrhli vám ďalší zub? Varovný signál, ktorý predpovedá skryté zdravotné riziko

V rokoch 2007 až 2017 vyplatila poisťovňa Union takmer 30 miliónov za zubnú starostlivosť pre svojich poistencov. „Zaujímavé je, že častejšie si zubné kazy nechali ošetriť ženy ako muži, a to v pomere 57 percent u žien ku 43 percent u mužov - nie sme si však istí, či majú ženy kazov naozaj viac, alebo sa len muži boja vŕtačky,“ vysvetľuje Ingrid Dúbravová, revízna lekárka ZP Union. K stomatológovi pritom priemerný Slovák príde dva razy do roka. Preventívnu prehliadku však mnohí ešte stále zanedbávajú. „Štatistiky ukazujú, že na ňu chodí len každý druhý poistenec a to aj napriek tomu, že mu po vynechanej prevencii nemôžeme v ďalšom roku preplatiť opravu zubného kazu. Ten zubár odhalí na prehliadke až u 66 percent ľudí,“ upozorňuje Dúbravová.

 „Na Slovensku neexistuje celoštátny preventívny projekt ústneho zdravia, ktorý by bol organizačne aj finančne v gescii štátu,“ konštatuje Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov. Jeho dlhoročná absencia aktivizovala komoru k tvorbe Národných opatrení prevencie zubného kazu u detí, ktorý podáva konkrétne individuálne postupy u dieťaťa od narodenia do dovŕšenia 18 rokov. Spolupráca na preventívnych aktivitách so zdravotnou poisťovňou Union a ďalšími zdravotnými poisťovňami dáva predpoklad percentuálneho zvýšenia vykonaných prevencií.  

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Na prevenciu myslí len polovica dospelých

Z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že zubára navštívi približne 84 percent detí vo veku 0 až 5 rokov. V tomto období by dieťa malo absolvovať svoju prvú preventívnu prehliadku. Čím je však človek starší, tým laxnejšie pristupuje k starostlivosti o chrup. Na pravidelné prehliadky k zubárovi chodí len 65 percent detí a tínedžerov vo veku od 6 do 14/18 rokov. So stúpajúcim vekom narastá aj ľahostajnosť - na prevenciu myslí len polovica dospelých. Podľa Moravčíka ide o markantný problém, pretože ľudia často prichádzajú k zubárovi až vtedy, keď je ich zdravotný stav komplikovaný aj finančne náročný. V najhorších prípadoch sa môže končiť „extrakciou zubu až hospitalizáciou pacienta... Bohužiaľ, zuby sa často podceňujú, ale od zubu je možné aj zomrieť,“ podotkol prezident Slovenskej komory zubných lekárov s tým, že prevencia a včasná diagnostika je mimoriadne dôležitá: „menší kaz menej bolí, menej stojí a ošetrenie sprevádza aj menej strachu.“

Napriek čierno-bielym štatistikám sa povedomie Slovákov o správnej zubnej starostlivosti pomaly zvyšuje a k zubárovi chodí na preventívnu prehliadku každým rokom viac dospelých. Svoj výrazný podiel na tom má aj dentálna hygiena – nielen v domácich podmienkach, ale tiež u profesionála v zubnej ambulancii. Na ilustráciu, zo štatistík poisťovne vyplýva, že záujem o dentálnu hygienu stúpol v priebehu desiatich rokov o 162 percent. „Je potrebné ju absolvovať minimálne raz do roka, pričom je možné požiadať zdravotnú poisťovňu o príspevok vo výške 30 eur na jej preplatenie,“ spresňuje Májeková a dodáva, že tento benefit má podporiť najmä tých, ktorí nechodili na dentálnu hygienu napríklad kvôli financiám. Pacient má na jej úhradu nárok v prípade, že absolvoval pravidelnú preventívnu prehliadku u zubára.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pozor na kyseliny!

Odborníci sa zhodujú, že by sme si zuby mali čistiť najmenej dvakrát denne – vrátane čistenia medzizubných priestorov za použitia zubnej pasty s fluoridmi. Každý rok je potrebné aspoň raz absolvovať preventívnu prehliadku u zubára, ako aj profesionálne čistenie chrupu v ambulancii špecializovanej na dentálnu hygienu. Prevenciou pokazených zubov je i zdravý životný štýl, ktorý ráta s obmedzením nápojov a jedál s obsahom cukru a kyselín.

Väčšina z nás vie, že nadmerná konzumácia cukru zvyšuje riziko zubného kazu. Mnoho ľudí si ale neuvedomuje, že aj kyslé potraviny alebo nápoje zubom škodia – kyseliny poškodzujú sklovinu a môžu spôsobiť tzv. eróziu zubov. Rizikové sú najmä kyslasté nápoje s hodnotou pH 5,5 a menej. Do tejto kategórie patria napríklad obľúbené koly, ovocné džúsy, ľadové čaje, ocot a rôzne sýtené sladké nápoje. Ak chcete ich škodlivý vplyv eliminovať, mali byť ste piť kyslé nápoje pomocou slamky, aby ste zamedzili styku tekutiny so zubnou sklovinou. Súčasne je dôležité, aby ste problematické nápoje (ani kyslé potraviny) neprijímali medzi jedlami, ale spolu s hlavným jedlom. V tomto kontexte je teda najzdravším nápojom obyčajná čistá voda.

 

Viac o téme: KazZubárZubDentálna hygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9