Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Populárne lieky môžu aj ublížiť: Vedľajšie účinky bežných tabletiek!

Aj na pohľad obyčajné lieky vás môžu ohroziť na zdraví.
Aj na pohľad obyčajné lieky vás môžu ohroziť na zdraví. (Zdroj: Thinkstock.com)

Lieky by vás mali dostať z nepríjemnej choroby. Aj keď sa vám po nich uľaví, môžu byť i spúšťačom zdravotných problémov! V tom prípade vám môže liek viac uškodiť, ako pomôcť. Poznáte vedľajšie účinky bežných liekov, ktoré máte v domácej lekárničke?

Koľkí z vás čítajú príbalový leták akéhokoľvek lieku či preparátu, ktorý si kúpite v lekárni? Nájdete tam zoznam možných vedľajších účinkov, o ktorých by ste mali vedieť. 

Antidepresíva a priberanie

Antidepresíva často spôsobujú priberanie na váhe. Lekári to nepovažujú za dôležitý vedľajší účinok liečby, no napriek tomu sa dá medzi liekmi proti depresii vybrať taký, ktorý obezitu nevyvoláva. Dokonca podľa viacerých odborníkov z farmácie tie lieky, ktoré nemajú vedľajšie účinky, väčšinou ani nie sú liečivé!  

Vedľajšie účinky nebývajú príliš časté a silné, prípadné komplikácie sa dajú odstrániť úpravou dávkovania alebo zmenou lieku. Je však potrebné konať čo najrýchlejšie v záujme svojho vlastného zdravia a nič nepodceňovať.

Na čo si dať pozor?

Asi najčastejším nežiaducim účinkom liekov, najmä antibiotík, bývajú kožné alergické reakcie, ktoré sa prejavujú svrbením alebo žihľavkou. Väčšinou je nutné liek vysadiť a dať iný.

Veľmi špecifickým nežiaducim účinkom liekov na zníženie krvného tlaku (lieky s obsahom enalaprilu) je suchý dráždivý kašeľ. Ak kašeľ pretrváva dlhšiu dobu, je potrebné liek nahradiť iným liekom, ktorý vám už ťažkosti nebude spôsobovať. Po užívaní lieku na zníženie tlaku (amlodipínu) často dochádza k opuchom dolných končatín, vtedy je dôležité ho vymeniť.

Acylpyrín

Aj pri tomto lieku často dochádza k vedľajším účinkom. Lieky s touto účinnou látkou znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Pri predpisovaní liekov s touto účinnou látkou je potrebné dbať na vhodnú kombináciu s ďalšími liekmi a potravinami. Tieto lieky môžu spôsobiť zvýšené riziko vzniku myopatie, či iné zdravotné komplikácie.

Podľa farmaceutov je potrebné, aby ste boli opatrní aj pri užívaní liekov na riedenie krvi, ako je warfarín. Ak sa zle skombinujú s niektorými liekmi na bolesť a teplotu (kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin), ibuprofén), dochádza k zvýšenému riziku krvácania.

Predchádzajte nežiadúcim účinkom liekov

Ak chcete účinne predchádzať nežiaducim účinkom liekov, nikdy nezabudnite oznámiť svojmu lekárovi, aké lieky užívate a aké máte zdravotné ťažkosti. Rovnako je dôležité pri kúpe výživových doplnkov informovať sa priamo u predajcu – lekárnika, či je daný doplnok vhodný práve pre vás. Len tak sa vyhnete zbytočným komplikáciám s užívaním liekov a ich nadmerným až zbytočným konzumovaním. Posledná rada na záver je: Čítajte príbalový leták!

Coldrex MaxGrip poskytuje úľavu od nepríjemných príznakov chrípky, silného prechladnutia a iných horúčkovitých ochorení sprevádzaných upchatým nosom alebo upchatými prínosovými dutinami.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9