Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kontroverzná sója: Je skutočne prospešná alebo spôsobuje rakovinu?

Sója je zdravá potravina, musí byť však dobre spracovaná.
Sója je zdravá potravina, musí byť však dobre spracovaná. (Zdroj: thinkstock.com)

Milovaná i nenávidená. Sója je kontroverznou potravinou, o ktorej sa hovorí ako o malom zázraku pre ľudský organizmus, no objavujú sa i obavy, že by mohla byť potenciálnym škodcom. Aká je pravda? Odborník na výživu prezradil, či je zdravá!

Raz ju vychvaľujú do nebies, inokedy zatracujú! Ako je možné, že raz sa o sóji hovorí o strukovine s množstvom bielkovín a vitamínov a inokedy ju obviňujú, že môže za vznik rakoviny prsníka, poškodenie mozgu, zníženú funkciu štítnej žľazy či zníženú plodnosť?

Potravina s prospešnými látkami

Sója skutočne obsahuje množstvo bielkovín, železa, vápnika, horčíka, draslíka a lecitín. Pokojne ju preto môžeme zaradiť do zdravého jedálnička.

„Sóju považujem za vynikajúcu potravinu, najmä z toho hľadiska, že obsahuje najkvalitnejšie rastlinné bielkoviny. Preto je vhodná na konzumáciu najmä pre ľudí, ktorí si strážia príjem živočíšnych produktov, či už kvôli vegetariánstvu, vegánstvu alebo sa len nechcú zbytočne prejedať živočíšnymi potravinami každý deň,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Pozor na genetické modifikanty

Najdôležitejšie je spracovanie. Veľmi kvalitnou surovinou je klasicky dopestovaná sója, ktorá má vysoký obsah látok, takže ľudskému organizmu dodá potrebné živiny.

„V dnešnej dobe sa objavujú už rôzne náhražky, genetické modifikanty alebo potraviny vyrábané zo sóje, ktoré nie sú celkom vhodné pre konzumáciu ľudí na každý deň, a už vôbec nedodávajú ľudskému organizmu také blahodarne účinky ako klasicky pestovaná čistá sója, ktorá by sa mohla objavovať v jedálničku pár krát za týždeň v optimálnych množstvách,“ dodal Libor Javro.

Nejde o problém sóje, ale ľudí

Odborník zároveň upozorňuje na negatívny faktor sóje, ktorý sa môže vyskytnúť, ale to len pri extrémnej konzumácii (dlhšie užívanie zle spracovanej sóje). Vtedy treba skôr či neskôr rátať s nepríjemnými zdravotnými problémami ako tráviace ťažkosti, nespavosť, problém s chudnutím či slabší imunitný systém.

V každom prípade pri konzumácii sóje je dôležité si všímať spracovanie. Sójovým údeninám či múčkam by ste sa mali určite vyhýbať.  

„Veľmi záleží na spracovaní sóje, určite sójové sladkosti, sójové múčky alebo sójové údeniny nezapadajú do zdravej stravy. Ďalší veľký problém býva so sójovou múčkou, ktorá býva veľmi obľúbená v nekvalitných mäsových výrobkoch, takáto sójová múčka už sama o sebe nie je kvalitná, preto môže vyvolávať rôzne gastrointestinálne komplikácie,“ upozorňuje Libor Javro.

Sója sama o sebe nie je zlá. Môžu za tí, ktorí ju nevhodným spôsobom spracovali.

„Ešte raz opakujem, to nie je problém sóje, ale ľudí, ktorí ju spracúvajú na nekvalitnú zmes,“ dodal na záver odborník.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9