Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ohrozuje nás nebezpečná infekcia: Vieme, čo za tým môže byť

Bratislavčanov ohrozuje infekčné ochorenie prenášané vodou. Zobraziť galériu (3)
Bratislavčanov ohrozuje infekčné ochorenie prenášané vodou.

Bratislavčania by sa mali mať na pozore! V hlavnom meste vyčíňa nebezpečné infekčné ochorenie, ktorým sa nakazilo už niekoľko ľudí. Ide o nepríjemnú kožnú infekciu prenášanú vodou. Záhadou však ostáva, čím a ako sa nakazili. Prírodné jazerá v Bratislave, kde sa kúpali, sú podľa hygienikov v poriadku a vyhovujúce. U jednej nakazenej osoby sa však zistilo, že zdrojom nákazy môže byť rakúske umelé kúpalisko, kde sa chodievala kúpať a ktoré navštevuje množstvo Bratislavčanov.

Myslela si, že sú to štípance od komárov

Ide o agresívnu infekciu, ktorej príznaky sú veľmi nepríjemné a vedia človeka vyradiť z každodenných povinností. Svoje o tom vie aj 30-ročná Zuzka, ktorá sa bola kúpať naposledy minulú nedeľu a o tri dni neskôr pozorovala na sebe prvé vyrážky.

„Najprv som si myslela, že ma poštípali komáre, ale keď ma okrem kolena, začalo svrbieť aj rameno, ihneď som šla k lekárke. Dostala som lieky a masť,“ opisuje Zuzka svoje trápenie s nepríjemným infekčným ochorením.

Bolo jej do plaču

Aby toho nebolo málo, zdravotný stav sa jej zhoršil a infekcia sa začala šíriť veľmi rýchlo. Musela preto opäť zájsť za lekárkou.

„Lekárka ma však odmietla vyšetriť pre nedostatok času, tak som nakoniec skončila na kožnej pohotovosti, kde si ma chceli aj nechať. Dostala som antibiotiká a ďalšie lieky a masť,“ povedala Zuzka.

Priebeh ochorenia je pre Zuzku veľmi nepríjemný. Ako sa nám priznala, bolo jej z toho až do plaču.

„Vyzerá to strašne. Nemôžem mať na tom nič oblečené. Neznesiem na tom nič, svrbí to, až mi je do plaču. Niektoré vyrážky sú opuchnuté, ďalšie červené a niektoré majú aj pľuzgiere,“ povedala Zuzka a dodala, že má už aj zimnicu.

Vo vode bolo priveľa chlóru

Lekárka jej povedala, že trpí infekčným ekzémom - numulárna dermatitída, spôsobená veľkým množstvo chlóru, ktoré vysúšalo jej pokožku. Prispel k tomu dokonca aj stres a ochorenie bolo na svete. Keby ju lekárka pre nedostatok času neodmietla, príznaky by neboli také agresívne a infekcia by nevypukla do takého štádia.

Zuzka sa nakazila nepríjemnou
Zobraziť galériu (3)

S takýmito nepríjemnými vyrážkami sa trápi Zuzka. Svrbia ju a navyše opúchajú. (Foto: red)
Zobraziť galériu (3)
S takýmito nepríjemnými vyrážkami sa trápi Zuzka. Svrbia ju a navyše opúchajú. (Foto: red)

Môže za to rakúske kúpalisko?

Zuzka sa chodievala kúpať na umelé kúpalisko do rakúskeho mesta Bruck an der Leitha. Je preto takmer isté, že voda z bazéna obsahovala priveľa chlóru, ktorý jej ublížil a kvôli tomu si priniesla domov infekciu. Na toto kúpalisko sa pritom chodí osviežiť každé leto množstvo Bratislavčanov. Ohrození touto chorobou preto môžu byť desiatky z nich.

Nakazení sú aj ďalší ľudia

Nakazených je i niekoľko ďalších ľudí, aj keď nie je presne jasné, akou infekciou, prenášanou vodou, trpia. Tí sa však na rozdiel od Zuzky boli údajne kúpať na prírodnom kúpalisku v Bratislave, kde je voda vyhovujúca. Navyše, príznaky sa im objavili už 12 hodín po kúpaní.

Nemusí byť za tým len voda

Keďže u ostatných nie je presne jasné, čo môže za vznik kožnej infekcie, Mgr. Katarína Nosálová z Regionálneho úradu verejného zdravotnícvta v Bratislave tvrdí, že za tým nemusí byť voda.

"Vzhľadom na ojedinelý výskyt ochorení (oproti tisícom kúpajúcich sa ľudí) nepovažujeme za pravdepodobné, že zdrojom je voda na kúpanie," povedala pre magazín Vysetrenie.sk Mgr. Katarína Nosálová.

Podľa nej môže mať výskyt vyrážok dokonca pôvod v alergii na kozmetické prípravky, potenciovanej slnečným žiarením, alergiu na kontakt s niektorými rastlinami (popŕhlenie), ďalej môže ísť o prejav alergie na potraviny, sekundárne infikované poštípanie hmyzom či iné ochorenie.

Vinníkom by mohli byť aj mykobaktérie

Ak by u nich skutočne išlo o infekciu, prenášanú vodou, čo potvrdili kožní lekári, jedným z dôvodov jej vzniku by mohla byť aj prítomnosť mykobaktérií vo vode. Ide o skupinu baktérií, ktoré spôsobujú u ľudí vznik ochorenia. Najznámejším je tuberkulóza, za ktorú môžu baktérie zo skupiny mykobaktérií. Iné druhy, tzv. netuberkulózne mykobaktérie, spôsobujú vznik iných chorôb.

Vyskytujú sa na rôznych miestach, vrátane vôd v bazénoch, prírodných jazerách atď. Niektoré druhy netuberkulóznych mykobaktérií spôsobujú spomínané kožné infekcie. Na pokožke vyzerajú ako otvorené rany alebo červené vyrážky. Kožná infekcia je zvyčajne na prstoch, rukách, lakťoch, kolien a chodidlách. Ak by sa neliečila, tieto mykobaktérie by sa mohli rozšíriť na kĺby alebo do kostí, pričom ľudia s oslabeným imunitných systémom majú vyššie riziko infekcie a ľahko sa im môže rozšíriť aj do iných častí tiel.

Najlepším spôsobom, ako jej predísť, je umyť sa ihneď po kúpaní pitnou vodou a mydlom. Zaujímavé však je, že sa nešíri z jednej osoby na druhú. Navyše, vzniká hlavne pri kontakte vody s poranenou pokožkou.

Ako sa vyhnúť infekciám?

Kožné infekcie môže spôsobiť aj množstvo iných organizmov vo vode. Najlepším spôsobom, ako sa nenakaziť, je zabrániť pokožke kontaktu s vodou hlavne vtedy, ak máte na tele nejaké rany. Dokonca sa odporúča, aby sa deti úplne vyhýbali verejným kúpaliskám. Stačí jeden nakazený človek v bazéne a domov si ľahko môžu priniesť nepríjemnú infekciu.

"Vo všeobecnosti je hromadné kúpanie v prírode i bazénoch určené pre zdravých ľudí, ktorí majú nepoškodenú pokožku a normálnu imunitu. Chorí ľudia by nemali kúpaliská navštevovať z dôvodu vlastnej ochrany, ale aj ochrany ostatných kúpajúcich sa," dodala na záver Mgr. Katarína Nosálová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9