Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Osvojte si tieto životné návyky: Budete žiť o 29 rokov dlhšie

Aktívnym pohybom si môžete pridať roky života navyše.
Aktívnym pohybom si môžete pridať roky života navyše.

Ukázalo sa, že nie genetika ale životný štýl je dôležitý v určovaní toho, ako dlho budete žiť. Potvrdila to nedávna štúdia z University of Gothenburg uverejnená v Journal of Internal Medicine. Pozrite si 7 životných návykov, ktoré vám môžu predĺžiť život až o 29 rokov.

Majte viac priateľov: Pridá vám to 7 rokov života

Čim viac priateľov, tým lepšie. Už v sedemdesiatych rokoch austrálski vedci vypracovali štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 1 477 ľudí a zistili, že ľudia, ktorí majú veľa priateľov, majú väčšiu chuť do života a dožijú sa približne o sedem rokov viac.

"Kamarátenie sa zvyšuje produkciu hormónu oxytocínu (hormón lásky). Oxytocín má upokojujúci účinok na mozog, čo môže byť dôvodom toho, prečo priateľstvo zlepšuje krvný tlak, znižuje záchvatové prejedanie a dokonca sa lepšie hoja rany," hovorí Eudene Harry, lekársky riaditeľ Oasis for Optimal Health Wellness Center v Orlande.

Viac stojte: Pridá vám to 2 roky života

Ak celý deň len sedíte, zvýšite si riziko úmrtia v nasledujúcich troch rokoch až o 40 %, aj v prírpade, ak ten deň cvičíte. Pri sedení sa krvný obeh spomaľuje, spálite menej kalórií, metabolizmus cukru stagnuje a enzýmy zodpovedné za poškodenie triglyceridov nefungujú, čo potvrdila Susan Block, členka fakulty na California Health & Longevity Institute. Štúdia z roku 2012 zistila, že ak znížite svoje každodenné sedenie na menej ako tri hodiny denne, predĺžite si voj život o dva roky.

Jedzte aspoň šálku zeleniny denne: Pridá vám to 2 roky života

Ide o otrepané klišé, no stále je veľa ľudí, ktorí tomu nevenujú pozornosť. Tí, ktorí budú jesť aspoň 60 gramov zeleniny denne, budú žiť v priemere o dva roky dlhšie než ostatní, ktorí zjedia menej ako 20 gramov denne.

Aj keď surová i varená zelenina obsahujú veľké množstvo fytochemikálií a antioxidantov, ktoré predlžujú život, zistilo sa, že predsa len má surová zelenina silnejší účinok. Podľa štúdie uverejnenej v roku 2009 v časopise Journal of Food Science, niektoré druhy zeleniny môžu pri varení stratiť až 50 % antioxidantov.

Myslite pozitívne: Pridá vám to 7 rokov života

"Štúdie potvrdzujú to, čo sme si mysleli. Pozitívny pohľad na život a smiech vám môžu pomôcť k dlhšiemu životu," povedal Eudene Harry.

Napríklad štúdia z Yale University, ktorej sa zúčastnili starší dospelí zistila, že ľudia s pozitívnym pohľadom na proces starnutia žili o sedem rokov dlhšie ako tí, ktorí mali negatívne myšlienky. Navyše, štúdia z roku 2012 publikovaná v časopise Aging prišla na to, že pozitivizmus a smiech sú charakteristickými znakmi u ľudí, ktorí sa dožijú stých rokov.

O tom, že smiech je najlepším liekom, svedčí aj skutočný príbeh, ktorý hovorí o žene, ktorá sa vyliečila vďaka pozitívnemu pohľadu na svet.

Udržte si optimálne BMI: Pridá vám to 3 roky života

Index telesnej hmotnosti (Body Mass Index - BMI) patrí medzi najviac používané metódy merania obezity. Počíta sa jednoducho, hmotnosť v kilogramoch vydelíte druhou mocninou výšky v metroch a máte údaj, ktorý vám napovie, či máte podvýživu, normálnu váhu, nadváhu, obezitu alebo ťažkú obezitu.

Ak máte index telesnej hmotnosti medzi 25 až 30, máte nadváhu, ktorá môže skrátiť váš život až o tri roky. BMI 30-40 znamená obezitu, kedy ide už o pomerne vážne zdravotné riziko.

"Nadbytok telesného tuku zvyšuje riziko vzniku cukrovky, srdcových chorôb, mŕtvice, spánkového apnoe a hrubého čreva," tvrdí Eudane Harry.

Jedzte viac orechov: Pridá vám to 3 roky života

Keď vedci z Loma Linda University študovali zdravotné návyky 34 000 ľudí, ktorí sa dožili vysokého veku, zistili, že tí, ktorí jedli orechy päťkrát týždenne, žili o 2,9 rokov dlhšie ako ostatní, ktorí jedli orechy menej ako raz týždenne.

Orechy znižujú riziko vysokého krvného tlaku, inzulínovej rezistencie, vysokého cholesterolu, nestabilných srdcových rytmov a cukrovky. Navyše, svojím vysokým obsahom bielkovín a tuku podporujú pocity sýtosti a chudnutie.

Pravidelne cvičte: Pridá vám to 5 rokov života

Nedávna štúdia z National Cancer Institute skúmala 654 827 dospelých vo veku od 21 do 90 rokov a zistila, že účastníci, ktorí pravidelne cvičili, si predĺžili život o minimálne 4,5 roka viac ako tí, ktorí nemali žiadny pohyb.

"Cvičenie zlepšuje náladu, vyrovnáva hormóny, posilňuje pamäť, posilňuje kosti, znižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje zápche," tvrdí Eudane Harry.

Recept na dlhší život máte práve na dosah ruky. Stačí si len osvojiť pár životných návykov a budete nielen zdravší, ale budete i dlhšie žiť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9