Po tomto už okuliare nebudete potrebovať: Látky, ktoré zachránia váš zrak!

Chráňte si oči užívaním vhodných potravín.
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-01 11:30:00

Zdravé oči sú základom spokojného života. Keďže majú veľmi jemnú štruktúru, ľahko sa môžu poškodiť. Ohroziť ich môže cukrovka, vplyv voľných radikálov, únava, či starnutie. Preto je dôležité, aby sme sa o ne starali. Nadarmo sa nehovorí, dávaj na to pozor, ako na oko v hlave.


Prevenciou proti ochoreniam zraku je zdravá a vyvážená strava bohatá na vitamíny. Takisto by sme mali očného lekára navštíviť raz ročne, aj keď nemáme žiadne problémy.

V dnešnej dobe si zrak namáhame oveľa viac ako kedysi. Používaním počítačov, telefónov a pozeraním televízie ho nadmerne zaťažujeme. Oči sú potom unavené, namáhané, dokonca to môže viesť k vzniku glaukómu (zeleného zákalu). Pravdou je, že aj samotné starnutie má negatívny vplyv na funkciu očí. Roky síce nezastavíme, no ak budeme prijímať tieto výživné látky, naše oči sa nám poďakujú.

Chcete mať zdravé oči? Jedzte toto!

Čierne ríbezle

Jeden z najsilnejších ochrancov zdravého zraku sú čierne ríbezle. Sú bohaté na antokyány. Tieto tmavé pigmentové antioxidanty sa nachádzajú tiež v baze, čučoriedkach, hrozne, no najviac zastúpené sú práve v čiernych ríbezliach. Spolu s vitamínmi, minerálmi a inými polyfenylmi v bobuľovom ovocí chránia bunky pred poškodením, znižujú zápal a zastavujú oxidačný stres.

V jednej japonskej štúdii pracovali ľudia s počítačom dve hodiny. U tých, ktorí konzumovali čierne ríbezle, zistili lepšiu zrakovú ostrosť a sústredenosť. Vedci prišli aj na to, že sa za kratší čas vedeli prispôsobiť prechodu z tmy do svetla. Dokonca ich pri práci s počítačom nebolel chrbát, ani nemali unavené oči. Naopak u tých, ktorí namiesto čiernych ríbezlí jedli placebo, bola pri sústredení sa spozorovaná falošná krátkozrakosť.


Zlepší zrak, prečistí pečeň a odstráni všetky toxíny z tela: Toto dokáže len táto zelenina!


Okrem únavy očí a napätia, pomáhajú čierne ríbezle pri zvýšenom vnútro očnom tlaku, ktorý vzniká aj v dôsledku starnutia. Antokyány teda pomáhajú ochrániť zrak a predchádzať ochoreniam, ako je glaukóm a zachovávajú ostré videnie. Čierne ríbezle takisto posilňujú štruktúru drobných krvných ciev v očiach. Japonský klinická štúdia zistila, že extrakt z tohto ovocia spomaľuje zhoršovanie zorného poľa u tých, ktorým už glaukóm  s otvoreným uhlom bol diagnostikovaný. Ide o stav, keď upchaté odtokové kanáliky spôsobia nahromadenie tlaku v oku, čím sa následne poškodí zrakový nerv.

Extrakt z hroznových jadier

Rovnako ako čierne ríbezle, aj hrozno a extrakt z hroznových jadier obsahujú silné antioxidanty a protizápalové látky. Extrakty sa skladajú z oligomérnych proanthocyanidínov, ktoré chránia epitelové bunky šošovky pred poškodením voľnými radikálmi znižovaním zápalových markerov, a tým zabraňujú vzniku šedého zákalu. Rovnako znižujú oxidačný stres. Podľa kórejskej štúdie, extrakt z hroznových semienok chráni nervové bunky na sietnici.

Luteín a zeaxantín

Tieto dva karotenoidy, ktoré majú podobnú štruktúru ako beta-karotén, sú pre oči nesmierne dôležité. Chránia sietnicu a makulu - žltú škvrnu blízkosti stredu sietnice, ktorá nám umožňuje vidieť jemné detaily. Podľa štúdie, pri ktorej sa vedci zamerali na ženy vo veku 50 až 79 rokov, vyplýva, že strava bohatá na tieto látky, napomáha v boji s makulárnou degeneráciou. Tá je totiž hlavnou príčinou slepoty u ľudí vo veku 60 a viac rokov a najčastejšou príčinou slepoty v rozvinutých krajinách. Časom, ako sa tkanivo v sietnici poškodzuje, zrak sa stáva rozmazanejší. Zvýšením prijímaním luteínu a zeaxantínu ochránite oči pred úplnou stratou zraku. Z istej štúdie tiež vyplynulo, že konzumáciou týchto dvoch látok sa vám zlepší ostrenie ale aj sústredenie sa. Oba tieto karotenoidy majú vysokú schopnosť bojovať s voľnými radikálmi, pomáhajú zastaviť oxidačný stres a bojujú so zápalmi, ktoré sú jedným z hlavných príčin poškodenia sietnice a často spúšťajú proces makulárnej degenerácie.

Čítajte tiež: Spánok spúšťa vážnu chorobu: Zo zdravého návyku nebezpečný škodca!

2017-03-01 11:30:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, justnaturallyhealthy.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia