Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bolesť chrbta ako signál vážneho problému? Šokujúce spojenie s rizikom úmrtia!

Dlhodobé bolesti chrbta netreba podceňovať!
Dlhodobé bolesti chrbta netreba podceňovať! (Zdroj: thinkstock.com)

Prichádzajú v každom veku, v rôznych situáciách a prekvapia obvykle po dlhšej monotónnej fyzickej aktivite v strnulej polohe.. Bolesti chrbta. Väčšinou nás bolieva krčná alebo krížová časť chrbtice. Bolestivý chrbát je hlavnou príčinou invalidity.. A nielen to!

Nová štúdia prichádza s prevratnými zisteniami, ktoré dávajú do súvislosti bolesti chrbta a riziko úmrtia. Údajne ľudia s týmto nepríjemným zdravotným problémom môžu mať zvýšené riziko úmrtia každý rok! Účastníci štúdie vo veku 70 rokov a viac, ktorí uviedli bolesti chrbta alebo bolesť v krku v predchádzajúcom mesiaci, mali o 13 percent vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú každý rok z akúkoľvek príčiny v porovnaní s tými, ktorí netrpeli bolesťami chrbta.

Príznak zlého zdravotného stavu

Súvislosť medzi bolesťou chrbta a smrťou však nie je kauzálna, ako poznamenali výskumníci v štúdii, ktorá bola zverejnená 23. februára v časopise European Journal of Pain. Inými slovami, bolesť chrbta nie je priamou príčinou smrti. Bolesti v tejto oblasti i v krku môžu byť skôr príznakmi iných faktorov spojených so zvýšeným rizikom úmrtia, ako je zlý zdravotný stav a oslabené fyzické schopnosti, ako dodali vedci.

V štúdii výskumníci z University of Sydney v Austrálii analyzovali dáta z dánskeho registra, ktorý zahŕňal viac ako 4300 dvojčiat vo veku od 70 rokov a viac, žijúcich v Dánsku. Na začiatku štúdie sa vedci pýtali ľudí, či zaznamenali bolesti chrbta alebo krčnej chrbtice v predchádzajúcom mesiaci. Následne skúmané obdobie trvalo v priemere deväť rokov.

Ľudia, ktorí bojovali s bolesťami, mali o 13 percent vyššie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny každý rok v porovnaní s tými, ktorí nehlásili bolesti. Avšak, keď výskumníci vzali do úvahy ich fyzické schopnosti a či majú príznaky depresie, súvislosť medzi bolesťami chrbta, krku a smrťou už nebola štatisticky významná, čo naznačuje, že bolesť chrbtice nie je príčinou úmrtia ľudí, ale skôr "je súčasťou zlého zdravotného stavu," ako píšu vedci.

Predchádzajúci výskum spájal bolesti chrbta so zvýšeným rizikom symptómov úzkosti a depresie a zníženými spoločenskými aktivitami, zistili odborníci. Okrem toho spojenie medzi bolesťou a zníženou fyzickou aktivitou môže viesť k nárastu telesnej hmotnosti, čo na oplátku zvyšuje osobné riziko pre celý rad chorôb.

U ľudí zapojených do štúdie, ktorí boli ešte nažive na konci sledovaného obdobia bolo viac pravdepodobné, že budú fyzicky aktívni v porovnaní s tými, ktorí zomreli.

Čítajte tiež: Po tomto už okuliare nebudete potrebovať: Látky, ktoré zachránia váš zrak!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9