Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Slovensku vyčíňa nebezpečné ochorenie: Prehľad rizikových oblastí!

Kliešťová encefalitída ohrozuje Slovákov!
Kliešťová encefalitída ohrozuje Slovákov! (Zdroj: thinkstock.com)

Sú agresívnejšie a tento rok útočia oveľa skôr ako vlani! Reč je o kliešťoch, z ktorých niektoré prenášajú nebezpečnú encefalitídu. Chýba ešte niekoľko týždňov do začiatku leta, no už sú známe prípady, kedy sa ľudia nakazili touto chorobou! Kde sa encefalitída najčastejšie vyskytuje?


Kliešte už nájdeme takmer kdekoľvek. Aj keď sa vyskytovali bežne v lesoch, dnes útočia už aj v mestských sídliskách a vôbec všade tam, kde je tráva. Ťažko sa pred nimi ochrániť. Môžete mať správny odev či použiť repelent. Niekedy si malé parazity nájdu svoju cestu, ako sa zahryznúť do pokožky. Po uhryznutí potom zistíte, či ste si z pobytu v prírode neodniesli aj nebezpečné ochorenie.

Výskyt encefalitídy v roku 2014

Aj keď sa kliešte nachádzajú na celom Slovensku, nie všetky sú nosičom vírusu. V niektorých oblastiach je veľké množstvo infikovaných kliešťov, v iných sú nakazené ojedinelo alebo vôbec nie.

Výskyt kliešťovej encefalitídy v SR podľa okresov v roku 2014
Kraj Okres Počet ochorení
Bratislavský Bratislava IV 1
Trenčiansky Považská Bystrica 1
Žilinský Dolný Kubín 3
Nitriansky

Topoľčany

1
Nitra 2
Zlaté Moravce 1

Podľa webovej stránky Epidemiologického informačného systému ÚVZSR bolo zatiaľ tento rok nahlásených 9 prípadov nákazy. Na pozore by sa mali mať hlavne obyvatelia Nitrianskeho kraja, kde sa vyskytli 4 ochorenia.

Výskyt encefalitídy v roku 2013

Výskyt kliešťovej encefalitídy v SR podľa okresov v roku 2013
Kraj Okres Počet ochorení
Trnavský Trnava 3
Piešťany 1
Hlohovec 1
Trenčiansky Trenčín 4
Ilava 1
Púchov 26
Považská Bystrica 23
Nové Mesto nad Váhom 3
Myjava 1
Prievidza 4
Partizánske 3
Banskobystrický Banská Bystrica 1
Detva 7
Poltár 3
Krupina 3
Zvolen 4
Lučenec 3
Brezno 2
Nitriansky

Nitra

5
Nové Zámky 3
Levice 2
Zlaté Moravce 1
Prešovský Prešov 7
Vranov nad Topľov 1
Svidník 1
Stará ľubovňa 1
Košický Košice I 1
Košice II 1
Košice IV 1
Spišská Nová Ves 1

V roku 2013 bol najviac postihnutý trenčiansky kraj nebezpečnou chorobou. Obozretní by ste mali byť, ak pochádzate z Púchova a Považskej Bystrice, kde bolo v minulom roku nahlásených najviac prípadov ochorenia. Trenčiansky kraj je nepochybne najohrozenejšou oblasťou na Slovensku, o čom svedčia i štatistiky výskytu kliešťovej encefalitídy podľa EPIS v roku 2012!

Čo je to kliešťová encefalitída?

Ide o akútne ochorenie postihujúce centrálny nervový systém – zápal mozgových blán a zápal mozgu. Príznakom sú vysoké horúčky, malátnosť a bolesť hlavy. U niektorých prebieha ochorenie ako normálna chrípka. Pacient teda spočiatku nemusí vedieť, že trpí závažným ochorením.

Najznámejší druh prenosu tohto ochorenia je po poštípaní kliešťom, no čoraz častejšie sú prípady ľudí, ktorí sa nakazili vírusom prostredníctvom konzumácie nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9