Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Strašiak na koži: Zachráňte si život pred najťažšou formou rakoviny!

Kontrolujte si vzhľad znamienok, môže ísť o malígny melanóm!
Kontrolujte si vzhľad znamienok, môže ísť o malígny melanóm! (Zdroj: profimedia.sk)

Sú nenápadné, preto ich môžeme často prehliadnuť. Našej pozornosti by však nemali unikať. Reč je o znamienkach, z ktorých niektoré môžu byť veľmi nebezpečné a znamenať rakovinu kože!

Naša koža je posiata menším, niekedy aj väčším množstvom pigmentových a nepigmentových prejavov. Znamienka bývajú v populácii veľkým strašiakom, hlavne pre čoraz vyšší výskyt melanómových a nemelanómových kožných nádorov.

"Znamienka či výrastky rozdeľujeme do troch skupín: névy, cysty a cystycké tumory a prekancerózy. Nebezpečné sú hlavne niektoré druhy névov a prekancerózy. Prekancerózy sú kožné prejavy, pri ktorých po rokoch obvykle vzniká spinocelulárny karcinóm a tiež môžu viesť k vzniku takzvanej fakultatívnej prekancerózy," upozorňuje dermatovenerologička MUDr. Adriana Tomeková.

Prečo sa tvoria znamienka?

Faktorov je niekoľko. Genetická predispozícia, sklon k tvorbe znamienok a typ kože – náchylní na ich tvorbu sú predovšetkým ľudia s bledou pokožkou, svetlými vlasmi a modrými očami, fototyp I. a II. Ďalším dôvodom môžu byť faktory počas vnútromaternicového vývoja dieťaťa, no azda najdôležitejším faktorom je UV žiarenie. Práve nadmerné vystavenie slnečnému žiareniu je hlavným faktorom pri vzniku kožných nádorov a v neposlednom rade výrazne zvyšuje starnutie kože a jej presušenie. U ľudí, ktorí sa v minulosti pred slnkom nedostatočne chránili (generácia našich rodičov a starých rodičov), sa často diagnostikujejú zhubné nádory kože, prípadne ich predstupne.

Najzhubnejší nádor kože

Najzávažnejší melanómový zhubný nádor je malígny melanóm – pigmentovaný nádor, ktorý spôsobuje orgánové a lymfatické metastázy. Toto závažné ochorenie patrí do rúk dermatoonkológa.

"Je dôležité si uvedomiť, že melanóm je najzhubnejší nádor kože, ktorý veľmi rýchlo metastázuje. Jedná sa o malígny kožný tumor, ktorý vzniká z existujúceho znamienka, alebo priamo zo zdravej kože," povedala MUDr. Adriana Tomeková.

Pozor na malé bodky

"V minulosti sa melanóm zvykol vyvinúť z tmavého pigmentového  znamienka, ktoré začalo meniť štruktúru a tvar. V súčasnosti ale pribúdajú melanómy, ktoré pripomínajú akné alebo vznikajú zo svetlých znamienok. Preto venujte pozornosť aj malým bodkám, ktoré predstavujú možné riziko vzniku tohto nepríjemného ochorenia. Všímajte si, či znamienko nemení farbu, tvar, prípadne či nerastie. Nebezpečnými príznakmi môže byť aj svrbenie, pálenie, či krvácanie. Melanóm nebýva iba čierny, môže mať tvar svetlej guľôčky a iného typu výrastku," radí MUDr. Adriana Tomeková.

Dôležitá je odborná kontrola

Doktorka upozorňuje, že je potrebné si nechať znamienka pravidelne raz za rok kontrolovať u dermatológa, pokiaľ nepovie odborník inak. Existuje niekoľko metód odstraňovania znamienok. Odstránenie pomocou moderného lasera na rozdiel od ostatných minimalizuje možnosť vzniku jazvy. Na druhej strane závisí to od veľkosti výrastku, či benígneho útvaru a od miesta, kde sa robí zákrok. Po zákroku nie je vhodné sa opaľovať a treba používať krémy s vysokým UV faktorom.

Ak znamienko nepodceníte a navštívite lekára, uzdravíte sa.

"Ak pacient príde k lekárovi na začiatku podozrenia, je ešte vysoká šanca úspešnosti zákroku. V prípade, že melanóm ešte nevytvoril metastázy, pacient sa s najvyššou pravdepodobnosťou uzdraví," povedala MUDr. Adriana Tomeková.

Kedy sa zvyšuje nebezpečenstvo vzniku melanómu?

  • Ak máte svetlú farbu kože.
  • Nadmerne sa vystavujete silného UV žiareniu.
  • Ak máte podobné ochorenie geneticky v rodine.

Nezabúdajte na ochranu pred slnečným žiarením

Okrem pravidelného vyšetrovania kožných prejavov je veľmi dôležitá ochrana pred ultrafialovým žiarením. Zdravé opálenie musí ísť ruka v ruke s opaľovacím krémom s vhodným ochranným faktorom, ktorý závisí od kožného fototypu a UV indexu konkrétnej krajiny. Aplikácia ochranných krémov proti UV žiareniu je nevyhnutná každý deň aj pri bežných aktivitách, hlavne ma miestach vystavených slnku - dekolt, tvár, ušnice, predkolenia.

Melanoma Day – Deň vyšetrenia znamienok

Európsky deň melanómu je kampaň, ktorá sa po prvýkrát uskutočnila v Belgicku v roku 1999. Od roku 2000 sa za podpory Európskej akadémie dermatovenerológie pripojili ďalšie krajiny, v roku 2014 ich už je 37. Do Európského dňa melanómu se každoročně zapája množstvo kožných lekárov z celej Slovenskej republiky. Tento deň, zhodný v celej Európe - obvykle v polovici mája, dermatológovia ponúkajú  vyšetrovanie znamienok bezplatne vo svojich ordináciách.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9