Slávny stomatológ zavítal na Slovensko: Rady, ktoré vám môžu zachrániť chrup

Jiří Sedelmayer
2018-03-21 18:00:00

Legendárny stomatológ Jiří Sedelmayer nedávno navštívil Slovensko. Dôvodom jeho príchodu bolo pozvanie medikov z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, ktorým na univerzite prednášal o význame dentálnej hygieny. V tejto oblasti získal svetové uznanie, stal sa otcom myšlienky vzniku jednozväzkovej zubnej kefky a prispel k vývoju extra jemnej a hustej zubnej kefky Curaprox.

 

Jiří Sedelmayer vyštudoval medicínu v Nemecku a dlhé roky pôsobil na Univerzite v Hamburgu, kde ako prvý pedagóg vôbec prakticky vyučoval svojich študentov ústnu hygienu.V školeniach o ústnej hygiene pokračuje aj po odchode do dôchodku a presťahovaní sa z Hamburgu do Prahy. Aj po sedemdesiatke organizuje prednášky a workshopy pre zubných lekárov a študentov v rôznych krajinách sveta.

Čítajte viac: Stomatológ Alexander Schill: Trendom je tlačiť pacientov do prevencie

Odborník začal svoje päťhodinové vystúpenie varovnými štatistikami a informáciou, že keď chce niekto zmenu, musí presne definovať neúspech. A ten je podľa neho dramatický, pretože napriek desaťročiam výučby dentálnej hygieny je výsledok mizivý.

Jiří Sedelmayer prednášal veľmi pútavo a odborné informácie okorenil mnohými citátmi podčiarkujúcimi danú tému, ako „sme to, čo robíme opakovane“ či „len vtedy si skutočne niečomu porozumel, keď si to schopný vysvetliť aj svojej starej mame“. Ako poznamenal, sám si ako začínajúci stomatológ položil otázku, či je lekár, alebo len opravár. Pretože lekár by podľa neho mal zdravotné problémy príčinne riešiť a predchádzať potenciálnym škodám, nie iba opravovať následky. A o to predovšetkým pri ústnej hygiene ide – predchádzať vzniku nebezpečného zubného povlaku, zápalov ďasien a zubných kazov.

Zuby si čistia aj zvieratá

„Zuby si čistia aj niektoré zvieratá, najčastejšie vetvičkami stromov, opice makaky boli dokonca pozorované, ako si čistia medzizubné priestory ľudskými vlasmi... Robia to rovnako amatérsky, ako niektorí ľudia pri používaní dentálnej nite, ktorá môže pri nevhodnom zaobchádzaní narobiť viac škody ako osohu, pretože sa zarezáva do ďasien,“ povedal okrem iného počas svojej prednášky.

Počas piatich hodín sa študentom snažil jednoducho vysvetliť najdôležitejšie princípy a vtesnať do obmedzeného časového priestoru základy toho, čo sa vyučuje celý semester. Po skončení prednášky v krátkosti opísal, ako odporúča čistiť zuby a ďasná:

„Najefektívnejšie a najšetrnejšie je čistiť si zuby jemne a pomaly, zub za zubom a to nielen veľké plochy, ale predovšetkým medzizubné priestory a oblasť v žliabku medzi zubom a ďasnom, preto by na prvom mieste malo byť použitie medzizubnej kefky so správnymi štetinkami pre konkrétny chrup toho-ktorého človeka. Na ostatné plochy zubov odporúčam použitie mäkkej a hustej rovnej zubnej kefky, ktorá nepoškodzuje zuby ani ďasná, a čo najmenšej, lebo sa lepšie dostane na neprístupnejšie miesta. Taktiež takzvanej jednozväzkovej kefky, ktorej sa hovorí aj sólo alebo singl. Použitie sily ani tvrdé štetiny usporiadané do bizardných tvarov na zuby nepatria, pretože na ich čistenie nepotrebujete obrazne povedané kefu na topánky, ale efektívny jemný nástroj, ktorý zotrie povlak aj zo zle dostupných miest. Zuby zbavené povlaku sú hladučké, no použitie silného tlaku nie je potrebné a ani nie je namieste. Umývanie zubov má vyzerať ako láskanie sa zo zubami... No, povedzme si, že je vždy lepšie robiť aspoň niečo, ako nerobiť vôbec nič. A vedeli to už aj primitívni ľudia, veď zuby si paličkami z vetvičiek – akýmisi špáradlami - čistili už Neandertálci,“ zdôraznil.

Znie to veľmi jednoducho, no podľa doktora Sedelmayera je čistenie zubov celá veda, ktorú často neovládajú ani samotní stomatológovia. Preto sa ani im samým nevyhýbajú kazy, zápaly a choroby, ktoré z nich vyplývajú.  Pritom „len čistý zub nemôže ochorieť,“ podčiarkuje a lenivcom odporúča používať sonickú elektrickú zubnú kefku.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
zubár dentálna hygiena Jiří Sedelmayer

2018-03-21 18:00:00  |  Foto: LF UPJŠ   |  Zdroj: LF UPJŠ

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia