Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výlet na toaletu prezradí viac, než si myslíte: Ovoňajte si vlastný moč!

Všímajte si zápach moču, ktorý napovie, či ste v poriadku.
Všímajte si zápach moču, ktorý napovie, či ste v poriadku. (Zdroj: thinkstock.com)

Vzhľad, zápach, objem či frekvencia, s ktorou navštevujete toaletu vám dávajú signály, vďaka ktorým sa môžete vyvarovať zdravotným problémom. Preto je dôležité sledovať príznaky aj na takom mieste, akým je toaleta. Všímate si zápach moču?

Väčšina ľudí vie, že poznávacím znamením je farba moču. Vďaka nej sa dozvedia, v akom stave sú telesné orgány alebo či majú správny pitný režim. Normálny moč u človeka je číra jantárová tekutina. Nemal by byť veľmi svetlý, príliš tmavý, neónovo žltý, zakalený či s krvou. Málokto si však všíma jeho zápach!

Zdravý moč by mal byť bez silného zápachu. Ak cítite pri močení zvláštny zápach, môže to znamenať vážne ochorenie, no je potrebné sledovať komplikácie aj niekoľko dní. Môže ísť totiž o krátke ovplyvnenie liekmi, stravou, vitamínmi či prechladnutím. Abnormálny zápach moču spôsobuje napr. špargľa. Keď je však jeho aróma aj po niekoľkých dňoch silná, mali by ste navštíviť lekára.

Sladkastý zápach

Nepríjemne sladkastá vôňa je charakteristická pre cukrovkárov. Naznačuje prítomnosť cukru v krvi. Ak je oblička poškodená, cukor cezeň uniká a vylučuje sa močom. Cukor v moči však môže byť príznakom tehotenstva.

Zvláštny zápach

Ako už bolo spomenuté, niektoré potraviny môžu spôsobovať nepríjemný zápach. Môžu za to aminokyseliny, ktoré sa rozkladajú a uvoľňujú pachy. Tie sa prefiltrujú cez obličky do moču. Zápach by však mal zmiznúť po tom, ako potraviny strávite.

Intenzívny pach s amoniakovým podtextom

Zápach amoniaku znamená dehydratáciu. Zacítiť ho však môžete aj pri zápalových procesoch.

Sírovodíkový puch

Ak ste zacítili sírovodíkový zápach, ten signalizuje hnis.

Za akýmkoľvek intenzívnym a stálym zápachom moču môže byť nebezpečná choroba či infekcia. Nepodceňujte to a zájdite radšej za lekárom!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9