Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aby sa lyžovačka nestala nočnou morou: Čo všetko vám na horách hrozí?

Čaká nás koniec roka, ktorý si mnohí spájajú s lyžovačkou. Ako sa nezraniť?
Čaká nás koniec roka, ktorý si mnohí spájajú s lyžovačkou. Ako sa nezraniť? (Zdroj: thinkstock.com)

Dni pokoja a rodinnej pohody máme za sebou. Viacerí z nás balia lyže, lyžiarky, teplé oteplovačky a svetre a vyrážajú v ústrety horám a zasneženým svahom. Skôr ako zabuchnete dvere a začnete sa tešiť, prečítajte si náš článok.

Pozor nato, ako sa správate na svahu!

To, či odídete zo svahu po svojich alebo vás odnesú ani tak nezáleží na tom, ako dobre viete lyžovať. Zručnosti na lyžiach sa musel naučiť každý, ohľaduplnosť voči ostatným lyžiarom musí vychádzať z prirodzenej podstaty človeka. Samozrejme, netreba preceňovať svoje sily a ísť na najťažšiu zjazdovku, ak máte lyže od Vianoc.

K najčastejším úrazom na lyžiach patria zlomeniny a to najmä dolných končatín, nevyhnú sa nám ani poranenia chrbtice či hlavy. Práve preto je podstatné zaobstarať si prilbu. Ak ste svojim deťom jednu na Vianoce kúpili, viete, že ich dostatočne chránite.

Obozretnosť je na mieste 

To, či ste skúseným lyžiarom alebo začiatočníkom nepodceňujte. Ak sa nechcete učiť s inštruktorom, ktorý vám dokáže v prípade poranenia pomôcť, mali by ste byť obozretní. Aj pre začiatočníkov platia určité pravidlá – prvým z nich je korektné správanie sa na svahoch, prispôsobenie sa svojím schopnostiam, či už ide o rýchlosť jazdy či hustote lyžiarov na svahu. Ohľaduplnosť spočíva aj v tom, aby sme sa dokázali prispôsobiť jazde lyžiara pred nami, respektíve dokázať predpovedať to, do ktorej strane aktuálne zabočí.

Ak už príde k najhoršiemu, treba zastaviť a poskytnúť zranenému pomoc. Ak lyžiar nevstáva, treba zistiť, aký je jeho stav. Ak je v bezvedomí, treba skontrolovať základné životné funkcie, poprípade začať s oživovaním. Samozrejme, zavolať pomoc.

Pre lyžiarov či snouboardistov existuje takzvaný Biely kódex, ktorý by sme si mali prečítať. Obsahuje 10 pravidiel, od povinnosti správať sa zodpovedne až po dodržiavanie značiek na trati či jednoduchých pravidiel podania prvej pomoci. 

Prečo je pohyb cez sviatky dôležitý? 

Po pravde, asi nikomu sa nechce vstať a počas studených a chladných dní vyjsť von na čerstvý vzduch. Na druhej strane, nie je nič lepšie, ako sa ísť vyvetrať. 

Pohyb počas sviatkov je dôležitý najmä: 

  • aby sme udržali energetickú bilanciu a nepribrali 
  • cvičenie zlepšuje náladu a podporuje imunitu 
  • jedna hodina pohybovej aktivity postačí, viac je ale lepšie 
  • primeraným oblečením nič nepokazíte, najmä neochoriete 
  • s dostatočnou dávkou opatrnosti sa vám nič nestane, ak je poľadovica, treba opatrne 

Ako sa správne obliecť?

Dilema pre lyžiarov (najmä tých začínajúcich) je, čo si na svah obliecť. Postačí termo-bielizeň alebo treba dbať aj na niečo iné? Viac vrstiev?

Hoci mínusové teploty nie sú lákavé a my máme tendenciu sa naobliekať ako „cibule“, pri lyžovaní je to presne naopak. V odeve na tom určenom by sme sa mali cítiť pohodlne, mal by byť vzdušný, ľahký a nemali by sme sa v ňom príliš spotiť. Čo teda na seba?

  • Dôležitá je už spodná bielizeň – mala by byť pohodlná, najlepšie zo špeciálneho materiálu, ktorý má antibakteriálne vlastnosti. Užitočná bude športová bielizeň, tak isto športová podprsenka pre ženy nebude na zahodenie.
  • Prvá vrstva by malo byť tričko z termo-materiálov, ktoré bude odvádzať pot, bude vzdušné, no na druhej strane zabezpečí neustály pocit tepla.
  • Nohavice by mali byť nepremokavé, zateplené, voľné, aby ste sa mohli dobre pohybovať.
  • Aj ďalšie vrstvy  by mali byť radšej tenšie, aby ste si v prípade potreby mohli niektoré vyzliecť. Voľte obyčajný nátelník alebo tričko s krátkym rukávom. Nato by mala prísť ešte jedna vrstva v podobe mikiny alebo svetra.
  • Najvrchnejšie oblečenie – vetrovka by mala spĺňať rovnaké atribúty ako nohavice. Nepremokavý materiál, pevná ale vzdušná.
  • Doplnky ako rukavice by mali byť špeciálne určené na lyžovanie, pretože dokážu zabrániť svojím prevedením prenikaniu snehu k vašim rukám, no zároveň ich spevnením chránia.
  • Čapica by mala sedieť čo najlepšie, chrániť má uši.
  • Do batohu pribaľte opaľovací krém, balzam s UV filtrom, očné kvapky, slnečné okuliare – určené na lyžovanie.

Bavlnené tričko by nemali byť prvou vrstvou. Prečo nie?

Problémom je to, že pot síce bavlna vysaje, no ostane priamo v tričku a na tele chladí. Takže v mokrom tričku ostane počas celého dňa a to pre zdravie vôbec nie je dobré.

Druhá vrstva v podobe mikiny či iného teplého trička tento problém nevyrieši. Schopnosť bavlny uschnúť pod ďalšou vrstvou neurýchlite. Preto je najvhodnejšie zvoliť funkčné tričko, ktoré pot odsaje a chráni od podchladenia.

Ak začnete funkčným tričkom, tak ním aj pokračujte.

Ak by ste si totiž dali na termo tričko bavlnenú mikinu, pot by sa vsal do nej a vy by ste mali na sebe mokrú vrstvu oblečenia. Preto ak je prvá vrstva oblečenia sacia, druhá by mala byť izolačná – mala by zohrievať a odvádzať vlhkosť do vrchnej vrstvy. Ochranná vrstva v podobe tretieho trička by mala chrániť pred vlhkom zvonku, no zároveň by mala prepúšťať vlhkosť tela von. 

Čítajte tiež: Čo s nami urobí pohár červeného vína pred spaním? Takto zmení naše telo!

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9